Metka Klevišar, prejemnica nagrade za življenjsko delo

19. 01. 2023 14:10

Metka Klevišar je javnosti poznana kot zdravnica onkologinja, ki zna prisluhniti stiskam drugih ljudi. Ve, kako je tistim, ki se v bolezni počutijo osamljene, sej je pri rosnih 19 letih izvedela za multiplo sklerozo. Prejšnji mesec je prejela Hipokratovo nagrado, ki jo je skupaj pet nagrajencev prejelo za doprinos bolnikom, družbi in zdravništvu.

Metke Klevišar bolezen ni nikoli ustavila, čeprav se je na začetku bolezni z njo počutila zelo sama. A šola multiple skleroze jo je veliko naučila zase in kasneje za delo z bolniki. Zdravnica in publicistka, rojena leta 1944 v Ljubljani živi in ustvarja brez meja tudi po upokojitvi na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Leta 1992 je začela aktivno delovati v skrbi za druge in v sklopu Karitasa ustanovila skupino za spremljanje hudo bolnih in umirajočih. Iz tega se je rodilo zdaj javnosti bolje poznano Slovensko društvo Hospic, katerega je Klevišarjeva vodila do leta 2002.

Zadnje delo Metke Klevišar. Foto: Facebook profil Metke Klevišar
Zadnje delo dr. Metke Klevišar. Foto: Facebook profil Metke Klevišar

Njeno delo se še zdaleč ne ustavi le pri onkologiji. Je predavateljica, pa prevajalka in publicistka, že tretje leto je z zapisi o življenju aktivna tudi na svojem Facebook profilu. Prav s prispevki s Facebook profila je leta 2021 izšla še ena izmed njenih knjig z naslovom Utrinki  vzporednih svetov.

Zdravniška zbornica Slovenije je decembra podelila zbornična odličja, Hipokratova priznanja posameznim zdravnikom za svoj doprinos k delu medicine.

Bojana Beović, predsednica Zbornice utemeljuje: »Nagrajenci dokazujejo, da znajo zdravniki in zobozdravniki v najtežjih trenutkih stopiti skupaj.«

Za tednik Družina je nagrajenka poudarila, da priznanja ni pričakovala, saj je vse življenje delala le to, kar se ji je zdelo, da je prav.

Pri tem je izpostavila zdravilno moč dobrega odnosa med pacientom in zdravnikom: »Zdravnik ima zelo veliko poslanstvo. To, da ima zdravnik skrb za bolnika, se mi zdi ena izmed bistvenih stvari. Če bolnik začuti v zdravniku pozitiven odnos, se tudi veliko lažje zdravi. To je toliko pomembno kot vsa ostala zdravila.«

Se pa ob nagradi za življenjsko delo veseli. Za Radio Ognjišče je dejala, da bi brez prijateljice Julke Žagar prehojeno pot ob skrbi za bolne težko opravila sama, saj sta obe bili zelo aktivni. Pravi, da je bilo njeno delo osveščati bolne ljudi po Sloveniji in na to delovanje ima lepe spomine.

Prirejeno po: Radio Ognjišče

Naslovnica: Facebook profil Metke Klevišar

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
147 queries in 0,775 seconds.