Tomaž Kos zadnje leto ne bi smel voditi stečajnih postopkov, a mu je pomagal prijatelj s celjskega sodišča


V primeru nečednosti celjskega stečajnega upravitelja Tomaža Kosa, ki je nedavno kot prvi slovenski stečajni upravitelj pristal v priporu, se razpletajo tudi nečedna ozadja in povezave, ki segajo do vrha Okrožnega sodišča v Celju.

Celjsko sodišče je več kot leto dni “pozabilo” obvestiti ministrstvo za pravosodje, da je Tomaž Kos v kazenskem postopku, kar bi imelo za posledico razrešitev iz vseh stečajnih postopkov.

Ministrstvo za pravosodje se še ni odločilo, kako bo ukrepalo.

Kot smo na Celje.info že poročali, je bil celjski stečajni upravitelj Tomaž Kos, zaradi ponovnih stečajnih mahinacij, v začetku marca aretiran ter priveden v pripor, kjer se še vedno nahaja.

Portal Siol.net pa danes razkriva nova nečedna ozadja v postopkih zoper Tomaža Kosa v katera je vpleteno Okrožno sodišče v Celju oziroma njegov predsednik in prijatelj Tomaža Kosa, Matevž Žugelj. Okrožno sodišče v Celju naj bi namreč več kot leto dni “pozabilo” obvestiti ministrstvo za pravosodje, da je stečajni upravitelj Tomaž Kos v kazenskem postopku, zaradi česar ne bi smel več voditi stečajev.

Kronoligija zgodbe o reševanju prijatelja Kosa

Začetek zgodbe sega v leto 2015, ko so kriminalisti prvič obiskali Tomaža Kosa. Takrat so Kosa aretirali, ker je preko celjske družbe Aronia d.o.o., ki je bila kasneje izbrisana iz sodnega registra, izstavljal lažne račune odvetnikom, stečajnim upraviteljem in računovodjem (skupno za skoraj 3 milijone evrov računov) ter si nato na svojo bosansko družbo Sadex-Trade nakazal 2,6 milijona evrov. V tistem obdobju je Kos vodil kar 76 stečajev. Istega leta je bila nato vložena ovadba na tožilstvo, ki se je odločilo uvesti sodno preiskavo.

Sodna preiskava pa pomeni tudi prvo fazo kazenskega postopka, čemur sledi, da po stečajnem zakonu upravitelj, proti kateremu se začne kazenski postopek, ne more biti imenovan za vodenje novih stečajev. Obenem pa se mora stečajnega upravitelja v takšnem primeru razrešiti v vseh stečajih in drugih postopkih, ki jih je vodil pred tem. Ko se upravitelj znajde v kazenskem postopku, mora sodišče že naslednji dan o tem obvestiti ministrstvo.

Kot še piše Siol.net je postal sklep o uvedbi preiskave proti Tomažu Kosu pravnomočen 14. decembra 2016. Po tem datumu torej Kos po zakonu ne bi smel več voditi stečajev.

Toda, ker okrožno sodišče v Celju ni opravilo svoje zakonske dolžnosti in ni obvestilo ministrstva, so sodišča po Sloveniji od decembra 2016 Kosa, ki je že bil v kazenskem postopku, imenovala za upravitelja v 14 novih stečajih. V tem času je bil upravičen tudi do nadomestila za opravljanje dela v teh stečajih.

Okrožno sodišče v Celju, kateremu predseduje Matevž Žugelj, je ministrstvo o tem obvestilo šele 15 mesecev pozneje, 12. marca 2018, torej nekaj dni po aretaciji Kosa.

O povezavi Žugelj – Kos

Matež Žugelj od leta 2015 predseduje celjskemu sodišču. Gre za nekdanjega stečajnega sodnika, ki že več kot 20 let zelo dobro pozna Tomaža Kosa.

V poznih devetdesetih letih sta sodelovala pri procesu profesionalizacije vodenja stečajnih postopkov. Žugelj je namreč kot okrožni sodnik v Celju ugotovil, da stečaji trajajo predolgo in se ne končajo primerno za upnike. Okoli sebe je zbral skupino upraviteljev, med drugim tudi Kosa. Na celjskem sodišču je vodil projekt profesionalizacije funkcije tako stečajnega sodnika kot upravitelja.

Žugelj je bil vrsto let edini stečajni sodnik na celjskem sodišču, zato je bil zadolžen tudi za stečaje, ki jih je vodil Kos. Imenoval ga je za upravitelja v več zahtevnejših stečajih, recimo v polzelskem Garantu.

Poleg tega Žuglja in Kosa druži tudi ljubezen do istega športa. Oba sta vodilna v Zvezi za tradicionalni taekwondo Slovenije (ITF), piše Siol.net.

Sodnik Matevž Žugelj se je sicer zaradi stečajev pod drobnogledom ministrstva za pravosodje prvič znašel že leta 2009, ko je tik pred začetkom veljavnosti uredbe o omejitvi zneskov nagrad v stečajih, serijsko odmerjal nagrade v stečajih še po starem. Tudi Tomažu Kosu.

vir: Siol.net

boksarsko-polsi-klik