Celje s prvo podzemno zbiralnico odpadkov

20. 10. 2018 07:48

Na nedavno prenovljenem Muzejskem trgu pred Osrednjo knjižnico Celje so vzpostavili prvo podzemno zbiralnico odpadkov v Celju. Prva tovrstna naložba je vredna 40 tisočakov, v prihodnje pa bo tovrstnih zbiralnic še več.

Občanke in občani lahko v podzemne zabojnike ločeno odlagajo plastično in kovinsko embalažo, biološke odpadke, papir in mešane komunalne odpadke. Zabojnik za steklo ne bo podzemni, ampak bo stal na Gosposki ulici 15, kjer je zdaj ekološki otok. Podzemna zbiralnica ni zaklenjena. Treba je samo dvigniti pokrov in odpadke odložiti v tisti zabojnik, kamor sodijo.

podzemna_zbiralnica_odpadkov_oktober_2018_komunalni_delavecKer gre za povsem nov način zbiranja, v prehodnem obdobju sprememb v obračunu ne bo. Mesečna obveznost za ravnanje z odpadki bo torej do nadaljnjega enaka, kot je bila na zadnjih prejetih računih. V sistem zbiranja odpadkov v podzemno zbiralnico so poleg Muzejskega trga vključeni še Ulica Ivanke Uranjek, Na okopih in del Gosposke ulice.

Občanke in občani lahko dodatne informacije dobijo na telefonski številki 03 425 64 00.  Pred podzemno zbiralnico je ta teden vsak dan od 8. do 18. ure prisoten predstavnik Simbia, ki občanom z veseljem pomaga in odgovarja na njihova vprašanja.

Gradbena dela za postavitev podzemne zbiralnice odpadkov je opravilo podjetje VOC Celje, d. o. o., ki je tudi obnavljalo Muzejski trg in del ulice Na Okopih. Mestna občina Celje je na tem območju prenovila celotno gospodarsko infrastrukturo, položila nove tlake, namestila novo urbano opremo in postavila novo javno razsvetljavo. Vrednost investicije je znašala okoli milijon evrov.

muzejski_trg_gradbisce_oktober_2018Gradbišče je v tem trenutku samo še na manjšem delu trga, kjer pod zemljo potekajo gradbena in restavratorska dela. Strokovnjaki Pokrajinskega muzeja Celje v bodočem razstavišču čistijo in sanirajo zidove ter  freske iz 1. stoletja. Začeli so tudi z arheološkimi izkopavanji v vzhodnem preboju pod arkadami Stare grofije.

Predvidena sta namreč dva preboja, ki bosta preko podzemnih hodnikov povezovala kletne prostore Stare grofije s podzemnim objektom za zaščito arheoloških ostalin. Podzemna hodnika bosta omogočala, da si bodo lahko freske istočasno ogledovali večja skupina obiskovalcev in kasneje, ko bo v Stari grofiji vgrajeno dvigalo, tudi invalidi.

 

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
149 queries in 1,071 seconds.