Zmagovalni filmi Filmfesta treh zvezd 2021 so…


Minuli četrtek se je zaključil VII. celjski festival kratkega neodvisnega filma 2020. Ta je letos v tekmovalnem programu ponudil 12 filmov, ki jih je iz prijavljenih 38 filmov izbrala strokovna žirija v sestavi Dejan Babosek, scenarist in filmski režiser; Matjaž Šmalc, producent JSKD za film in režiser ter Malvina Đermanovič, študentka filmske montaže na AGRFT Univerze v Ljubljani. Komisija je tudi podelila nazive najboljšega filma v posamezni kategoriji.

Filmfest treh zvezd je do 28. februarja dostopen na povezavi: web.sc-celje.si/ff3zvezd

Tudi tokrat je bil filmfest pripravljen s strokovno pomočjo celjske Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije ter njihovimi pedagogi.

Festival Filmfest treh zvezd se izvaja od leta 2013, ko je bil prvič izveden v Celjski kulturnici. Cilj snovalcev festivala je vzpodbujati mlade ustvarjalce k umetniškemu izražanju v sedmi umetnosti ter jim s festivalom dati še eno priložnost javne predstavitve, medsebojnega srečanja in primerjave filmskih izdelkov.

“S hitrim in neslutenim tehnološkim razvojem na tem področju in njegovo množično uporabo, še posebej na številnih spletnih platformah smo namreč ugotavljali velik interes, predvsem mlajših generacij za njihovo uporabo v ustvarjalnem in umetniškem izražanju. Prav v Celju je k temu brez dvoma pripomoglo tudi dejstvo, da imamo v našem mestu dobro strokovno osnovo na tem področju in sicer v medijski šoli v okviru Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije pri Šolskem centru Celje, ki v tehnološkem smislu daje odlično osnovo za potencialni razvoj in rast filmske in video produkcije. Mlade ustvarjalce je torej samo še potrebno dodatno vzpodbuditi pa tudi izobraziti v uporabi njihovega znanja na področju video tehnologije za njeno uporabo v ustvarjalnem in umetniško izpovednem izrazu,” pove predsednik Zveze kulturnih društev Celje Živko Beškovnik in dodaja, da je bila ztorej kar nekakšna logična posledica, da so se na tem stičišču našli Zveza kulturnih društev Celje in Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije Celje, ob sodelovanju in podpori Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Celje ima sicer v novejši zgodovini bogato preteklost na področju filmskih festivalov v izročilu nekdanjega Tedna domačega filma, ki je od l. 1973 v Celju potekal v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Pred festivalom tudi delavnica

Filmfest treh zvezd pred festivalom vsako leto gosti tudi ustvarjano delavnico s produkcijo, katere rezultat je kratki igrani film. Delavnice potekajo izrazito praktično, pod strokovnim mentorstvom iz vrst uveljavljenih domačih filmskih ustvarjalcev, kot so Janez Lapajne, Jurij Moškon, Dejan Babošek, Mateja Zorko Pavšar, Alen Pavšar, Igor Pečoler, Mario Knapič, Matic Trepelj, Tim Žibrat in drugi.

Celjski filmski festival kratkega neodvisnega filma poimenovan Filmfest treh zvezd že od svojega začetka pritegne lepo število mladih ustvarjalce, ki odkrivajo vedno nove in nove možnosti filmskega izraza. Letošnji festival je zaradi znanih razlogov v premierni izvedvi potekal na spletu, nato pa še z dvema reprizama na TV Celje. Na spletu Filmfest treh zvezd 2021 ostaja na ogled vse do konca februarja. kasneje pa še mesec dni na spletu, v prostem pristopu na zahtevo, kjer si bo moč ogledati tudi vso ostalo produkcijo prijavljenih filmov.

Letošnji odziv ustvarjalcev nad pričakovanji

Odziv filmskih ustvarjalcev je bil letos nad pričakovanji, saj je bilo prijavljenih kar 38 projektov iz različnih koncev Slovenije (13 osnovnošolskih, 10 srednješolskih ter 15 ostalih). Na podlagi prispelega so organizatorji filme letos razvrstili v tri kategorije, prvič pa je nad projekti bedela tudi strokovna žirija.

Nagrajenci:

OSNOVNOŠOLSKA PRODUKCIJA:

Najboljši film: ˝VISOŠKA KRONIKA˝, režija: Neža Poje, Osnovna šola Franja Malgaja Šentjur, mentorica: Katja Gajšek.

Obrazložitev: ˝Vaš pristop k interpretaciji knjižne predloge je zelo domiseln. Zgodba, ki ste jo postavili v sodoben čas, je prepričljiva in gledalce vzpodbudi k razmisleku. Tako kot scenarij so pa tudi uporabljena filmska sredstva inovativna ter v skladu z zgodbo. Ustvarjalcem filma iskrene čestitke!˝ (Malvina Đermanovič)

Strokovna žirija je v tekmovalni program uvrstila še filme: ˝ČLOVEK RAP˝, režija: Klea Testaniere, Pia Černec, Eva Kukovič, Osnovna šola Hruševec Šentjur, mentorica: Katja Gajšek; ˝NI ME SRAM˝, režija: Matic Čadej, III. osnovna šola Celje; ˝SOLZE˝, režija: Alja Praprotnik, Brina Cedilnik, Inti Dea in Luna Nikolina Černec Dramljić, Nika Zorčič – Luksuz produkcija Društva zaveznikov mehkega pristanka Krško.

SREDNJEŠOLSKA PRODUKCIJA:

Najboljši film: ˝UTIHNI˝, režija: Mark Pihlar, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje, mentorica: Mateja Zorko Pavšar.

Obrazložitev: ˝Zgodba filma se ukvarja s tematiko odtujenosti v družinskih odnosih in jo v filmu zelo dobro izpeljejo z močnim čustvenim nabojem. Gre za najbolj dovršeno filmsko delo v srednješolski kategoriji, tako v tehnično vizualnem, kakor v emocionalnem smislu. Režiser filma Mark Pihlar se dobro zaveda, da je treba vse avdiovizualne elemente filma podrediti zgodbi, zato film odpelje skozi temačno desaturirano fotografijo, ki jo podpre z emocionalno izdelano glasbo, zvokom in igro. Čestitam in še veliko dobrih filmov v prihodnje!˝ (Dejan Babosek)

Strokovna žirija je v tekmovalni program uvrstila še filma: ˝LOVE APP˝, režija: Gašper Škorja, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje, mentor: Alen Pavšar; ˝TISTA ZAKARTANA URA˝, režija: Vid Palčnik, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje;

OSTALA PRODUKCIJA:

Najboljši film: ˝TREZI˝, režija: Sara Polanc, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, mentor: Jan Zakonjšek;

Obrazložitev: Sara Polanc nam v kratkem dokumentarnem filmu omogoči vpogled v življenje sedemdesetletne Trezi. Z neposredno, a vendar nevsiljivo kamero, nam predstavi intimni svet naslovne junakinje, od neposredne zaposlitve z vsakdanjimi opravili, kot so sekanje drv in košnja trave, do preživljanja prostega časa. Posebno pozornost posveti njenemu iskrenemu a vseeno stvarnemu odnosu do živali, ki ji zapolnjujejo odsotnost drugih ljudi. Sara Polanc Trezino zgodbo pripoveduje enostavno skozi prizore, ki si sledijo na videz naključno, a so vendarle rezultat premišljene dramaturgije. Gledalec postane obiskovalec, ki mu Trezi zaupa in ga sprejme v svoj mikrokozmos. In prav ta neprisiljenost, ki gledalca posrka v dogajanje, je glavna odlika filma. Nismo več zunanji opazovalci Trezinega sveta. Po ogledu filma ne vemo več samo kako zvezi sveže pečeni kruh, ko Trezi potrka po njem, temveč tudi kakšnega okusa je in kako diši, ko ga še toplega pomalicamo na klopci pred hišo, v premoru med dvema opraviloma. Bravo! (Matjaž Šmalc)

Strokovna žirija je v tekmovalni program uvrstila še filme: ¨DAMJAN˝, režija: Rožana Švara, Luksuz produkcija Društva zaveznikov mehkega pristanka Krško; ˝KAJ NE STORITI V PRIMERU JEDRSKE NESREČE˝, režija: Urban Pajk in Tilen Sajovic, Inštitut in akademija za multimedije (IAM), Ljubljana; ˝MORA˝, režija: Bernard Rebernik, Ekonomska šola Novo mesto, Medijska produkcija, mentor: Uroš Rastresen; ˝POBEGLI NOS˝, režija: Stella Hood, Luksuz produkcija Društva zaveznikov mehkega pristanka Krško, metor: Aleksander Ihnatovich.

NAJBOLJŠI FILM PO OCENI OBČINSTVA: izmed 12. filmov v tekmovalnem programu je najboljši film izbiralo tudi občinstvo in izbralo film: ˝LOVE APP˝, režija: Gašper Škorja, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje, mentor: Alen Pavšar;

Vsi ostali prijavljeni filmi, neuvrščeni v tekmovalni program pa bodo prav tako na voljo za vaš ogled na zahtevo na: web.sc-celje.si/ff3zvezd, do 28. februarja 2021!