Celje v Beogradu izgublja svojo ulico, a jih ima v Srbiji še vedno šest

24. 09. 2020 09:00

Pristojni v srbski prestolnici Beograd so se odločili, da zamenjajo imena ulic, cest in trgov, ki so povezana z državami nekdanje Jugoslavije. Ne bodo pa zamenjali vseh. Tista mesta in kraji nekdanjih republik Jugoslavije, ki sama še vedno premorejo ulico poimenovano po srbski prestolnici, bodo namreč v Beogradu obdržala svojo ulico/cesto/trg.

Med slednje ne spada Celje, saj v knežjem mestu nobena ulica, cesta ali trg ne nosi imena po srbski prestolnici. Celjska v Beogradu bo zato kmalu odšla v zgodovino, je za TV Slovenija poročal srbski dopisnik Boštjan Anžin.

Kako se bo ta po novem imenovala še ni znano, bi pa lahko celjske oblasti preimenovanje Celjske v Beogradu tudi preprečile, kot bo to storila Ljubljana. V slovenski prestolnici so se namreč pred časom odločili, da bodo eno izmed svojih ulic preimenovali v Beograjsko ulico, s čimer bodo “svojo” ulico obdržali tudi v Beogradu.

Sicer pa se Celju namera beograjskih oblasti ne bo bistveno poznala, saj bo imelo v Srbiji še vedno šest “svojih” ulic. Celjsko ulico/cesto imajo namreč še Kragujevac, Subotica, Leskovac, Ribnica, Vranje in Zaječar. Tri Celjske ulice najdemo tudi v mestih Zagreb, Doliće in Sisak na Hrvaškem.

Seveda pa tudi doma v Sloveniji kar nekaj mest in krajev premore Celjsko ulico oz. cesto. Te imajo v Ljubljani, Mariboru, Velenju, Slovenskih Konjicah, Vojniku, Rogaški Slatini, Rogatcu, Žalcu, Laškem, Šmarju pri Jelšah in Slovenj Gradcu.

 

foto: twitter Boštjan Anžin

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 2,606 seconds.