Na Celjskem v dobrih dveh tednih po številu kaznivih dejanj zoper življenje in telo dosegli lansko leto


Celjsko je prve dni novega leta zaznamovala vrsta kaznivih dejanj zoper življenje in telo. Nenavadno zgostitev tovrstnih dejanj je spremljala še ena neobičajna okoliščina, vseh pet dogodkov se je zgodilo v dveh krajih, Celju in Preboldu.

Policisti na območju Policijske uprave Celje so tako že po dobri polovici januarja izenačili statistiko celotnega lanskega leta, le da sta lani Celjsko pretresla tudi dva umora. Zanimivo, da sta se lanska umora prav tako zgodila v dveh zaporednih dneh.

Celje je sicer v lanskem letu zaznamovalo tudi ponavljajoče se mladostniško nasilje na območju Dečkovega naselja in Nove vasi.

Uvod v novo leto sta letos na Celjskem pospremila poskusa uboja in umora. Prvi dogodek se je zgodil na novega leta dan v Celju, ko je med 35 in 38 let starima moškima prišlo do naključnega prepira, ki je vodil v pretep in poskus uboja, katerega osumljenec je še vedno na begu. Nekaj ur za tem je policija obravnavala že naslednji primer. V domu upokojencev v Preboldu je 64-letni stanovalec z nožem skušal umoriti spečega 71-letnega sostanovalca.

Ni minilo niti teden dni, ko so policisti znova poročali o novih poskusih uboja in umora v Celju in Preboldu. V Celju je 37-letni povratnik pred stanovanjskih blokom počakal 45-letnico, jo večkrat zabodel ter zbežal s kraja. Še dan prej so policisti v Preboldu obravnavali poskus uboja, ko se je med skupino odraslih moških vnel prepir, ki se je stopnjeval v pretep, pri čemer je bil eden izmed udeležencev poškodovan z ostrim predmetom. Policisti so po zaslišanju štirih vpletenih dejanje prekvalificirali v povzročitev hude telesne poškodbe.

Nenavaden začetek leta pa je te dni zaznamoval še peti podoben primer. Na Ljubljanski cesti v Celju je namreč izbruhnil pretep med državljani Kosova, pri čemer je 31-letnik z nožem poškodoval 28-letnika. 31-letnik je pristal v sodnem pridržanju, policisti pa bodo za štiri vpletene predlaga še izgon iz države.

Na srečo nobeden izmed naštetih dogodkov ni zahteval življenj.

Gre za nenavadno zgostitev primerov, ki med seboj niso povezani

V Celju smo bili torej v dobrih dveh tednih novega leta priča že štirim kaznivim dejanjem zoper življenje in telo, kar je predvsem na statistiko lanskega leta, ko so policisti toliko primerov obravnavali v vsem letu, alarmanten podatek. Milena Trbulin, tiskovna predstavnica PU Celje, ob tem poudarja, da gre za nenavadno zgostitev tovrstnih kaznivih dejanj, ki med seboj niso povezana.

So pa bila lanska kazniva dejanja zoper življenje in telo, kljub relativno nizkemu številu, veliko bolj krvava. Med štirimi tovrstnimi kaznivimi dejanji sta bila namreč tudi dva umora. Zanimivo je, da sta se tudi oba lanska umora zgodila v dveh zaporednih dneh.

Prvi umor in hkrati poskus umora se je zgodil, 14. marca 2021, v okolici Šempetra, ko je 36-letnik do smrti zabodel mamo in poškodoval očeta. Drugi umor s samomorom pa se je zgodil le dan pozneje, 15. marca 2021, na območju Šmarja pri Jelšah, ko je 61-letni moški pred hišo ustrelil 57-letno izvenzakonsko partnerico ter po dejanju sodil še sebi. Poskus uboja pa se je 25. septembra lani zgodil v Mežici, kjer je 47-letnica v stanovanju zabodla 46-letnega izven zakonskega partnerja in ga poškodovala.

V vseh primerih lanskega in letošnjega leta, razen pretepu državljanov Kosova izpred nekaj dni, so bili storilci slovenski državljan. V nekaj primerih je sicer šlo tudi za tujce s slovenskim državljanstvom.

Po zadnjih podatkih je delež tujcev v Celju 12,5 % (v Sloveniji 8 %). Med ljudmi se pojavljajo špekulacije, da je porast tovrstnih kaznivih dejanj povezan z rastjo prebivalcev tuje, predvsem albanske narodnosti. Statistično gledano, je delež storjenih najhujših kaznivih dejanj na Celjskem res večji med tujci, a je vzorec (pre)majhen. Delež obsojenih oseb v Celju je 2,8 na 1.000 prebivalcev (v Sloveniji 2,4).

Ogromno tudi nasilja v družini, nasilništva in izsiljevanja

Policisti na območju Policijske uprave Celje se sicer redno srečujejo tudi z drugimi kaznivimi dejanji, ki jih spremlja nasilje. Leta 2019 so tako obravnavali 311, v letu 2020 316 in lani 317 kaznivih dejanj nasilja v družini. V letu 2019 so izrekli 313, v letu 2020 287 in lani 260 ukrepov prepovedi približevanja žrtvam nasilja.

Policisti na Celjskem so lani obravnavali tudi 102 primera nasilništva (leta 2020: 61 primerov) ter 58 primerov izsiljevanja (leta 2020: 42 primerov).

“Večinsko prepričanje o nasilnih dejanjih in njihovih storilcih je, da gre za nerazumno in nepredvidljivo ravnanje alkoholikov, odvisnikov od prepovedanih drog, duševno nestabilnih in obupanih ljudi. Vendar je nasilje pogosto prisotno tudi v navzven zelo urejenih družinah. Vse žrtve nasilja znova pozivamo, naj vsako obliko nasilja takoj prijavijo policiji, le na ta način bomo lahko storili vse, da žrtev zaščitimo in proti storilcu pravočasno ukrepamo. Prav tako pozivamo sorodnike žrtev, sosede, znance, skratka vse, ki posumijo, da se za štirimi zidovi dogaja nasilje, da nas o tem obvestijo,” pozove Milena Trbulin. Informacije o tem, kako postopate ob družinskem nasilju najdete tudi na tej povezavi.

Težave z nasilnimi mladostniki so se umirile

V začetku lanskega leta smo poročali tudi o nasilnih mladostnikih, ki so na območju Nove vasi in Dečkovega naselja nekaj mesecev uničevali tujo lastnino ter ustrahovali in fizično napadali občane. Kot nam je povedala Milena Trbulin, so v tej zadevi takoj organizirali opazovalne službe po območjih, kjer je prihajalo do kršitev. “Z uspešnim vsakodnevnim kontroliranjem območja, tako v uniformnih kot v civilnih oblačilih, ter v sodelovanju s predstavniki mestnega redarstva, s katerimi smo opravili več nadzorov s skupnimi patruljami, smo neprimerna ravnanja mladoletnikov zajezili. Moči smo združili tudi s predstavniki hišnih svetov, kjer je prihajalo do neprimernih obnašanj mladoletnikov ter s šolami, ki so jih mladoletniki obiskovali. Kršitve so se umirile,” je zaključila Trbulin.

Morda ob koncu omenimo še eno zanimivost. Vsa najhujša lanska in letošnja kazniva dejanja zoper življenje in telo so se zgodila bodisi okoli mlaja bodisi okoli polne lune, kar pa seveda še zdaleč ne opravičuje storjena dejanja.

B.S., foto: pixabay