Zamenjani nadzornik novogradnje celjske bolnišnice napovedal odškodninsko tožbo


Okoli nadomestne novogradnje Splošne bolnišnice Celje se čedalje bolj zapleta. Potem, ko je namreč Ministrstvo za zdravje konec januarja odpovedalo pogodbo s celjskim podjetjem Navor, ki je pri gradnji izvajal nadzor, bo to podjetje sedaj sprožilo odškodninsko tožbo, poroča portal MMC RTV Slo.

Podjetje Navor iz Celja je bilo za nadzor gradnje ene izmed največjih investicij v slovenskem zdravstvu, vredne skupaj 117 milijonov, pred leti izbrano kot najugodnejši ponudnik. Nadzorovalo je že izgradnjo nove urgence, ki sodi v sklop celotne investicije, z nadzorom pa je nadaljevalo tudi pri gradnji Etape 1 nadomestne novogradnje. Toda le nekaj tednov po začetku gradnje je ministrstvo za zdravje s celjskim podjetjem prekinilo pogodbo. Kot so tedaj obrazložili so pogodbo prekinili na podlagi t. i. in-house pogodbe z družbo DRI, ki je zagotovila ugodnejšo ponudbo. Od podjetja Navor naj bi bila nižja za okoli 30 tisoč evrov.

Zapletlo pa se je že pri tem postopku, saj po prekinitvi pogodbe z Navorom, novi nadzornik ni bil takoj imenovan, zato je nekaj tednov gradnja potekala povsem brez nadzora, zaradi česar inšpektor ministrstvo celo pozval, da naj dela ustavijo. Pred nekaj dnevi, kmalu po pozivu inšpektorata, pa je ministrstvo vendarle sporočilo, da so z družbpo DRI podpisali pogodbo ter s tem zagotovili nadzor gradnje, zaradi česar le te naposled ni bilo treba ustaviti. Pri imenovanju novega nadzornika pa bode v oči še ena zadeva. Po pooblastilu DRI bo namreč nadzor v njihovem imenu izvajala zasebna družba Elitbau oz. njen lastnik, inženir Gorazd Dimnik.

O nenadni prekinitvi pogodbe, brez kakršnega koli pojasnila, je odvetnik podjetja Navor d.o.o. Marjan Feguš za MMC povedal: “Nobenega pisnega odziva ni bilo, ni bilo tudi odziva na številne telefonske klice. Največ, kar se je dalo izvedeti, je, da je podpisnik dokumenta državni sekretar Pliberšek povedal, da mu je bil dokument podtaknjen.” Feguš sicer meni, da je glavni razlog za odpoved pogodbe, ker Navor ni želel popustiti izvajalcu del Kolektorju Kolingu, da bi mu priznal dodatna dela, s čimer bi se projekt podražil.

Ko je Navor še imel pogodbo, so že poslali pisno zahtevo po povišanju vrednosti projekta, a so jo nato umaknili, češ da je prišlo do pomote. Le dan ali dva zatem, ko so Navorju odpovedali pogodbo, pa so poslali formalno zahtevo po zvišanju vrednosti projekta,” je dogajanje za MMC še opisal Feguš.

Glede dobrih 30 tisoč evrov ugodnejše ponudbe pa je Feguš pojasnil, da je neuradno izvedel, da je bila prvotna ponudba DRI 505 tisoč evrov. “Zakaj se je potem v pogodbi znašel znesek pod 100 tisoč evrov, je popolnoma nejasno” je zaključil Feguš, ki napoveduje odškodninsko tožbo.