Nekdanji poslanci bi pomagali

22. 10. 2017 14:21

Društvo poslancev 90, ki mu predseduje dr. Mitja Slavinec, je v okviru poslanskega srečanja na Štajerskem obiskalo mesto Celje. Sprejela jih je podžupanja Mestne občine Celje mag. Darja Turk.

Društvo poslancev 90 je prostovoljno združenje trenutnih in nekdanjih poslancev, delegatov Skupščine Republike Slovenije, izvoljenih na volitvah leta 1990, in bivših poslancev evropskega parlamenta. Ustanovljeno je bilo v oktobru 2009 z namenom, da združi nekdanje in sedanje poslanke in poslance od leta 1990 dalje ter tudi bivše poslance evropskega parlamenta.

Kot poglavitni cilj si je društvo zadalo širjenje vrednot parlamentarizma in demokracije.

Ob sprejemu društva je podžupanja mag. Darja Turk predstavila Mestno občino Celje ter povabljenim nanizala nekaj zgodovinskih dejstev o Celju. Poudarila je nekaj najbolj pomembnih nedavnih projektov za Celje, kot denimo čistilna naprava v Tremerjah, ki velja kot vzorčni primer dobre prakse v širšem evropskem prostoru, prenova mestnega jedra in Muzejskega trga, ki bo poleg celovite prenove tlakov in infrastrukture obiskovalcem ponudil tudi novo lokacijo arheoloških izkopanin in najdb, prenova Starega gradu Celje in pa pešpot do in okoli Šmartinskega jezera, za katerega se pripravljajo tudi spremljajoč projekti, ki bodo v prihodnosti bogatili turistično ponudbo. »Prav tako smo ponosni na obnovo Knežjega dvorca. Gre za stavbo, ki je resnično veličastna. Celje je pripravljeno na črpanje evropskih sredstev, in v ta namen imamo pripravljenih veliko projektov. Naj omenim le namembo gradnje stanovanjske soseske Dečkovo naselje 10 in Generator. V naslednjem letu pričakujemo končanje izgradnje telovadnice pri I. OŠ Celje, ki je vredna dobrih 3 milijone evrov. To vse je tisto na kar smo ponosni. Moram pa opozoriti tudi na določene probleme s katerimi se soočamo. V zadnjem času smo pozvali državo glede problema pomanjkanja prostora na nekaterih osnovnih šolah v Celju. Hkrati, ko država dviguje normative in standarde za izvajanje obveznega osnovnošolskega izobraževanja, lokalnim skupnostim, katerih zakonska obveznost je da za osnovne šole zagotavljajo potreben šolski prostor in opremo, kljub nalaganju novih in novih zakonskih obveznosti, ta ista država ne zagotavlja za to potrebnih sredstev,« je še dodala podžupanja Turk.

Predsednik društva dr. Mitja Slavinec je poudaril, da želi Celju vse dobro na poti pridobivanja evropskih sredstev in posledično implementaciji projektov ter se veseli nadaljnega sodelovanja z lokalno skupnostjo, saj se tukaj rojeva veliko primerov dobrih praks, ki jih je možno aplicirati tudi drugod. Društvo si prizadeva in si bo tudi v prihodnje, da kot pomemben del civilne družbe s svojim delovanjem pomaga izboljšati okrnjen ugled slovenskega parlamentarizma in, da na nadstrankarski način pomaga pri graditvi mostu med različnimi političnimi interesi, ki morajo biti namenjeni blaginji ljudstva.

Po sprejemu so si poslanci in nekdanji poslanci ogledali stalno razstavo Celeia – Mesto pod mestom in Pokrajinski muzej ter čolnarno Špica.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 3,150 seconds.