Slovenija v polnem Zlatorogu še petič zapored porazila Hrvaško


Slovenska košarkarska reprezentanca je pripravljalne tekme sklenila neporažena. Tokrat je pred polno dvorano celjskega Zlatoroga klonila še Hrvaška s 94:88.

Šesta pripravljalna tekma in šesta zmaga. Tokrat je v polni dvorani Zlatorog v Celju klonila še Hrvaška, ki je zaigrala v popolni zasedbi ter prvič z naturaliziranim organizatorjem igre Jaleenom Smithom.

Začetek tekme ni bil po okusu slovenskih navijačev, saj so Hrvati hitro povedli z 11:3. Slovenski košarkarji so vrnili udarec ter z delnim izidom 11:2 prvič na tekmi povedli (14:13). Prva četrtina se je zaključila z rezultatom 25:25. Izmed Slovencev je bil v tem delu tekme najučinkovitejši Žiga Dimec, ki je prispeval 7 točk in bil nezgrešljiv.

Tudi drugo četrtino Slovenci niso odprli najbolje, saj skoraj štiri minute niso dosegli koša. Hrvati so to izkoristili in povedli s 30:25. Sledil je nov nalet slovenskih košarkarjev, ki so po trojki Luke Dončića znova povedli za štiri, a nato spet popustili in na odmor odšli z zaostankom petih točk.

Prednost so Hrvati v začetku drugega dela še povišali in povedli celo za 9 točk (44:53). Kot po pravilu, je sledila nova serija Slovenije, ki se je po delnem izidu 14:2 najprej vrnila, nato pa predvsem na krilih razpoloženega kapetana Gorana Dragića v zadnji del tekme odšla s petimi točkami prednosti (77:72).

Zadnjo četrtino je Slovenija odigrala brez Luke Dončića in večinoma tudi brez ostalih nosilcev igre. Kljub temu so Slovenci stopnjevali ritem in štiri minute pred koncem tekme povedla za 11 (87:76), kar je bila tudi najvišja prednost na tekmi. Hrvati so se minuto pred koncem še uspeli približati na štiri točke zaostanka, vendar so Slovenci kljub temu tekmo suvereno pripeljali do nove zmage proti južnim sosedom. Hrvaško je Slovenija premagala drugič v zadnjih dveh mesecih in petič zapored. Hrvati so Slovenjo nazadnje premagali leta 2018.

Prvi strelec tekme je bil Vlatko Čančar z 21 točkami (met 7:9, trojke 4:6, 9 skokov). Goran Dragić je dosegel 19 točk, Mike Tobey 11, Luka Dončić pa 10. Pri Hrvatih je bil z 18 točkami najboljši strelec Dario Šarič.

Na pripravljalnih tekmah neporaženo slovensko košarkarsko reprezentanco sedaj čakata dve kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo, prva bo že v četrtek, 25. 8., prav tako v dvorani Zlatorog, nato pa naši košarkarji potujejo na  evropsko prvenstvo v Nemčijo, kjer bodo branili zlato medaljo iz Turčije leta 2017.

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške reprezentance: ”Hrvaška se je predstavila z močno drugačno in boljšo ekipo kot konec junija v Stožicah, kar se je predvsem videlo v prvem polčasu, ko nam je povzročala obilico preglavic. Med odmorom smo se pogovorili v garderobi, prišli na igrišče z več energije, dvignili smo nivo igre v obrambi, posledično nam je stekel napad in vse je bilo precej lažje. Vesel sem tudi, da smo uspeli enakomerno razdeliti minutažo med igralce, kar je bil tudi en od ciljev pred tekmo.”

Mike Tobey: ”Vedno je lepo zmagati, tudi če gre samo za test oziroma prijateljski preizkus moči. V prvem delu nismo bili pravi, nadaljevanje tekme pa je bilo veliko boljše. Bolj čvrsti smo bili v obrambi, pokazali smo karakter in borbenost ter zasluženo zmagali.”

Vlatko Čančar: ” Končali smo priprave z novo zmago, a zdaj moramo vse to pozabiti in se fokusirati na prvega tekmeca v kvalifikacijah za SP. Zdaj gre zares in prva prava tekma bo Estonija naslednji teden v Celju. Zagotovo vsaka zmaga dviguje našo samozavest in lepo je bilo videti, da so končnico tekme igrali košarkarji, ki sicer nimajo izrazitih vlog v reprezentanci.”

Slovenska himna iz grl polne dvorane Zlatorog:

SLOVENIJA : HRVAŠKA 94:88 (77:72, 41:46, 25:25)
Čančar 21, G. Dragić 19, Tobey 11, Dončić 10, Prepelič 9, Nikolić 8, Dimec in Z. Dragić po 7, Blažič 2; Šarić 18, Bogdanović 15, Zubac in Smith po 13, Matković 10, Simon 9, Hezonja 8, Gnjidić 2.

Celotno statistiko tekme najdete tukaj.

Fotogalerijo KZS najdete tukaj.