Severna vezna cesta s kolesarsko stezo bo kljub zaustavitvi projekta zaradi pandemije končana v roku

14. 05. 2020 15:08

Gradnja severne vezne ceste z ureditvijo infrastrukture za kolesarje in pešce se je začela lani jeseni. Gradbišče je bilo zaradi epidemije za nekaj časa zaprto (od 23. marca do 4. maja), a se dela že nadaljujejo. Prav tako bo projekt vseeno končan v skladu s terminskim načrtom, torej v maju prihodnje leto.

Do sedaj so izvajalci za 493,5 metra dolgo severno vezno ceste zgradili nasip, ob katerem se zdaj gradi vsa potrebna komunalna infrastruktura. Ker je nasip relativno visok in leži na slabo nosilnem območju, so ga morali dobro utrditi. Vgradili so plošče, s pomočjo katerih spremljajo, za koliko se nasip poseda. Ko bodo tako imenovani posedki v normalnih okvirih, bodo začeli z asfaltiranjem.

Vse moči so trenutno usmerjene v gradnjo krožišča, ki bo severno vezno cesto povezoval s Cesto na Ostrožno. Tako kot na celotni trasi severne vezne ceste je bilo potrebno tudi na tem nasipu, kjer gradijo krožišče, teren dobro utrditi. To je nujno, da bo cesta kakovostno zgrajena. Sprva so načrtovali, da bi križanje severne vezne ceste in Ceste v Lokrovec omogočili z izgradnjo krožišča, potem pa so se odločili za spremembo projekta. Namesto križišča bodo sedaj zgradili krožišče. S tem bodo na tem območju umirili promet, hkrati pa zagotovili večjo prometno varnost in večjo pretočnost. Projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja je že v pripravi.

Poskrbljeno bo tudi za kolesarje in pešce

Kot je znano, bo ob trasi obeh odsekov cest urejena tudi infrastruktura za kolesarje in pešce, postavljeni pa bosta tudi dve avtobusni postajališči za vzpostavitev mestnega potniškega prometa.

V sklopu projekta sočasno z drugimi deli urejajo odvodnjavanje, javno razsvetljavo, plinovod in telekomunikacijsko omrežje. Predvidoma spomladi prihodnje leto bodo postavljene še promocijske table, urbana oprema, zasajenih pa bo tudi okoli 100 dreves.

Severna vezna cesta bo zagotovila najkrajšo povezavo med Novo vasjo in Ostrožnim ter bistveno razbremenila promet v bližnjih stanovanjskih naseljih. Ustrezna prometna infrastruktura na tem območju je zelo pomembna tudi zaradi izgradnje nove stanovanjske soseske v Dečkovem naselju. Priprave na gradnjo novega Dečkovega naselja – DN10 so, zaradi poseka starega hrasta, sicer že pred časom dvignile nekaj prahu med občani.

Vrednost projekta  znaša nekaj manj kot 1,4 milijona evrov. Večji del denarja bo zagotovljen iz občinskega proračuna za leti 2020 in 2021, dobro tretjino pa bosta primaknili EU in država (evropski kohezijski sklad okoli 429.000,00 evrov, Republika Slovenija pa okoli 76.000 evrov) Mestna občina Celje in Ministrstvo za infrastrukturo sta pred dnevi že podpisala pogodbo za pridobitev teh sredstev.
Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
141 queries in 0,811 seconds.