Stečajni postopek celjskega Klasja zaključen. Poplačani vsi nekdanji delavci


Leta 2015 je nekoč bleščeče celjsko mlinsko predelovalno podjetje Klasje pristalo v stečaju. Skoraj natanko štiri leta za tem se je končal stečajni postopek.

V stečajno maso se je s prodajo premoženja podjetja nateklo dobrih 9 mio evrov, s čimer so poplačali tretjino terjatev do ločitvenih upnikov in prav vse terjatve do nekdanjih delavcev.

Stečajni upravitelj Kristijan Anton Kontarščak je za Novi tednik izrazil zadovoljstvo nad zneskom, ki so ga uspeli iztržiti s prodajo premoženja podjetja. Največji, tretjinski delež je v stečajno maso prispevala prodaja celjskih proizvodnih objektov s pripadajočim zemljiščem, ki so jih že na prvi dražbi prodali za dvakratnik izklicne cene. Ob tem pa je kupec objetov prevzel tudi preostalih 27 zaposlenih v celjskem podjetju in s tem pomagal, da jim iz stečajne mase ni bilo potrebno izplačati odpravnine.

Iz stečajne mase pa je neprodanih ostale več milijonov terjatev do podjetja Toming-Consulting, ki je prav tako v stečaju in je bilo tako kot Klasje v lasti Tomaža Ročnika. Slednji je bil pred letom dni, skupaj z nekdanjo direktorico Klasja Dragico Veršič, obsojen na slabi dve leti zaporne kazni. Terjatev do nekdanjega Ročnikovega podjetja je tako prevzela DUTB – slaba banka, ki je tudi največja ločitvena upnica.

Kljub vsemu so ločitveni upniki celjskega podjetja dobili poplačanih skoraj skoraj tretjino terjatev, nekdanji delavci podjetja pa so dobili poplačane prav vse terjatve. Nekaj terjatev so dobili poplačanih tudi navadni upniki, kar je sicer prej redkost kot običaj pri tovrstnih stečajnih postopkih.