Ministrstvo za okolje izbralo izvajalca za sanacijo dveh celjskih vrtcev

26. 09. 2019 11:29

Ministrstvo za okolje in prostor je izbralo izvajalca del za sanacijo naslednjih dveh vrtcev v Celju. To so včeraj potrdili na sestanku v Celju, ki so se ga poleg ministra Simona Zajca, udeležili tudi predstavniki biotehniške fakultete, občine, NIJZ-a in staršev otrok.

Da se ministrstvo in občina zavedata resnosti problema, so sporočili že minuli teden, a obenem poudarili, da je strah staršev za zdravje otrok odveč, v kar so prepričani tudi strokovnjaki.

Včeraj je v Narodnem domu v Celju potekal sestanek na temo onesnažene zemljine in sanacije le te v celjskih vrtcih, ki se ga je udeležil tudi okoljski minister Simon Zajc. Sestanku so prisostvovali tudi strokovnjaki biotehniške fakultete, NIJZ, pa predstavniki občine in seveda starši otrok.

Stariši so na sestanku izrazili zahtevo po takojšnjih ukrepih in sanaciji preostalih celjskih vrtcev. V preteklih dveh letih so zemljino namreč že zamenjali v vrtcu na Hudinji ter vrtcu na Aljaževem hribu.

Ministrstvo jim je sporočilo, da so v tem tednu že izbrali izvajalca za sanacijo dveh vrtcev, ki bo, če ne bo pritožbe na razpis, dela začel že prihodnji mesec. Gre za sanacijo zemljine v Vrtcih Anice Černejeve (enota Mavrica) in Zarja (enota Ringa raja). Minister Zajc je še zagotovil, da bo preostalih osem vrtcev saniranih še v njegovem mandatu.

Dvome staršev, kot so poudarjali včeraj, vzbuja tudi manjko informacij o vplivu na zdravje otrok ter manjko komunikacije pristojnih z njimi.

Strokovnjaki glede vpliva na zdravje otrok včeraj niso dajali enoznačnega odgovora, saj da je vpliv težkih kovin na zdravje otrok odvisen od mnogih dejavnikov, naprimer posameznikovega metabolizma, količine zaužitih težkih kovin, itd.. Sicer pa še vedno velja, da zemljina naj ne bi imela negativne posledice na zdravje celjskih otrok, pri čemer so včeraj prisotni strokovnjaki izpostavili tudi primer enega ljubljanskih vrtcev, kjer so se otroci prav tako vseskozi igrali na s težkimi kovinami močno onesnaženih igriščih, vendar je analiza krvi otrok pokazala popolnoma “čist” rezultat. Storkovnjaki so zato tudi celjskim staršem, da bodo zagotovo mirni, predlagali analizo krvi otrok. Starši so se s tem strinjali, pristojni pa bodo sedaj preučili možnosti za izvedbo te analize.

Strokovnjaki kljub vsemu do konca sanacije priporočajo, da vrtci še naprej izvajajo preventiven ukrepe (sprotna ozelenitev neozelenelih površin, redno umivanje rok, redno čiščenje garderob vrtca). Te ukrepe, ki so dokazano zelo učinkoviti, sicer dosledno izvajajo v vseh celjskih vrtcih.

Vse informacije o načrtih sanacije vrtcev najdete na strani MOP – TUKAJ.

B.S., foto: Vrtec Zarja

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,419 seconds.