Vrtnica prodana, lastništvo nad teraso pripadlo etažnim lastnikom


Eden izmed najbolj znanih celjskih lokalov Kavarna Vrtnica je dobila novega lastnika. Že na prvi dražbi je bil poslovni prostor prodan edinemu udeležencu dražbe Anžetu Dernaču, ki je kavarno dobil za izklicno ceno 290 tisoč evrov (približno 1.580 € za m²). 

Dražba je sicer dolgo časa visela v zraku, saj je v ozadju potekala pravda med stečajnim upraviteljem in etažnimi lastniki, ki so se borili za lastništvo nad zunanjo teraso lokala, o čemer smo pisali tukaj. Terasa je na koncu pripadla etažnim lastnikom, izklicna cena za poslovni prostor pa je bila zato na dražbi temu primerno nižja.

Kavarna Vrtnica, ki se nahaja v pritličju stanovanjskega bloka na Malgajevi ulici v Celju in je bila nekoč del propadle poslovno-nepremičninske skupine PSZ d.d. v lasti Darka Zupanca, je vendarle dobila novega lastnika. Kupil jo je Anže Dernač, ki sicer že upravlja z nekaj gostinskimi lokali v Celju. Dernač naj bi bil tudi edini udeleženec dražbe na kateri je poslovni objekt dobil po izklicni ceni 290 tisoč evrov. Sodišče je za realizacijo posla že dalo soglasje, znesek za poslovni prostor pa mora biti sedaj poravnan v roku treh mesecev.

Dernač: O načrtih s Kavarno Vrtnica še preuranjeno govoriti

Postopki okoli izvedbe dražbe poslovnih prostorov Kavarne Vrtnica so se sicer dolgo časa zapletali, saj so se stečajni upravitelj in stanovalci pravdali za lastništvo nad zunanjo teraso kavarne. Stečajni upravitelj podjetja Domine Benjamin Pačnik je namreč skušal dokazati, da je bil zunanji vrt že ob izgradnji stanovanjskega bloka v celoti dodeljen poslovnemu prostoru, etažni lastniki pa so na drugi strani dokazovali, da je zunanji vrt v sorazmernem deležu tudi njihova last. Že lani je zato Pačnik napovedal, da dražbe ne bo izvedel, dokler se zadeve okoli lastništva terase ne razčistijo. Rezultat pravde je bil namreč odločilen pri oblikovanju izklicne cene poslovnega prostora. Terasa je naposled pripadla etažnim lastnikom, ki so jo tako oddali v najem podjetju IGIZ d.o.o., ki zadnja tri leta kot najemnik upravlja s Kavarno Vrtnica.

Podjetje IGIZ d.o.o. je imelo sicer kot najemnik tudi predkupno pravico, a se dražbe zaradi previsoke izklicne cene niso udeležili. V podjetju sedaj pričakujejo zaključek posla in srečanje z novim lastnikom. Takrat pa bo tudi znano ali bodo ostali najemniki lokala v katerega so v zadnjih letih po njihovi oceni vložili za okoli 70 tisoč evrov opreme.

Kakšna bo prihodnost Kavarne Vrtnica zaenkrat torej še ni znano. Anže Dernač nam je dejal, da se mu trenutno še ne zdi korektno govoriti o načrtih, saj postopki o dokončni realizaciji prodajne pogodbe za eno izmed najbolj znanih celjskih kavarn še niso zaključeni.

Hotel Turška mačka, Slaščičarna Zvezda, Gostilna pri mostu in Kavarna Vrtnica so bili nekoč del propadle poslovno-nepremičninske skupine PSZ d.d. v lasti Darka Zupanca. Stečajnemu upravitelju Benjaminu Pačniku je, poleg skoraj končanega posla za Kavarno Vrtnica, uspelo prodati že Slaščičarno Zvezda in Turško mačko, Gostilna pri mostu pa bo skušala na naslednji dražbi najti investitorja, ki bo pripravljen odšteti vsaj 300 tisoč evrov, kolikor znaša izklicna cena.

B.S.