Je za smrad v Petrovčah kriva konstrukcijska napaka pri izgradnji kanalizacije?

11. 04. 2022 05:12

Prebivalcem Petrovč je po desetih letih prenašanja smradu po pokvarjenem mleku, ki se po kraju širi iz javne kanalizacije, pošla potrpežljivost. Zahtevajo takojšnje ukrepanje in odpravo smradu, katerega razlog so odplake, ki nastajajo pri proizvodnji mlečnih izdelkov v Mlekarni Celeia. V podjetju se problema zavedajo in še letos napovedujejo investicijo v dodatno čistilno napravo, a obenem opozarjajo, da bo morala pri odpravi smradu pomagati tudi Občina Žalec.

Ker se je smrad v Petrovčah pojavil pred okoli desetimi leti, se poraja tudi vprašanje, ali ni za nastalo situacijo kriva kakšna konstrukcijska napaka javne kanalizacije. Pojav smradu namreč sovpada s časom, ko je žalska občina v Petrovčah začela z izgradnjo sekundarne kanalizacije.

Prebivalcem Petrovč zadnjih deset let življenje krati smrad, ki se širi iz kanalizacije. Za njega naj bi bila odgovorna Mlekarna Celeia s sedežem v Arji vasi, ki v javno kanalizacijo spušča odplake, ki nastajajo pri proizvodnji mlečnih izdelkov. Smrad naj bi spominjal na pokvarjeno mleko, po Petrovčah pa naj bi se širil skoraj vsak dan. Še posebej do izraza naj bi smrad prihajal poleti, ko visoke temperature poskrbijo za pogosto neznosno stanje ozračja v Petrovčah. Po pričevanju domačinov, naj bi odplake iz Mlekarne Celeia zastajale predvsem v bližini nastanitvenega obrata v centru Petrovč. Javno komunalno podjetje naj bi pred časom sicer že poskušalo rešiti problem, kar jim je s posegi za kratek čas tudi uspelo, a olajšanje za Petrovčane ni trajalo dolgo, saj se je smrad vrnil že po nekaj tednih.

Je bila storjena konstrukcijska napaka pri izgradnji kanalizacije?

Za pojasnila o tem, kaj lahko oz. kaj bo Občina Žalec storila za odpravo petrovškega smradu, smo se obrnili na žalsko občinsko upravo. Pojasnili so, da bo Občina Žalec skupaj z ostalimi ustanoviteljicami reševanje problema urejala preko JKP Žalec. “JKP Žalec mora z vsemi pravnimi sredstvi povzročitelja smradu prisiliti k takojšnji vgradnji predčiščenja, ki ga mora vgraditi povzročitelj in je edina rešitev problema,” so odločni na žalski občini. Glede njihovih pristojnosti in možnosti vplivanja na mlekarno, pa obrazložijo, da lahko na povzročitelja vplivajo le preko pristojnih inšpekcijskih služb in posredovanja preko JKP Žalec. Dodali so, da je sicer JKP Žalec že investiralo v filtre jaškov, vendar je to le blaženje prekomernega onesnaževanja in ni rešitev problema. “Ta strošek bi že sedaj moral nositi povzročitelj problema,” poudarjajo na občini.

Glede na to, da se je smrad pojavil v zadnjih desetih letih, pa se poraja vprašanje, ali je bila nemara storjena kakšna napaka pri izgradnji kanalizacije, ki časovno sovpada s pojavom smradu. Izgradnja sekundarne kanalizacije se je namreč v Petrovčah začela v drugi polovici leta 2011. Na Občini Žalec ob teh pomislekih zatrjujejo, da konstrukcijske napake pri izgradnji kanalizacije ni bilo. “Izvedena je skladno s takrat veljavnimi tehničnimi smernicami in predpisi,” zaključujejo.

Mlekarna Celeia v pol milijona vredno investicijo, a pri odpravi problema bo morala pomagati tudi občina

Vprašanja smo naslovili tudi na Mlekarno Celeia, vendar odgovorov nismo prejeli. So pa v Mlekarni Celeia za nekatere druge medije pojasnili, da odpadni material, ki nastane pri proizvodnji mlečnih izdelkov, preden ga spustijo v javno kanalizacijo, obdelajo v obstoječi čistilni napravi podjetja. Ker to očitno ni dovolj, naj bi v mlekarni do oktobra obstoječo čistilno napravo izboljšali s fizikalno-kemično predstopnjo čiščenja odpadne vode. Investicija vredna pol milijona evrov naj bi zmanjšala smrad, vendar se v mlekarni bojijo, da ne v popolnosti. Občino Žalec zato pozivajo, da investira v neprepustne jaške. Poleg tega v Mlekarni Celeia zatrjujejo, da so povprečne količine odplak iz njihove proizvodnje tudi krepko nižje, kot je določeno v pogodbi.

Ali bo rešitev prinesla omenjena investicija Mlekarne Celeia, bo znano oktobra. Morda bo popustila tudi Občina Žalec in nabavila neprepustne jaške. V nasprotnem primeru bo smrad Petrovčanom očitno še nekaj časa povzročal obračanje želodca.

B.S., foto: pixabay

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 2,792 seconds.