Na območju PU Celje nastala varda


Po medijsko odmevnem spremljanju aktivizma in nedavne aretacije poveljnika tako imenovane Štajerske varde, Andreja Šiška, različne regionalne in lokalne varde po Sloveniji rastejo kot gobe po dežju.

Sklepajoč po aktivnostih na Facebooku je svojo vardo dobilo tudi Obsotelje, natančneje obmejno območje Rogaške Slatine in Rogatca.

V enem od sporočil na Facebooku “občane vseh obsoteljskih krajev” nagovarjajo, da jim posredujejo fotografije in video posnetke ilegalnih migrantov, na katere naletijo na obsoteljskem območju, ter za to celo ponujajo osebno nagrado.

Od 1. januarja do 30. novembra lani je sicer Policija prestregla 15.221 ilegalnih prestopnikov slovenske meje, od tega 279 na območju celjske policijske uprave.

Notranje in pravosodno ministrstvo že pripravljata spremembe kazenskega zakonika, ki bodo aktivnosti vard prepovedale.

“Varda Rogaška je prostovoljna organizacija civilnega prebivalstva in delujemo v sklopu Štajerske Varde,” se lokalni vardisti predstavljajo na Facebooku. Kot pišejo, je njihov cilj “preprečiti in ustaviti migracije ter zavarovati svoje družine, imetja.”

Prav tako so izredno proti “vodenju države,v kateri sodelujejo državni uradniki ki seveda zakrivajo dejansko stanje.” Kot pravijo, se bodo sami trudili pokazati in razkriti resnico, da v Sloveniji ni tako varno, kot to predstavlja oblast. “Poskušali bomo razkriti vse finančne transakcije povezane z migracijami v Slovenji,ter končno narediti Slovenijo takšno kot mora biti.”

Rogaška Varda: “Vsi državljani imajo uradno zakonsko pravico družbeno braniti svoje družine in svoje premoženje!!”
Vabijo nov člane, za informacije o ilegalnih migrantih ponujajo nagrado

varda-moceradiNadalje Rogaška varda vse zainteresirane vabi, da se jim “pridružijo brez večjih obveznosti,” saj so vardisti “vsakodnevni ljudje z različnimi osebnimi obveznostmi.”

Drugega januarja pa so objavili poziv “občanom vseh obsoteljskih krajev” in zapisali: “veseli bomo če nam posredujete kakšno sliko ali celo videoposnetek morebitnih ilegalnih migrantov v dejanskem času,v obsoteljskem okraju od danes vaš trud domoljuba osebno nagradimo,s kakšno kavo ali kaj podobnega seveda kot podporniki Štajerske varde.” V prvotni verziji pa so za informacije o ilegalnih migracijah celo ponujali denar, a so to objavo kasneje z opravičilom umaknili.

V Vardi Rogaška še poudarjajo, da kot podporniki Štajerske Varde trenutno še niso priključeni k Štajerski civilni iniciativi, kar se pa naj bi v bližnji prihodnosti spremenilo. Med objavami je tudi vabilo na srečanje s pripadniki Štajerske varde januarja v Rogaški Slatini ter več pozivov k podajanju informacij o ilegalnih migrantih z navodili, kako jih posneti, pri čemer govorijo tudi o “človeških ribicah” in “močeradih”

Območje Kozjansko-obsoteljskega ima sicer z vardami zgodovino. Andrej Šiško je namreč v času predsedniške kandidature septembra 2018 v Kozjem razglasil Deželo štajersko. Prav tako naj bi to jesen na Kozjanskem potekal eden od kampov, kjer so se urili člani Štajerske varde
Območje PU Celje med manj obremenjenimi z nezakonitimi migracijami

Slovenija letos beleži 70 % porast prestreženih ilegalnih migrantov glede na leto poprej. Med njimi je največ Pakistancev, Alžircev, Afganistancev in državljanov Bangladeša.

Glede na število prestreženih ilegalnih migrantov (številke neprestreženih seveda niso znane) je PU Celje na šestem mestu med osmimi policijskimi upravami. Letos so na njenem območju prestregli 279 ilegalnih migrantov, kar pa je kljub vsemu skoraj štirikratno povečanje glede na lani, ko jih je bilo zgolj 72.

Kriminalnih dogodkov, oziroma takšnih, ki bi zaradi ilegalnih migracij neposredno ogrožali varnost prebivalstva na območju Kozjanskega in Obsotelja do zdaj ni bilo.

Država bo varde prepovedala, ob sprehodih v uniformi vas čaka globa

Pričakovati je, da varde kmalu v takšni obliki kot sedaj ne bodo več mogle sodelovati. Vlada Marjana Šarca je namreč v proceduro po hitrem postopku poslala predloge sprememb zakonov o varstvu javnega reda in miru ter o nadzoru državne meje.

Po novem bo tako prepovedano vsakršno ravnanje, ki spominja na opravljanje policijskih nalog pri nadzoru meje, dekorativno in imitacijsko orožje bo prepovedano nositi, razkazovati ali uporabljati na način, kot da se opravljajo naloge uradnih ali vojaških oseb, podobno pa bo veljalo tudi za nošenje maskirnih oblačil. Za tovrstne prekrške so določene globe od 500 do 2.000 evrov.

Vladni predlog sicer mora biti sprejet v parlamentarni proceduri, kjer pa Šarčeva vlada nima absolutne večine.

Anketa: kaj pa o vardah pravite vi?

Vabimo vas k sodelovanju v anonimni anketi o pojavu vard, ki v lastni režiji nadzorujejo obmejno območje zaradi ilegalnih migracij

Create your own user feedback survey

R. Č., vir foto: Facebook Štajerske varde