Posamezniki in podjetja s Celjskega zbrali rekorden znesek za pomoči potrebne


predaja-darilnih-bonov-2
Prostovoljke Škofijske Karitas Celje bodo z obiskom na domu obdarile 712 obdarjencev, vsak bo prejel darilne bone v vrednosti 40 evrov. Obdarile bodo otroke, družine z več otroki, starejše in tiste, ki zaradi bolezni ne morejo delati, hkrati pa niso upravičeni do nadomestil in so velikokrat prezrti.

Letos so se uspešni gospodarstveniki iz celjske regije na večer pred prvo adventno nedeljo zbrali na že 6. kulturno poslovnem dogodku, ki nosi pomembno humanitarno noto. S pomočjo donatorjev so letos zbrali rekordnih 28.480 evrov.

Z zbranim denarjem, ki so ga donirali številni posamezniki in podjetja iz Celja in okoliških krajev, bodo letos lahko z darilnimi boni Dobimo se v mestu v vrednosti 40 evrov obdarili 712 otrok, starejših in posameznikov v stiski.

Dobrodelno akcijo v tesnem sodelovanju organizirajo Zavod Celeia Celje, Škofijska Karitas Celje in Agencija RTA. Vse donacije, ki se zbirajo v celoti namenijo pomoči potrebnim. Ta humanitarna akcija je ena redkih, ki vsa zbrana sredstva nameni v dobrodelne namene. Tudi vsi, ki sodelujejo pri pripravi dobrodelne akcije delajo prostovoljno.

Organizatorji dobrodelne akcije z vsakim donatorjem sklene pogodbo in skrbi za spremljanje prejetih donacij. Vsa z donacijami zbrana sredstva ob zaključku akcije pretvorijo v darilne bone za nakupovanje v starem mestnem jedru Celja. Posamezni obdarjenec prejme darilne bone v vrednosti 40 evrov in jih lahko porabi v skoraj 50-ih trgovinah in poslovnih lokalih v mestu. Organizatorji dobrodelne akcije tako prispevajo tudi k večji poslovni živahnosti v centru Celja. Vsi darilni boni so računalniško evidentirani, kar omogoča preglednost in spremljanje porabe. Obdarjenci si z njimi kupijo tisto, kaj najbolj nujno potrebujejo in morebiti še kakšen priboljšek, ki jim polepša božično novoletni čas.

Škofijska Karitas Celje s svojo mrežo prostovoljk v začetku decembra obišče vse obdarjence na domu ter jim izroči darilne bone. Obdarijo ljudi v stiski: otroke, družine z več otroki, starejše in posameznike, ki zaradi bolezni ne morejo delati, hkrati pa niso upravičeni do nadomestil in so velikokrat prezrti. Karitasove prostovoljke povedo, da se potoči veliko solz veselja, ko obdarjenci prejmejo darilo.

V zadnjih petih letih so s to humanitarno akcijo zbrali več kot 92.000 evrov. Leta 2017 so z vzporedno dobrodelno akcijo pomagali še Društvu paraplegikov JZ Štajerske, ki so mu namenili 6.700 evrov za nakup invalidom prilagojenega vozila. Letos pa so skupaj zbrali 26.000 evrov. 

Katarina Karlovšek, pobudnica humanitarne akcije, je ob tej priložnosti povedala: »Zelo me veseli, da smo letos uspeli zbrati največ donacij do sedaj, s temi sredstvi bomo obdarili 712 posameznikov in jim s tem polepšali praznike. Hkrati pa s to humanitarno akcijo pomagamo ustvarjati živahnost v mestnem jedru Celja. Naša humanitarna akcije je ena redkih, ki vsa zbrana donacijska sredstva nameni v dobrodelne namene. Vsi, ki sodelujemo pri pripravi dobrodelne akcije, sodelujemo prostovoljno, hkrati pa donacij ne bremenimo z nikakršnimi materialnimi stroški. Vesela sem, da nam podjetja in posamezniki iz Celja in okolice zaupajo, vsako leto zberemo več donacij in zelo težko čakam našo že sedmo humanitarno akcijo v letu 2020.«

Matej Pirnat, generalni tajnik Škofijske Karitas Celje pa je med drugim dejal: »Sodelavci Karitas smo veseli in hvaležni, da bomo lahko s pomočjo družbeno odgovornih podjetij in podjetnikov mnogim ljudem, ki se težko prebijajo čez mesec, polepšali praznične dni. Hvala vsem, ki nam pomagate vračati upanje.«

predaja-darilnih-bonov1
Darilne bone Dobimo se v mestu, za nakupovanje v mestnem jedru Celja, sta Generalnemu tajniku Škofijske Karitas Celje Mateju Pirnat izročili predstavnici Zavoda Celeia Celje Tadeja Falnoga ter predstavnica RTA agencije Katarina Karlovšek.

Foto: Gregor Katič