V Hudi Jami ustavili izkopavanja posmrtnih ostankov


Delavci Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki so urejali rov v Hudi Jami, v sodelovanju s forenziki z inštituta za sodno medicino, so posmrtne ostanke okrog 750 do zdaj izkopanih žrtev prenesli v poseben rov, ki so ga preuredili v začasno kostnico, in končali dela, poročajo na spletnem portalu RTV SLO.

V letošnjem programu ministrstva za delo nadaljnja izkopavanja niso predvidena, zato v proračunu niso zagotovljena potrebna sredstva za ta namen. S tem so se zaključila izkopavanja v Hudi Jami pri Laškem.

Po podatkih ministrstva za delo so do zdaj za ureditev Barbarinega rova porabili okoli 560.000 evrov. Če bi želeli izkopavanja nadaljevati, pa bi po zelo okvirnih strokovnih ocenah potrebovali še okoli milijon evrov.

Množično grobišče v Hudi Jami pri Laškem so odkrili marca 2009 in ni ednino na Celjskem, saj naj bilo Celje po mnenju nekaterih vse od povojnih pobojev obdano z množičnimi grobišči. Več o tem si lahko preberete v članku Dve celjski šoli na povojnih grobiščih.

V primeru Hude Jame so kriminalisti in zgodovinarji na začetku ocenjevali, da v nekdanjem rudniškem jašku Barbarinega rova ležijo posmrtni ostanki nekaj sto ljudi, vendar se je kmalu izkazalo, da jih je veliko več (najverjetneje nekaj tisoč).

Več informacij si lahko preberete na spletnem portalu RTV SLO.

Fotografija je simbolična.