Dnevi komedije 2012: zaključek in nagrajenci (foto, video)


Mesec marec je Slovensko ljudsko gledališče Celje zaznamoval s smehom, saj so od 2. do 25. marca potekali že 21. Dnevi komedije. Na festivalu so se pomerila gledališča iz vse Slovenije, strokovna žirija in občinstvo pa so med njimi izbirali žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko, žlahtnega komedijanta leta in najboljšo predstavo po izbiri občinstva. Strokovno žirijo Dnevov komedije 2012 so sestavljali pisatelj in dramski igralec Tone Partljič (predsednik žirije), filmski režiser Janez Lapajne in direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje mag. Tanja Roženbergar Šega.


Minulo nedeljo so letošnji Dnevi komedije prišli h koncu, zaznamovala pa jih je podelitev zgoraj omenjenih nagrad ter predstava Maks seks šop ali  Ni meja za pimpePka. Ob zaključku festivala sta nekaj besed spregovorila upravnica SLG Celje Tina Kosi in župan Mestne občine Celje, Bojan Šrot. Po njunih besedah so letošnji Dnevi komedije uspešno minili, kljub dejstvu, da se država letos ni odločila za finančno podporo. Zaradi tega je morda organizacija na trenutke potekala težavno, kljub temu pa so organizatorji Dnevov komedije festival uspešno izpeljali, kar je dokazovala tudi polna gledališka dvorana. Nato je oder prevzel Tone Partljič, ki je oznanil letošnje nagrajence Dnevov komedije:

ŽLAHTNI KOMEDIJANT DNEVOV KOMEDIJE 2012:

Matjaž Tribušon za vlogo Charlesa Smitha v komediji NOVEMBER Davida Mameta v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

ŽLAHTNA KOMEDIJANTKA DNEVOV KOMEDIJE 2012

Vesna Pernarčič za vlogo Emmi Rothner v romantični drami PROTI SEVERNEMU VETRU v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.

ŽLAHTNI REŽISER DNEVOV KOMEDIJE 2012:

Jaša Jamnik za režijo komedije 39 STOPNIC.

ŽLAHTNA KOMEDIJA DNEVOV KOMEDIJE 2012:

Predstava Patricka Barlowa in Johna Buchana 39 STOPNIC v režiji Jaše Jamnika in izvedbi Špas teatra.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU OBČINSTVA DNEVOV KOMEDIJE 2012:

Predstava Vinka Möderndorferja NEŽKA SE MOŽI v režiji Jake Andreja Vojevca in izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Kratkemu programu podelitve nagrad je sledila slovensko-hrvaška komedije Maks seks šop ali Ni meja za pimpePka v izvedbi Narodnega doma Maribor. V glavnih vlogah sta blestela Jagoda Kralj Novak in Gojmir Lešnjak – Gojc, ki sta se znašla v mariborski trgovini z erotičnimi pripomočki. Obiskovalce sta med predstavo tudi naučila veliko o delovanju in učinkovanju le-teh, s čimer sta razblinjala tabuje.

Letošnji Dnevi komedije so se tako zaključili v komičnem duhu. Sam festival je za mesto Celje izjemnega pomena, saj vsako leto marca za en mesec postane kulturno središče Slovenije, kjer se zberejo najvalitetnejša gledališča. Letos so se organizatorji še posebej potrudili z izbiro najboljših slovenskih gledališč, ki so s seboj pripeljala tudi odmevna imena v svetu režije (Vito Taufer, Matjaž Zupančil, Mile Korun id.), prav tako pa niso manjkali niti nekateri najbolj znani slovenski igralci (Gojmir Lešnjak – Gojc, Jurij Zrnec, Boris Kobal, Bojan Emeršič, Uroš Fürst id.). Kljub močnemu finančnemu primanjkljaju so Dnevi komedije 2012 potekali v profesionalni izvedbi, so se pa dražje cene vstopnic poznale na obisku nekaterih predstav, saj Slovensko ljudsko gledališče Celje kljub najkvalitetnejšim predstavam ni privabilo gostov v takšnem številu kot prejšnja leta. Med obiskovalci je največje navdušenje povzela Möderndorferjeva komedija Nežka se moži, ki črpa navdih pri znamenitem delu Antona Tomaža Linharta, Matiček se ženi. Nina Valič, Bojan Emeršič in Jurij Zrnec so odlično odigrali svoje vloge in obiskovalce popeljali v komično situacijo, ki je lahko zelo hitro realna. V podobni situaciji sta se znašla tudi Andrej Murenc in Barbara Medvešček v komediji Moje bivše, moji bivši. Tudi v vsakdanjem življenju se namreč prehitro ravnamo po instinktih, kar nas lahko privede do nesrečna konca. Z vprašanjem, v kaj se zaljubimo, se je ukvarjala tudi uprizoritev Proti severnemu vetru. Letošnji Dnevi komedije pa so s komično konotacijo dobro naslovili tudi kar nekaj družbenih problemov, začenši z aktualizirano predstavo Namišljeni bolnik, ki se osredotoči na pasti kapitalizma in na delovanje farmacevtske industrije. Dnevi komedije niso popuščali niti političnemu dogajanju, saj so se Matjaž Tribušon, Uroš Fürst, Jurij Zrnec in Alida Bevk v predstavi November neusmiljeno lotili spletk v političnem zakulisju. Tudi Boris Kobal in Gojmir Lešnjak – Gojc se v revolucionarni komediji Poslednji termina(l)tor lotevata vprašanj manjšine in odnosa večine do njih. Tako zanimiv in pester program je bil več kot očitno odličen recept za polne dvorane, različno tematsko opredeljene komedije pa so zadovoljile prav vsak okus.

Tina Kosi je ob zaključku napovedala, da se SLG  Celje že pripravlja na Dneve komedije 2013, kjer bo z vami tudi Celje.info.

[simpleviewer width=100% height=700 id=155]

F/T/V: Tina Ožvald