Približuje se Dirka po Sloveniji. Celje in okoliške obične pripravljene

12. 06. 2019 06:00

novinarska-konferenca

Priprave na 26. mednarodno kolesarsko Dirko po Sloveniji, ki bo med 19. in 23. junijem, so v polnem zamahu. Gre za izjemen športno – turistični dogodek, ki bo ime našega Celja in celotne celjske regije ponesel širom sveta.

Dirko bo, kot že vrsto let, prenašal Eurosport, ki ima mesečno 18 milijonov gledalcev iz 120 držav.

V Muzeju novejše zgodovine Celje je bila včeraj novinarska konferenca, na kateri so o pripravah na kolesarsko dirko in pomenu za celjsko regijo spregovorili župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, župan Občine Žalec Janko Kos, župan občine Laško Franc Zdolšek, župan Občine Podčetrtek Peter Misja, direktor Dirke po Sloveniji Bogdan Fink in vodja globalnega komuniciranja pri Slovenski turistični organizaciji Maša Puklavec.

Dirka po Sloveniji 2019 na Celjskem: zapore, trasa, 3D predstavitev, časovnica,…

Celje, ki se v kolesarsko dirko aktivno vključuje že vrsto let, bo gostilo cilj 2. etape, ki se bo začela v Mariboru. Kot je povedal župan Bojan Šrot, se v Celju z veseljem pripravljamo na prihod kolesarjev. Vsa gospodinjstva širše regije so tako že dobila letake z najpomembnejšimi podatki o dirki. Letake in plakate pa bodo razdelili tudi po starem mestnem jedru in po ostalih lokacijah. Po Celju že visijo promocijske zastavice, ponudniki v starem mestnem jedru pa bodo kmalu dobili tudi balone s sloganom Celje – fight for green. Mestna občina Celje v sodelovanju s Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti načrtuje še dekoriranje izložb in lokalov ob trasi v starem mestnem jedru, ki bo seveda prav tako v skladu s sloganom Fight for green. Sodelovale bodo tudi celjske osnovne šole, ki bodo pripomogle k navijaškemu vzdušju in ustvarile zanimive formacije ob trasi in na točkah interesa, ki bodo v Celju posebej izpostavljene. Tako kot v ostalih občinah, ki sodelujejo v dirki, se bo seveda tudi Celje potegovalo za naslov Naj gostitelja dirke.

Po zagotovilih župana Bojana Šrota bo Celje ostalo dirki zvesto tudi v prihodnje, si pa želi, da ne bi trajala samo pet dni in da bi zajela tudi občine Zgornje Savinjske doline.

Sicer pa se v Celju kolesarjenju in izgradnji primerne kolesarske infrastrukture zadnja leta namenja veliko pozornost. Kolesarjenje ni več samo rekreacijska dejavnost, temveč se vse bolj uveljavlja kot vsakdanje sredstvo za premagovanje razdalj, saj je poceni, prijazno naravi, zdravo in v primerih, ko so na cesti zastoji, tudi hitrejše. Na eno izmed takšnih preizkušenj se je nedavno podala tudi ekipa Celje.info.

Vsi sodelujoči na novinarski konferenci so si tudi delili mnenje župana Občine Laško Franca Zdolška, ki je dejal, da je Dirka po Sloveniji organizirana na izjemno visokem nivoju in da kolesarjenje tudi sicer postaja med ljudmi vedno bolj priljubljeno. Za slednje pa gre zahvala predvsem vedno boljši kolesarski infrastrukturi.

Župan Občine Podčetrtek Peter Misja je dejal, da so prvo kolesarsko stezo zgradili leta 2006, danes pa je s kolesarskimi stezami prepletena že celotna občina. Občina Podčetrtek sicer zadnja leta, tudi z mnogimi priznanji potrjuje, da spada med najboljše in najbolj trajnostne turistične destinacije, ne samo v Sloveniji temveč tudi v EU in svetu.

Občina Žalec bo letos prvič sodelovala v Dirki po Sloveniji. Župan Janko Kos je ob tem obljubil, da se bodo po vseh svojih močeh potrudili, da bo to vesel, družaben dogodek, ki bo privabil veliko športnih navdušencev in bo pravi praznik kolesarstva.

Podrobnosti za Celje:

Cilj 2. etape bo v Celju v četrtek, 20. junija, predvidoma med 14.30 in 15.30. Navijaški FAN CONI bosta na Prešernovi ulici in na Trgu celjskih knezov, kjer bomo na velikem zaslonu skupaj navijali in spremljali prihod kolesarjev na cilj. Ta dan bo v Celju tudi Dan brez avtomobila in s tem znova poudarili, da smo usmerjeni v trajnostni razvoj in da si v centru mesta ne želimo avtomobilov.

Prireditev Dan brez avtomobila bo po vzoru nekaterih tujih mest izveden izven običajnega termina Evropskega tedna mobilnosti, ki je sicer v septembru. Odvijal se bo na Trgu celjskih knezov in na Prešernovi ulici od 9. do 15. ure.

Zaradi dirke bodo seveda tudi zapore prometa, zato voznike prosimo za razumevanje in strpnost. V sredo, 19. junija, ko gre dirka mimo mesta, bodo nekateri odseki cest za kratek čas zaprti med 14.10 in 15. uro. V četrtek, 20. 6., ko bo v Celju cilj 2. etape, bosta Ljubljanska cesta (od Maksimilijana proti Narodnemu domu), Razlagova in Prešernova ulica v centru mesta zaprti med 6. in 18. uro. Vstop bo dovoljen stanovalcem in dostavi.

Celje sicer sodeluje tudi v projektu Regijskih kolesarski poti, ki skrbeli za udobno in varno kolesarjenje po Celju. Na občini obljubljajo, da bodo kmalu obnovili nekatere obstoječe odseke ter zgradili okoli 30 kilometrov novih kolesarskih povezav. Vse skupaj pa bo povezano v sklenjeno kolesarsko omrežje. Da je Celje kolesarjenju naklonjeno mesto kaže tudi javni sistem izposoje koles KolesCE, ki so ga v Celju uvedli septembra lani in ima po devetih mesecih že okoli 3.300 registriranih uporabnikov. Samo v maju, ki zaradi dežja ni bil ravno naklonjen kolesarjem je bilo zabeleženih 352 novih uporabnikov in 2.456 najemov.

koncert-nana-milcinski-klik

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 1,192 seconds.