Celje dobilo novo ulico. Dečkovo naselje odslej na Singenski ulici

05. 10. 2021 19:30

Novo Dečkovo naselje DN 10 je po novem umeščeno na novoimenovano Singensko ulico. Ulica je poimenovana po nemškem mestu Singen s katerim je Celje pobrateno že 30 let.

V novem Dečkovem naselju sta sicer dva izmed šestih blokov že končana, ostali objekti naselja pa so v gradnji. Novo naselje v Singenski ulici bo tako kmalu polno zaživelo.

Nova Singenska ulica meji na ulico Pod Kostanji 18-24 na vzhodu, Cesto v Lokrovec 30 (vrtec Mehurček) na jugu, Cesto v Lokrovec 38 na severu in kategorizirano Cesto v Lokrovec na zahodu.
Komisija predlagala Ulico mesta Singen, mestni svet pa potrdil Singensko ulico

Mestni svetniki Mestne občine Celje so na 18. redni seji potrdili predlog Komisije za mednarodne odnose, ki je predlagala, da se ena od prihodnjih ulic v Mestni občini Celje poimenuje po mestu Singen. Predlog je soglasno podprla Komisija za imenovanje, preimenovanje, ukinitev in spremembo območij ulic in naselij v občini.

Kot je znano se na območju Dečkovega naselja DN 10 gradi novo stanovanjsko naselje, ki bo sestavljeno iz šestih večstanovanjskih stavb, območje pa doslej še ni dobilo uradnega poimenovanja. Strokovna služba je najprej predlagala, da se območje poimenuje »Trg mesta Singen«, na kar pa je Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen podala negativno mnenje, ker da iz grafične slike stanovanjske soseske izhaja, da ne gre za trg temveč ulico. Komisija za imenovanje, preimenovanje, ukinitev in spremembo območij ulic in naselij v občini je zato v mestni svet poslala predlog, po katerem bi se nova ulica v Celju imenovala »Ulica mesta Singen«.

Po predstavitvi predloga na seji pa je Janko Požežnik, skupaj s svetnikoma Sašo Kundih in Leonom Podlinškom, vložil amandma na odlok. Iz praktičnih razlogov so predlagali, da se ulica namesto »Ulica mesta Singen« poimenuje »Singenska ulica«, po zgledu že veliko na ta način poimenovanih ulic/cest v Celju (Ljubljanska cesta, Dobojska ulica,…). Požežnik je ob tem poudaril, da je tudi veliko bolj praktično ulico poimenovati s krajšim imenom. Poleg tega je v neposredni bližini že »Ulica mesta Grevenbroich«, kar pa je, tudi zaradi lažjega razlikovanja dveh sosednjih ulic, po mnenju svetnikov le še dodaten razlog, da se nova ulica poimenuje »Singenska ulica«.

Predlagani amandma je bil s strani mestnih svetnikov večinsko podprt, tako da je Celje dobilo novo ulico poimenovano Singenska ulica.

Mesti Singen in Celje pobrateni že tri desetletja

Celje je z mestom Singen pobrateno že več kot 30 let. V tem času so se spletne številne društvene, športne, kulturne in gospodarske vezi. Pred 15 leti je tudi mesto Singen novo ulico v mestu poimenovalo »Celjska cesta«. Na tak način mestu Singen kot tudi drugim mestom, s katerimi je Celje pobrateno oz. ima sklenjene partnerske sporazume in katerih ime že nosijo celjske ulice (Dobojska ulica, Ulica mesta Grevenbroich), knežje mesto izkazuje priznanje za dobro sodelovanje.

foto: Jan Grušovnik (novo Dečkovo naselje na Singenski ulici)

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
171 queries in 2,771 seconds.