Raziskovalec s Kajuha s ‘temnim nebom nad Celjem’ najboljši v mednarodni konkurenci. Še en kajuhovec uvrščen na biološko olimpijado

25. 05. 2022 11:37

 

Med 19. in 23. majem so se mladi slovenski raziskovalci udeležili tradicionalnega tekmovanja mladih znanstvenikov družboslovnih smeri – The International Conference of Young Social Scientists (ICYSS). Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije, se je slovenska ekipa mladih raziskovalcev tekmovanja udeležila petič zapored, potekalo pa je na daljavo iz Beograda. V slovenski ekipi je blestel tudi gimnazijec I. gimnazije v Celju, Dejan Kokanović.

ICYSS je individualno tekmovanje dijakov, starih od 14 do 19 let, ki pokriva področja psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije.

Na področju geografije je blestel Dejan Kokanović (I. gimnazija v Celju) in si za svojo nalogo o svetlobnem onesnaževanju Temno nebo nad območjem Celja – med željo in realnostjo Svetlobno onesnaženje na območju Celja, priboril zlato odličje. Dejan je osvojil tudi srebrno odličje za svoj plakat. Dejan je uspeh dosegel pod mentorstvom Nataše Marčič.

Prav tako pri geografiji, sta za nalogo Zlata mrzlica na Dravskem poljuJakob Benkovič in Mitja Korošec (OŠ Franceta Prešerna Maribor). osvojila srebrno odličje. Ekipo so na geografskem področju dopolnjevali še Sofiia Rypalenko (OŠ Martina Krpana) z nalogo Grenkoba in bolečina černobilske katastrofe ter Klavdija Kalan Krošlin in Vasilij Milić (Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana) z nalogo Analiza geometrije načrtov iz katastra jam s podatki terestričnega laserskega skeniranja. Z zgodovino sta se ukvarjala Nika Perš in Mila Temlin (OŠ I Murska Sobota), ki sta za nalogo Zaklonišča v Murski Soboti prejeli bronasto odličje. V ekipi sta na področju sociologije z nalogo Kakšna je vzgoja otrok v današnjem času? sodelovala še Isabella Fartek in Nejc Mencigar (OŠ Sveti Jurij).

Udeleženci tekmovanja so morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov na daljavo predstaviti nalogo in predstavitev ter odgovarjati na številna vprašanja. Na daljavo se je tako predstavilo okoli 60 dijakov in dijakinj iz desetih držav sveta. Slovensko ekipo je vodila mentorica Vesna Fabjan, zunanja sodelavka ZOTKS.

Kajuhovec uvrščen na olimpijado

Dijaku 3. letnika I. gimnazije v Celju, Urhu Šarlahu, se je uspelo uvrstiti na biološko olimpijado, ki bo letos v Armeniji. Minulo soboto je namreč na Fakulteti za biologijo v Ljubljani potekalo izbirno tekmovanje za biološko olimpijado 2022. Udeležili so se ga tudi trije kajuhovci, poleg Urha še Tia Rozoničnik in Art Špegel. Med štiri najboljše, ki potujejo v juliju na 33. biološko olimpijado v Armenijo, se je s tretjim rezultatom uvrstil Urh Šarlah.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
152 queries in 1,162 seconds.