Na XIV. regijskem srečanju lutkovnih skupin celjske regije šest lutkovnih predstav (foto in video)

29. 04. 2012 21:13

Minuli četrtek je v dvorani I. OŠ Celje potekalo že XIV. srečanje lutkovnih skupin celjske regije “Lutkarije in vragolije”. Dogodek je bil selekcijsko naravnan, spremljala ga je državna selektorica Jelena Sitar, ki bo v začetku maja podala rezultate, katere lutkovne skupine se bodo predstavile na državnem “Srečanju lutkovnih skupin”, ki bo 5. junija v Velenju.

V programu, ki si ga je bilo moč tudi ogledati, so sodelovale lutkovne skupine, ki so bile izbrane na dveh območnih srečanjih in sicer 15. marca v Slovenskih Konjicah ter 30. marca v Dobrni. Selektor na omenjenih območnih srečanjih je bil lutkovni strokovnjak in ustvarjalec Matevž Gregorič.

Izbor, na podlagi katerega se bodo lutkovne skupine uvrstile na državno srečanje, temelji na celovitosti in izvirnosti predstave. Ocenjuje se torej kvaliteta režijske interpretacije, jasnost dramaturške linije, živost ritma predstave, koherenca režijske ideje z interpretacijo vlog ter likovne rešitve predstave (ocenjuje se uporaba ustrezne lutkovne tehnike ter izvirnost pri izdelavi samih lutk).

Prizor iz predstave Čarobna torba

Prav tako se ocenjuje aktualnost predstave ter inovativen pristop k študiju in uprizoritvi, kvaliteta interpretacije vlog igralskega ansambla; ocenjuje se celovit pristop k študiju vloge, način interpretacije in animacije glede na samo vlogo, soigralce in koncept uprizoritve. Svoje pa bodo dodali tudi angažiranost igralcev in mentorsko delo, v primeru otroških lutkovnih skupin se ocenjuje ustvarjalni delež in sodelovanje otrok pri sami gradnji predstave ter pri izdelavi lutk ter kvaliteta mentorskega dela.

Na četrtkovem srečanju smo tako videli predstave “Hej, to je moj popek” Društva škratovo lutkovno gledališče Celje; “Pravljica o polomljeni lutki” lutkovne skupine “Mavrica” III. OŠ Celje; “Domišljavi želodek” lutkovnega krožka OŠ Ljubečna; “Lakota je najboljši kuhar” lutkovne skupine 5. razredov lutkovne delavnice OŠ ob Dravinji, Slovenske Konjice; “Čarobna torba” “Ecipeci” OŠ Blaža Arniča Luče ter “Bobek in barčica” lutkovne skupine “Zverinice” OŠ Petrovče.

Najmlajši so uživali v predstavah

Videli smo izvrstno odigrane lutkovne predstave, kar seveda pomeni težko delo za državno selektorico.

Vabljeni k ogledu utrinkov iz nekaterih predstav, ki so se odvijale na regijskem srečanju in si jih lahko ogledate v spodnjem video posnetku, prav tako pa smo pripravili galerijo fotografij, ki so jo lahko ogledate spodaj.

[simpleviewer width=100% height=700 id=177]

v/t/f: eH

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 0,751 seconds.