Zakaj je bila severna vezna cesta končana predčasno?

19. 10. 2020 06:21

Slabe volje med ljudmi ne povzroča zgolj podaljševanje rokov za dokončanje infrastrukturnih projektov, včasih lahko komu obrvi privzdigne tudi predčasno dokončan projekt.

Eden takšnih je severna vezna cesta v Celju, ki je bila dokončana skoraj eno leto pred napovedanim rokom. In to kljub temu, da je vmes za nekaj časa dela ustavila tudi epidemija novega koronavirusa. To je pri nekaterih vzbudilo dvome o sledenju vseh predpisanih postopkov pri gradnji. Z Mestne občine Celje na to odgovarjajo, da je bila cesta zgrajena strokovno in kvalitetno.

Severna vezna cesta zagotavlja najkrajšo povezavo med Novo vasjo in Ostrožnim, pomembna pa je tudi zaradi izgradnje nove stanovanjske soseske v Dečkovem naselju, kjer sta že zgrajena dva od šestih blokov.

Severna vezna cesta, ki zagotavlja najkrajšo povezavo med Novo vasjo in Ostrožnim, je bila končana skoraj leto dni pred rokom, ki je prvotno segal v maj 2021. Mnogi so hitrejši zaključek od napovedi pozdravili, določeni pa so zaradi (pre)hitro končane severne vezne ceste podvomili, da je bilo pri projektu zadoščeno vsem predpisanim postopkom in geomehanskim raziskavam. Pomisleke smo prejeli v uredništvo in se za pojasnila obrnili na Mestno občino Celje.

MOC: Severna vezna cesta je zgrajena strokovno in kvalitetno

Pomisleki so se glasili: Ali je na hitrost izvedbe vplivala samo prosta gradbena operativa izvajalca ali tudi končane geomehanske raziskave, za katere je bilo pripravljenih 23 točk za opazovanje? Kaj tako drastičnega se je zgodilo, da je bila cesta končana skoraj eno leto prej? Kje so izsledki geomehanskih raziskav, ki so bili očitno predčasno končani in zakaj so bili končani predčasno?

Kot so nam pojasnili na Mestni občini Celje je projekt izgradnje severne vezne ceste nastajal več let. “V sklopu prvotnega projekta niso bili predvideni dodatni ukrepi za pospešitev konsolidacije nasipa. Konsolidacija je bila predvidena po naravni poti, kar pa bi lahko trajalo več let. Pred začetkom izvedbe projekta smo naročili dodatne geomehanske raziskave in se na podlagi strokovnega mnenja odločili, da sprejmemo dodatne ukrepe, ki so tudi omogočili hitrejši zaključek projekta. Vgradili smo geo mreže na planumu temeljnih tal in izvedli bitumensko stabilizacijo nasipa. Strokovni nadzor izvedbe nasipa ceste je opravljal geomehanik, ki je periodično spremljal posedke na vnaprej določenih točkah vzdolž celotne trase. Ko je geomehanik ugotovil, da so posedki praktično ničelni, je dovolil naslednje faze gradnje. Izsledki geomehanskih raziskav so v končnem geotehničnem poročilu. Severna vezna cesta je zgrajena strokovno in kvalitetno ter bo kmalu predana svojemu namenu,” zaključujejo na občini.

B.S., foto: VOC

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 0,953 seconds.