Bivši celjski stečajni upravitelj Tomaž Kos krivde ne priznava


Začelo se je sojenje bivšemu stečajnemu upravitelju Tomažu Kosu in petim soobtoženim. Štirje, vključno s Kosom, krivde niso priznali, dva pa sta krivdo priznala in se pogodila s sodiščem.

Zagovornica Tomaža Kosa zahteva izločitev pridobljenih dokazov.

Skoraj natančno leto dni po aretaciji sedaj že bivšega stečajnega upravitelja Tomaža Kosa, zaradi domnevne vpletenosti v nečedne nepremičninske posle, se je včeraj na okrožnem sodišču v Ljubljani začel predobravnavni postopek. Poleg Tomaža Kosa je na zatožno klop sedlo še pet soobtoženih.

Kot poroča portal Siol.net, Tomaž Kos včeraj krivde ne bi priznal. Krivde niso priznali še trije soobtoženi medtem ko naj bi dva izmed njih krivdo priznala in se poravnala s sodiščem.

Na včerajšnjem predobravnavnem naroku naj bi zagovornica Tomaža Kosa zahtevala izločitev dokazov pridobljenih s tajnim opazovanjem. Po njenem so bili dokazi pridobljeni nezakonito. Prav tako zahteva izločitev Kosovih bančnih podatkov iz računov v San Marinu.

Tomaž Kos je osumljen zlorabe položaja in jemanja podkupnine. V okviru stečajnega postopka, ki ga je vodil, naj bi namreč izpeljal domnevno sporne milijonske nepremičninske posle, nakar naj bi si osumljenci razdelili približno milijon evrov.

Domnevni sporni posli naj bi se odvili v okviru stečaja ljubljanske družbe MKT PRINT. Tomaž Kos naj bi se z ostalimi osumljenci dogovoril, da jim bo prodal nepremičnine tovarniškega kompleksa v Ljubljani, ocenjenega na 20 milijonov evrov, za zgolj 2,4 milijona evrov. Nepremičnine naj bi kasneje po veliko višji ceni prodali naprej in si razliko razdelili. Delež naj bi šel seveda tudi stečajnemu upravitelju Tomažu Kosu. Osumljenci naj bi poskrbeli tudi za kupnino in varščino pri omenjenem poslu, a so jim marca lani kriminalisti prekrižali načrte.

Ministrstvo za pravosodje je sicer lani Tomažu Kosu že odvzelo dovoljenje za opravljanje funkcije stečajnega upravitelja. Dovoljenje bi moral izgubiti že veliko prej, a so mu pri ohranjanju le tega pomagali prijatelji s celjskega sodišča. Zaradi tega je bil na celjskem sodišču uveden tudi izredni nadzor.

Tomaž Kos pa naj bi bil tudi velik davčni dolžnik. Imel naj bi namreč za kar 874 tisoč evrov neporavnanih davčnih obveznosti. Na Finančni upravi RS (Furs) so zato na njegovem premoženju že pred časom vpisali začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi.

Stečajni upravitelj Tomaž Kos je bil sicer aretiran že leta 2015, ko je preko celjske družbe Aronia d.o.o., ki je bila kasneje izbrisana iz sodnega registra, izstavljal lažne račune odvetnikom, stečajnim upraviteljem in računovodjem (skupno za skoraj 3 milijone evrov računov) ter si nato na svojo bosansko družbo Sadex-Trade nakazal 2,6 milijona evrov.