Celje že diha z evropskim nogometnim prvenstvom do 21 let. Kaj bo mestu ostalo po zaključku prvenstva?

09. 03. 2021 20:57

Le še dva tedna nas ločita od začetka največjega športnega dogodka, ki ga gostimo v zgodovini samostojnosti Slovenije in katerega gostitelj bo tudi naše mesto Celje.

Celje bo tako eno od štirih slovenskih mest, poleg Ljubljane, Maribora in Kopra, ki bodo gostila Evropsko nogometno prvenstvo U21.

Knežje mesto že diha s prvenstvom, ki bo doseglo več deset milijonov navijačev in s katerim bo naše mesto močno utrdilo svoj položaj na športnem zemljevidu Evrope. Tudi stadion Z’ dežele, ki bo tekme gostilo med 24. in 30. marcem (razpored tekem najdete tukaj), je že vrhunsko pripravljeno.

Na celjskem stadionu bodo nastopile tudi mnoge bodoče svetovne zvezde nogometa. Katere so to, si poglejte v prispevku tukaj.

Prvenstvo predstavlja za Celje veliko priložnost, tako za promocijo kot tudi športno/turistični razvoj mesta. Žal bodo tekme zaradi epidemije potekale brez navijačev, ki bi seveda na tribune stadiona in tudi na mestne ulice prinesli živahen utrip in pozitivno energijo. Kljub temu bo dogodek medijsko zelo odmeven in bo ime našega mesta ponesel širom po Evropi.

Vse tri tekme, ki bodo odigrane v Celju, bodo predvajane na številnih evropskih televizijah in objavljene v tiskanih ter spletnih medijih. Velik pomen bodo imela tudi socialna omrežja udeležencev prvenstva, ki imajo velik doseg. Po mnenju Nogomete zveze Slovenije, ki je Celje zaradi primerne športne infrastrukture povabila k sodelovanju, bo dogodek dosegel približno 40 milijonov ljudi v Evropi. Več tukaj.

Mesto že diha s prvenstvom 

Lokalni organizacijski odbor v Celju si po svojih najboljših močeh prizadeva, da bi to zelo pomembno prvenstvo približalo čim večjemu številu občanov. Z različnimi komunikacijskimi orodji obvešča Celjane, kaj se bo konec meseca dogajalo pri nas, tako da mesto – kolikor je to zaradi epidemije mogoče – že diha s tem velikim športnim dogodkom. Ulice so okrašene z zastavicami, na različnih mestih lahko vidimo jumbo plakate in tudi Celebus se je odel v barve prvenstva.

V priprave na največji letošnji športni dogodek v Celju so se vključili številni prostovoljci posamezniki, organizacije in podjetja. Mlade Celjanke in Celjani v celjskih vrtcih, osnovnih in nekaterih srednjih šolah, kakor tudi v mladinskih društvih in organizacijah, na temo nogometa v Celju in evropskega nogometnega prvenstva »EURO U21«, ki ga bosta pod okriljem UEFA gostili državi gostiteljici Slovenija in Madžarska, že ustvarjajo velike plakate v sklopu projekta »Mladi za Celje – Galerija na prostem«, ob prazniku Mestne občine Celje (11. april).

Prvih deset od dvajsetih prijavljenih plakatov, ki jih bodo na temo evropskega nogometnega prvenstva ustvarili učenci desetih celjskih osnovnih šol, bodo predstavljeni na desetih izbranih lokacijah že od 23. marca dalje, ko bodo v mesto prispele gostujoče nogometne reprezentance Češke, Španije in Italije.

Po 6. aprilu bodo te plakate nadomestili s tistimi, ki jih bodo ustvarili otroci iz vrtcev, srednjih šol in mladi, ki delujejo v sklopu različnih mladinskih društev in organizacij v Celju. Slednji bodo ustvarjali na temo 100 let igranja nogometa v Celju (1919-2019) in zgodovinskega uspeha Nogometnega kluba Celje ob osvojitvi prvega naslova državnih nogometnih prvakov (2020), medtem ko bo posebna pozornost namenjena tudi promociji in spodbujanju igranja ženskega nogometa.

Na temo evropskega nogometnega prvenstva slikajo tudi celjski slikarji Narcis Kantardžić, Tomaž Milač, Matej Čepin in Milan Todić, medtem ko se stanovalci  Doma sv. Jožefa seznanjajo z lepotami in posebnostmi držav udeleženk. Vsak teden okušajo njihove kulinarične dobrote, si čas krajšajo z izdelavo navijaških rekvizitov, še posebej pa so bili navdušeni, ko so se fotografirali med igranjem nogometa in s pokalom celjskih nogometnih državnih prvakov.

V Muzeju novejše zgodovine Celje je bil včeraj pogovorni večer z naslovom Leta so samo številka, ki si ga lahko še vedno ogledate na Celje.info.  Z odličnimi predlogi, kako ljudem približati nogomet in kljub ukrepom za zajezitev novega koronavirusa na varen način ustvariti prijetno vzdušje, prežeto s ponosom, so se odzvali tudi v Tehnoparku Celje, Mladinskem centru Celje, Obrtni zbornici Celje in še marsikje drugje. V športnem duhu so ustvarili medsebojne povezave, ki bodo ostale tudi po zaključku prvenstva in bodo lahko prišle prav tudi kasneje ob organizaciji kakšnega drugega dogodka.

Kaj bo Celju ostalo po zaključku prvenstva

Celju bodo, poleg »digitalne zapuščine«, po zaključku prvenstva ostale nekatere stvari, ki bodo še dolgo spominjale na ta športni spektakel in obenem tudi koristile mestu. Ena izmed teh bo ostala na zelenici nad stadionom Z’ dežele, kjer bodo zasajena drevesa, ki so značilna za države, katerih reprezentance bodo igrale v Celju (Španija, Italija, Češka), na območju urbanega sadovnjaka ob Dečkovi cesti pod Golovcem pa sadna drevesa, ki cvetijo, dajejo plodove in so paša za čebele.

V čast Evropskega nogometnega prvenstva U21 bo staro mestno jedro kmalu krasila kovinska skulptura žoge, ki bo tudi ocvetličena. Otroci in mladi pa se bodo razveselili nadgrajenega otroškega igrišča ob Koprivnici na Ostrožnem. Za potrebe prvenstva bo nekaj posodobitev deležna tudi športna infrastruktura na stadionu Z’ dežele, ki bo po zaključku prvenstva služila našemu domačemu nogometnemu klubu.

Mestna občina Celje bo za promocijske aktivnosti namenila 15.000 evrov. Nekaj denarja bo vložila v ureditev oziroma prilagoditev stadiona, sicer pa bo stroške prvenstva pokrila Nogometna zveza Slovenije z lastnimi sredstvi in sredstvi Uefe.

Vse o tekmah Evropskega prvenstva U21 v Celju izveste na spletni strani www.visitcelje.eu

M.G.A., B.S., R. Č.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 1,712 seconds.