Kritične razmere v oskrbi Celja z vodo


Poročilo o preskrbi s pitno vodo v Celju je vsako leto na dnevnem redu različnih organov. Ugotovitve razprave so si vsako leto podobne in sicer, da je oskrba količinsko dobra, da pa voda iz medloških virov ni ustrezne kakovosti zaradi povišanih koncentracij nitratov. Letošnja razprava na občinskem komiteju za urejanje prostora in varstvo okolja pa je bila drugačna kot pretekla leta. K temu je prispevalo poročilo Zavoda za socialno medicino in higieno, kjer so prvič zapisali, da je voda iz medloškega bazena neprimerna za pitje.

V svojem poročilu Zavod ocenjuje tako bakteriološko kot kemično kakovost vode iz vitanjskega in medloškega vira v letošnjih prvih devetih mesecih. Bakteriološko je bila voda iz Medlega neoporečna, medtem ko je bilo 20 odstotkov vzorcev vode iz Vitanja neustreznih.

Vzrok je v tem, da se vodovod Vitanje napaja tudi iz kraškega vodnega vira Jelševa Loka in iz vodotoka Hudinja, pri čemer prihaja do težav zlasti pri obilnejših padavinah. Razmere bodo sanirali z vgraditvijo avtomatske naprave za ugotavljanje motnosti in izklapljanje.

Podatki o kemični kakovosti pitne vode, ki jo dobivajo Celjani, pa kažejo, da je voda iz Medloga zelo problematična, saj so med več kot 100 odvzetimi vzorci ugotovili kar 95 odstotkov takih, kjer je vsebnost nitratov presegala dovoljeno količino 10 miligramov dušika na liter. V omrežju so dosegale povprečne koncentracije več kot 15 miligramov, v vodnjakih pa več kot 16 miligramov dušika. Podatki o oktobrskih meritvah so še bolj zaskrbljujoči, zato se je Zavod za socialno medicino ponovno odločil za objavo obvestila, da je takšna voda iz medloških virov neprimerna za prehrano dojenčkov do 6. meseca starosti.

Na seji komiteja za urejanje prostora so bili nekateri razpravljalci zelo kritični do sedanjega reševanja problema nitratov. Tako je magister Ivan Eržen iz Zavoda za socialno medicino ocenil, da doslej v občini ni bilo pravega interesa za reševanje problema. Odgovorni so si umili roke in reševanje naložili Komunali, vsi pa sedaj čakajo, da bo načrtovana infiltracija prinesla rešitev problema, je menil mag. Eržen. Do projekta infiltracije, ki bi pomenil dovajanje vode iz Savinje v podtalnico in s tem redčenje koncentracij nitratov, pa so mnogi skeptični. Dolgoročno je infiltracija lahko rešitev, vendar ob predpogoju, da Savinje ne bomo več onesnaževali. Sedanje meritve kažejo, da ima Savinja tako nitrate kot težke kovine.

V razpravi so predstavniki Komunale predstavili kratkoročne rešitve, ki naj bi že v nekaj mesecih prinesle izboljšanje razmer. Gre predvsem za mešanje vode iz Vitanja z medloško, kar bi zagotovili z nekaj novimi cevovodi do predelov mesta, kjer sedaj pijejo le vodo iz Medloga. Hkrati pa bodo morali urejati problem oskrbe industrije, ki sedaj porabi več kot 50 litrov pitne vode na sekundo tudi v tehnološke namene. Zagotoviti bi ji morali vodo, ki ni pitna. Vse to pa je povezano s pridobitvijo novih vodnih virov. Računajo na vir v Bukovljah pri Stranicah, vendar so bili dosedanji pogovori s sosednjo konjiško občino neuspešni.

Nekateri dolgoročno še vedno računajo na vodo iz Zgornje Savinjske doline, kar pa j e vse manj realno. Treba je varovati in izkoristiti predvsem vire, ki so v občini, so menili v razpravi.

Kje je rešitev trenutnih vse bolj kritičnih razmer, pa ni povsem jasno. Eni so se na seji zavzemali za takojšnje zaprtje vode iz Medloga, drugi so ocenili, da se da z dogovarjanjem in usklajevanjem najti drugačno rešitev. Vprašanje pa je, če bodo dovolj potrpežljivi tudi občani.

Novi tednik, 2. 11. 1989

polovicka_celje_klik