Uspešna odprava dijakov v domovino programa MEPI

24. 07. 2019 12:17

Mednarodno priznanje za mlade oz. MEPI je svetovno uveljavljen program, ki na zanimiv in bogat način povezuje formalno in neformalno izobraževanje ter več kot milijon mladostnikov po vsem svetu pripravlja na poklicne in osebnostne izzive v življenju.

mepi_gcc_wales_2019_2Na Gimnaziji Celje – Center (GCC) in alumni Društvu GCC ga zelo uspešno izvajajo od leta 2015, v Sloveniji program deluje že več kot dve desetletji, sicer pa je nastal leta 1956 v Veliki Britaniji kot The Duke of Edinburgh Award. In prav tja so med 16. in 26. 7. na GCC organizirali že drugo zlato pustolovsko odpravo, ki se je je udeležilo 26 dijakinj in dijakov zlate stopnje programa in štirje mentorji.

Leta 2017 je najtežji preizkus zadnje stopnje programa, ki sicer obsega izzive na področju prostovoljstva, rekreativnega športa in veščin na bronasti, srebrni in zlati stopnji, potekal v angleškem Lake Districtu.

mepi_gcc_wales_2019_3Tokrat je trasa 80-kilometrske poti, ki so jo dijaki premagali z 20-kilogramskimi nahrbtniki, kompasi in zemljevidi v petih dneh ter v zahtevnih vremenskih razmerah potekala v Walesu, na neznanem in razgibanem terenu izven civilizacije in v neokrnjeni naravni z izjemnimi razgledi v pokrajini Snowdonia. Mladi so pripravo v celoti načrtovali sami, kondicijsko pa so se na zlato britansko pustolovščino pripravljali na poskusni odpravi v Kamniško-Savinjskih Alpah v začetku julija. Skupino je na poti spremljala tudi mentorska ekipa – prof. Marjeta Brežnik, koordinatorica MEPIja na GCC, mentorja profesorja Alja Pristovšek in Otmar Uranjek ter glavna ocenjevalka Tanja Knez, sicer nekdanja dijakinja GCC, ki je v MEPI vstopila v svojih srednješolskih letih. Po odpravi so si ogledali še nekaj valižanskih znamenitosti in mesto Liverpool.

mepi_gcc_wales_2019_4Odprava na zlati stopnji zahteva visoko stopnjo samoiniciativnosti, volje in iznajdljivosti že v času večmesečnih priprav, ko so udeleženci načrtovali pot, zbirali sredstva zanjo in poskrbeli za vso logistiko potovanja ter dogovorov z lokalnimi britanskimi partnerji in slovenskim nacionalnim uradom. Dnevi odprave so potrdili visoko stopnjo poznavanja preživetja v naravi brez tehnoloških pripomočkov in izjemno usklajeno timsko delo, samozavest in obvladovanje najrazličnejših veščin, kar je tudi glavni cilj programa MEPI.

mepi_gcc_wales_2019_5S končano zlato odpravo so Mepijevci korak bližje formalnemu zaključku MEPI programa. Poleg obveznih aktivnosti s področja prostovoljstva, športa in veščin, se morajo zlata MEPI GCC ekipa, spopasti še z dodatnim izzivom imenovanim Projekt neznani prijatelj, s čimer bodo zaokrožili vsa znanja usvojena v okviru programa, ob koncu pa prejeli priznanje za njihovo vztrajnost in pridobljene vrednote ter znanja, ki močno presegajo okvire formalnega izobraževanja v naši državi. Pestro bo tudi v drugi polovici avgusta, ko bodo na Pohorju potekale pustolovske odprave na srebrni stopnji, ki se jih bo udeležilo več kot 20 dijakov GCC, pa tudi v novem šolskem letu, ko se bodo MEPI ekipi na GCC pridružile nove generacije dijakov.

′foto: GCC

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 0,919 seconds.