Nekdanji stečajni upravitelj Tomaž Kos ponovno na prostosti


Nekdanji stečajni upravitelj Tomaž Kos je ponovno na prostosti. Decembra je namreč sodišče izdalo sodbo, ki je bila delno oprostilna in delno obsodilna.

Tomaž Kos je bil v priporu vse od marca 2018, ko je bil aretiran zaradi naklepanja spornih nepremičninskih poslov v enem izmed stečajnih postopkov.

Nekdanji celjski stečajni upravitelj Tomaž Kos, ki je bil zaradi naklepanja spornih nepremičninskih poslov v enem izmed stečajnih postopkov, od marca 2018 v priporu, je bil v zadnjih tednih viden na prostosti. Na uradu Okrožnega sodišča v Ljubljani so potrdili, da je bila sodba, ki je Kosa bremenila zaradi domnevno spornih poslov v okviru stečaja ljubljanske družbe MKT PRINT, razglašena 20. decembra 2019. Še istega dne je bil Kosu tudi odpravljen pripor.

Podrobnosti sodbe sicer še niso znane, saj je še v fazi pisanja, je pa znano, da je bila sodba zoper Tomaža Kosa delno oprostilna in delno obsodilna.

Kot smo pisali že ob aretaciji Kosa, je bil ta osumljen zlorabe položaja in jemanja podkupnine. V okviru stečajnega postopka, ki ga je vodil, naj bi namreč izpeljal domnevno sporne milijonske nepremičninske posle, nakar bi si osumljenci razdelili približno milijon evrov. Domnevni sporni posli naj bi se odvili v okviru stečaja ljubljanske družbe MKT PRINT. Tomaž Kos naj bi se z ostalimi osumljenci dogovoril, da jim bo prodal nepremičnine tovarniškega kompleksa v Ljubljani, ocenjenega na 20 milijonov evrov, za zgolj 2,4 milijona evrov. Nepremičnine naj bi kasneje po veliko višji ceni prodali naprej in si razliko razdelili. Pri tem naj bi svoj delež dobil tudi stečajni upravitelj Kos, ki naj bi imel tudi skoraj milijon evrov davčnega dolga. Kriminalisti so jih pred izpeljavo načrtov aretirali. Kos je krivdo vseskozi zavračal.

Kateri del obtožnice je bil obsodilen bo znano ob objavi sodbe. O podrobnostih slednje bomo poročali, ko bo le ta spisana.