Težava s prepolnimi zabojniki za smeti v Novi vasi tudi po letu dni ni odpravljena. Kje se je zataknilo?

01. 03. 2019 18:47

Situacija glede štirih zabojnikov za smeti, ki so namenjeni objektu Krona zraven trgovine Tuš, se je le malenkost izboljšala. Ti so še vedno nabito polni, njihovim uporabnikom pa je otežena možnost ločevanja odpadkov.

V prvem prispevku smo novembra 2017 pisali o ograditvi teh zabojnikov, ki bi lahko rešila problem odvečnih smeti. Do teh prihaja zaradi odlaganja tujih odpadkov. Po takratnih informacijah podjetja Simbio naj bi bil postopek v teku, vendar ograje še ni. Uporabnikom ni preostalo drugega, kot da so ukrepali sami …

Preveč odpadkov in premalo prostora za odlaganje

Obiskali smo dva lokala v objektu in v obeh dobili skoraj enak odgovor – da z razmerami, četudi so nekoliko boljše, še vedno niso zadovoljni. Zgolj 4 zabojniki so absolutno premalo in vanje se še vedno meče smeti od drugod. Milan Dimić iz tamkajšnjega Aros bara je razočaran nad razmerami:

Meni to deluje, kot da smo zraven Simbio smetišča. Bilo bi lepo, da imamo vse zabojnike za ločevanje in da bi se nekako zagradile smeti in bi jih imeli mi pod ključem.

Če bi odjemalci želeli imeti kakšen zabojnik več, bi to bilo na lastne stroške, kar pa je verjetno glavni razlog, da se zanj ne odločijo. S Simbia so sporočili, da bi jih mesečno stalo 119,09 € za en 1100-litrski zabojnik, ki je za mešane odpadke in za embalažo (odvoz je izmeničen: enkrat embalaža, naslednji teden mešani). Povedali so tudi, da je prostornina zabojnikov po njihovih ocenah, glede na lokale, ustrezna.

slika-tabla
Lastniki objekta so sami postavili opozorilno tablo.

Simbio rešitev še vedno vidi v ograditvi, a hkrati opozarja, da kljub ključavnicam ali ograjam nekateri še vedno odlagajo svoje odpadke ob zabojnike in da pogosto pride do polomljenih ključavnic in pokrovov zabojnikov. Poleg tega sama postavitev ograje vključuje še enega akterja v celotni zadevi, ki je Mestna občina Celje, saj se zabojniki nahajajo na občinski parceli. Odgovora z njihove strani nismo prejeli, vemo pa, da so s problemom seznanjeni.

Uporabniki zabojnikov so nastale razmere poskušali rešiti na trenutno edini možen način – po svoje. Pri zabojnikih zdaj stoji tabla, ki ljudi opozarja, da zabojniki niso namenjeni vsem in da je območje pod video nadzorom. Vpliv te table je opazen, a se še najdejo pogumneži, ki je ne upoštevajo.

Kako je z ločevanjem teh smeti? 

Večina uporabnikov zabojnikov je gostincev, ti pa se ukvarjajo z različnimi vrstami odpadkov. Zabojniki jim ločevanja smeti ne omogočajo v celoti. Dva zabojnika sta namreč za embalažo, dva za navadne smeti. Milan je povedal:

Problem je, ker nimamo primernih smeti za steklo. Le 5 gostinskih lokalov je, steklenice pa se naberejo prehitro. Zanje je en zabojnik, ampak je zadaj objekta, pa to tisti z odprtino, ko moreš eno po eno steklenico metati, kar je v našem primeru čisto nepraktično, ker je ogromno nepovratnih steklenic na koncu izmene. Zvečer pa ne moremo metati, ker je zabojnik zraven bloka in ne smemo ropotati. Zato pa ostanejo za naslednji dan … Zato sem mislil, da nam Simbio omogoči prav kontejner, ki se odpira cel.

Na to, zakaj objekt Krona nima ustreznih možnosti ločevanja preostalih vrst odpadkov, so s Simbia odgovorili naslednje:

Drugih zabojnikov ni, ker jih niso naročili. Skladno z našimi pristojnostmi lahko na Simbiu samo pozivamo lastnike lokalov, da si glede na dejavnost uredijo tudi ravnanje z odpadki, torej da se vključijo v sistem ravnanja z odpadki. Ponudimo jim svoje storitve tudi za odvoz ločeno zbranih odpadkov. Za kaj več nimamo pristojnosti. Za razliko od povzročiteljev iz gospodinjstev lahko nosilci dejavnosti sklenejo pogodbo za ravnanje z ločeno zbranimi odpadki s katerim koli drugim izvajalcem. Obvezna gospodarska javna služba jih zavezuje k vključitvi v sistem le za mešane komunalne odpadke.

slika-okolica
Tudi okolica zabojnikov ni čista.
Težavam kar ni konca … 

V Aros baru so zaradi naokoli raztresenih smeti skoraj dobili kazen. Med smetmi se je med namreč našel njihov račun, zaradi česar so imeli težave s Simbiom, a kljub temu Milan pravi:

Kazni nismo dobili, so nam pa iz Simbia grozili z njo. Kot da smo edini krivci.

Naš bralec, ki nas je prvi opomnil na situacijo, je tokrat povedal: “Ker avtobusno postajo v veliki meri koristijo taksisti kot parkirišče oz. zbirališče, so zabojniki premajhni. Je pa res, da jih smetarji praznijo dnevno (zjutraj). Vendar so v popoldanskem času prepolni in jih veter raznaša po ulici.”

Začaran krog problemov se tukaj še ne konča. Veliko podjetij v objektu je zaprtih in teh trenutno stanje s smetmi sploh ne zanima. Povrhu vsega se tisti, ki še aktivno poslujejo, srečujejo s težavami kot so parkiranje, medsebojna konkurenca, neenotnost in še kaj.

slika-julij
Tako je bilo julija lani.
Upravnik objekta Krona odgovarja

Podjetje Habit je objekt v upravljanje prevzelo z oktobrom 2017 in je problematiko začelo reševati že mesec prej. V sodelovanju z MO Celje, Simbiom in predstavnikom etažnih lastnikov so opravili terenski ogled možnih lokacij za postavitev zabojnikov za smeti in ga določili na parkirnih površinah. Gregor Kolenc se strinja, da izgled in okolica smetnjakov nista primeren zgled za poslovni objekt. Po njegovem ravno zaradi tujih smeti ni mogoče oceniti velikosti zabojnikov, ki so potrebni za uporabnike objekta in dodaja:

Tako so se lastniki odločili, da bodo spomladi 2019 na lastne stroške uredili ograjen prostor za smeti na dveh parkirnih mestih ob sedanji lokaciji postavljenih zabojnikov za smeti. Izvajalce smo že pozvali na pripravo ponudb za izvedbo zagraditve zabojnikov za smeti in glede na pridobljene ponudbe se bo zadeva realizirala v najkrajšem možnem času.

Izvedeli smo še, da je preteklo sredo v objektu potekal sestanek, katerega glavna tema so bile smeti. Situacijo bo naša novinarska ekipa spremljala še naprej.

Besedilo in foto: T. Ž.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 2,206 seconds.