Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice v Celju kritično do vladinih ukrepov


Obrtno podjetniška zbornica Celje je včeraj organizirala nov poslovni zajtrk, tokrat s temo Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije kot del podpornega okolja za razvoj podjetništva.

Vabilu sta se kot glavna gosta odzvala predsednik OPZ Slovenije, Blaž Cvar, in njen generalni direktor Danijel Lamperger.

Tovrstni zajtrki so po besedah predsednika celjske OPZ Petra Piška izmenjavi mnenj z vsakokratnimi gosti in obrtniki ter podjetniki iz domačega okolja, hkrati pa je pomembna komponenta tudi mreženje, ki spremlja tovrstno dogajanje.

Blaž Cvar je uvodoma povedal, da je trenutno na OPZS največ pozornosti namenjno odpravljanju posledic poletnih ujm, saj je bilo prizadetih približno tretjina njihovih območnih zbornic. “Delujemo od prvega dne, v teku so najrazličnejše aktivnosti. Ampak enostavno je zbirati pomoč, težje je potem deliti …,” je opozoril na enega izmed izzivov. Cvar je med drugim izpostavil, da je ni dobro, da se je s strani vlade najprej govorilo od 500-milijonski škodi, številka pa se je večkrat popravljala in sedaj ustavila pri sedmih milijardah, kar je nesorazmerna razlika, kar povzroča tudi vprašanja pri tujih partnerjih. “Vsekakor bo v nadaljevanju zelo pomembna transparentnost,” je opozoril predsednik OPZS.

Med udeleženci pogovora je bilo izpostavljeno pozitivna prepoznavnost OPZS in tudi glasno zavzemanje za položaj obrtnikov in podjetnikov. Tako je Katarina Hohnjec izrazila pričakovanje, da se bodo s tem njihove vrste okrepile, saj je od ukinitve obveznega članstva to upadlo.

Pri tej točki je Peter Pišek dodal, da si želijo večje prisotnosti v medijih, da bodo ljudje nanje začeli gledati bolj pozitivno. Nenazadnje so sedaj na nacionalni televiziji začeli z oddajo Vizionar, ki je namenjena ravno predstavitvi obrtnikov in podjetnikov. Cvar je dodal, da včasih njihovih argumentov vladajoči ne prepoznajo kot konstruktivne kritike, s čimer tudi povezuje, da imajo manj medijskega prostora kot bi si želeli.

Danijel Lamperger je v nadaljevanju izpostavil, da so trenutno nekatere teme zaradi ujm šle z dnevnega reda, predvsem obremenjenost podjetnikov s prispevki. Po njegovem se marsikateri ukrep uvaja brez pravega premisleka: “Mi želimo predvsem opozoriti na nekatera tveganja, ki so pred nami. Nismo se npr. strinjali z izvedbo dneva solidarnosti, ker se je po našem mnenju tu šlo bolj za populizem kot za učinkovite ukrep.”

Pišek je pristavil, da se obremenjenost podjetnikov, ki tej družbi prispevajo ogromno, ne sme povečati “niti za milimeter” in da bo treba razmišljati tudi o bolj aktivnemu izražanju nasprotovanja. Prav tako se mu zdi, da ni prav, da so podjetniki marsikdaj kaznovani, če se izpostavljajo v javnosti, tudi z obiskom raznih inšpekcij. Marko Pavčnik je ob tem pripomnik, da nihče ne odpušča rad, a da ljudje včasih sploh ne vedo, od kod pride denar. Tako se pogosto dogaja, da ljudje na podjetnike gledajo s predsodki.

Lamperger je v luči prihajajočega Mednarodnega sejma obrti in podjetništva pozval podjetnike naj se obrnejo na njih, saj jim omogočajo zelo kakovostno podporo in da naj bodo predvsem konkretni glede svojih potreb.

Poleg predstavnikov raznih sekcij OPZ Celje so se srečanja udeležili tudi predstavniki sosednjih OPZ.