Cekuta se danes ni zglasil v zaporu na Dobu

01. 06. 2018 18:55

jure-cekuta-fbJure Cekuta bi se moral danes zglasiti na prestajanje štiriletne zaporne kazni, ki mu jo je sodišče prisodilo v zadevi Patria II, a se to ni zgodilo.

Njegov odvetnik je namreč vložil nov predlog za odlog kazni zaradi zdravstvenega stanja.

Obenem je, prav tako iz zdravstvenih razlogov, prosil za pomilostitev predsednika države Boruta Pahorja, poroča Delo.

Naj spomnimo, Jure Cekuta je v začetku leta, med sprehodom po Jahorini v Bosni in Hercegovini, kamor je zbežal v izogib prestajanja zaporne kazni, padel v globoko sladkorno komo. Ker mu v sarajevski bolnišnici niso mogli nuditi ustreznega zdravljenja, so ga takrat prepeljali v celjsko bolnišnico. Sodišče mu je ob prihodu nazaj v Slovenijo ugodilo in odložilo prestajanje zaporne kazni na 1. junij 2018, torej danes. A Cekutino zdravje še naj nebi bilo primerno za odhod v zapor.

Slikarjev odvetnik Janko Jerman je navedel, da je Cekuta v zadnjem obdobju shujšal za 12 kilogramov, ima težave s srcem, hude težave s sladkorno boleznijo in psihične težave. Cekuta je skušal prestajanje zaporne kazni doseči že lani, ko bi julija moral začeti prestajati kazen. Ker mu sodišče takrat ni ugodilo je zbežal v Bosno in Hercegovino. Od tam pa so ga prepeljali nazaj v domovino po padcu v hipoglikemično komo. Pred tem naj bi Cekuta že prestal srčni infarkt.

Prošnjo za sedanji odlog bo preučila posebna zdravniška komisija, ki bo odločila, kdaj bo moral Cekuta priti na prestajanje zaporne kazni.

Poleg tega ima Cekuta v boju za prostost v ognju še nekaj želez. Vrhovno sodišče namreč še odloča o zahtevi za varstvo zakonitosti v primeru obsodb Cekute. Poleg tega pa upa tudi na milost predsednika države Borusa Pahorja, komur je odvetnik Jureta Cekute poslal prošnjo za pomilostitev.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 0,848 seconds.