Izredni zbor delavcev Splošne bolnišnice Celje v podporo Marjanu Ferjancu


Vlada bo v naslednjih dneh odločala o sklepu sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje o razrešitvi poslovnega direktorja Marjana Ferjanca.

Zaposleni bolnišnice, kot tudi strokovni svet, ostro nasprotujejo razrešitvi in napovedujejo izvrševanje napovedanih ukrepov, to je 40 urni delovnik korektnega rednega, strokovnega in predanega dela.

Odstop ob morebitni vladni potrditvi razrešitve Ferjanca napoveduje tudi celoten strokovni svet na čelu s strokovnim direktorjem Francem Vindišarjem.

Potem, ko je svet zavoda Splošne bolnišnice Celje, kateremu predseduje Andraž Jakelj, razrešil poslovnega direktorja bolnišnice Marjana Ferjanca, so danes v njegovo podporo zaposleni Splošne bolnišnice Celje sklicali izredni sestanek. Zaposleni, na čelu s strokovnim direktorjem Francem Vindišarjem, so namreč odločno proti razrešitvi in so se na njegovo stran postavili že takoj, ko je svet zavoda napovedal glasovanje o zaupnici.

Dan pred razrešitvijo sta poslovni direktor Marjan Ferjanc in strokovni direktor Franc Vindišar medijem argumentirano ovrgla očitke sveta zavoda. Slednji je kot glavne razloge za razrešitev navedel neizdelan letošnji finančni načrt in nepravilnosti glede plač nemedicinskega osebja, ki sicer segajo še v leto 2008. Svet zavoda, katerega predsednik Andraž Jakelj je še pred sejo zaradi možnosti konflikta interesov odstopilje razrešitev vseeno izglasoval.

Marjan Ferjanc, ki je sicer član SDS-a, je od vsega začetka tudi vztrajal, da gre za politično razrešitev s strani sveta zavoda, ki naj bi bil sestavljen večinoma iz zunanjih predstavnikov, ki so naklonjeni koalicijskim vladnim strankam.

Kot je danes za Novi tednik predsednica zdravniškega sindikata v SBC Mateja Grat, gre pri sklepu o razrešitvi, ki je za njih nesprejemljiv, za “samopromocijo nekaterih, ki želijo prevzeti njegov položaj brez programa za poslovanje bolnišnice in brez dokazov o svojih dosedanjih izkušnjah.”

Poudarila je, da je temu treba narediti konec, ter da želijo javnosti odločno sporočiti, da zaposleni popolnoma podpirajo Ferjančevo dosedanje delo.

Povedala je, da bodo v primeru vladne potrditve sklepa o razrešitvi Ferjanca začeli izvajati napovedane ukrepe, ki so jih sindikati večinsko podprli. Ob vladni potrditvi bodo začeli opravljati 40 urni delavnik korektnega strokovnega in predanega dela.

Poleg tega svoj odstop ob morebitni vladni potrditvi napoveduje tudi celoten strokovni svet bolnišnice na čelu s strokovnim direktorjem Francem Vindišarjem. Slednji se je želel glede razrešitve Ferjanca sestati tudi z ministrico Milojko Kolar Celarc, a ga je ta napotila na druge službe ministrstva, še poroča Novi tednik.

Vindišar je na zboru predvajal celo izsek magnetograma ene izmed sej sveta zavoda, na kateri je predsednik Andraž Jakelj dejal, da lahko “svet zavoda sprejme kakršenkoli sklep, zakonit ali nezakonit, in da je nato naloga poslovnega direktorja, da dokazuje svojo plat zgodbe.”, nad čemer so bili zaposleni ogorčeni. Pozval je vse odgovorne, da sedaj sami prevzamejo odgovornost.

Na zboru je bil tudi Marjan Ferjanc, ki je še enkrat poudaril da gre za politično tiranijo nad strokovnim in poslovnim delom v bolnišnici. Predvideva, da bo vlada v naslednjih dneh vseeno sprejela sklep, da se ga razreši. Poudaril je da trenutno dogajanje ne smejo občutiti pacienti, da pa naj posledice teh ukrepov čutijo tisti, ki so na vrhu in želijo dobro delo bolnišnice podreti.

celjanka-polsi-klik