Zaključek Dnevov komedije 2013 s Tadejem Tošem: slavila komedija Sleparja v krilu (foto, video)


mag. Tina Kosi
Sleparja v krilu

Dvorana SLG Celje je minulo soboto še zadnjič pokala po šivih od smeha v okviru letošnjih Dnevov komedije, ki jo je zaključil Tadej Toš s svojo Smehologijo. Preden pa je oder prevzel eden izmed najbolj markantnih slovenskih stand up komikov, je sledila še podelitev nagrad, kjer je brez dvoma slavila predstava Sleparja v krilu v izvedbi SLG Celje.

V okviru letošnjih Dnevov komedije je občinstvo še zadnjič nagovorila mag. Tina Kosi, upravnica Slovenskega ljudskega gledališča Celje, ki je kljub finančni situaciji izrazila zadovoljstvo z letošnjim festivalom. Ob tem se je še posebej zahvalila vsem gostujočim predstavam in občinstvu, ki je vedno znova napolnilo dvorano SLG Celje in vse predstave, razen ene, ocenilo s povprečno oceno 4,5.

Dnevi komedije 2013 so obiskovalcem postregli s številnimi poslasticami na področju komedije. 7. marca je festival smeha v Celju otvorila predstava Parole, parole ali Ni bila peta, bila je deveta, še isti vikend pa so se obiskovalci lahko nasmejali ob komedijama Sleparja v krilu in Sen. Trebušne prepone obiskovalcev so lahko mirovale do 14. marca, ko pa je za salve smeha poskrbelo Gledališče Koper s predstavo Filumena Marturavno, dan kasneje pa je Celjane navduševal Janez Hočevar v monokomediji Star fotr. Dneve komedije je letos še posebej začinila lutkovna predstava Živalska farma, zadnji teden festivala pa je občinstvo nasmejalo Mestno gledališče ljubljansko s komedijo Vitez čudes in Lado Bizovičar, ki je ljubiteljem smeha predstavil Slovensko musko od A do Ž.

Nagrajenci predstave Sleparja v krilu

Od vseh tekmovalnih predstav je letos za presenečenje poskrbelo SLG Celje s predstavo Sleparja v krilu. Strokovna žirija Dnevov komedije 2013, ki so jo sestavljali  gledališki režiser Nebojša Bradić, gledališki režiser Jaša Jamnik in ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko, so namreč soglasno sprejeli odločitev, da si zgoraj omenjena predstava prisluži naziv Žlahtna komedija 2013. Naziv Žlahtni režiser 2013 je prejel Boris Kobal za predstavo Sleparja v krilu, v okviru iste predstave pa je slavila tudi Pia Zemljič kot Žlahtna komedijantka 2013. Naziv Žlahtni komedijant 2013 je prejel Andrej Murenc za vlogo simpatičnega prevaranta v predstavi Sleparja v krilu, z izborom strokovne komisije pa se je strinjalo tudi občinstvo, ki je naziv Žlahtna komedija 2013 po izboru občinstva dodelila komediji Sleparja v krilu.

Tadej Toš

Dnevi komedije so tudi z zaključnim dejanjem poskrbeli za presenečenje, saj so na oder povabili stand up komika Tadeja Toša, ki je občinstvo zabaval s predavanjem o smehu Smehologijastand up eductainment. V okviru tega je opozoril, kako je tudi v času politične in gospodarske krize pomembno, da nikoli ne pozabimo na smeh, lotil pa se je tudi stereotipov o žensko-moških odnosih ter aktualnega političnega dogajanja. Izsek iz njegovega predavanja o smehu si lahko ogledate v spodnjem videu posnetku.

Bojan Šrot z ženo in Tino Kosi

Dnevi komedije 2013 so svojim obiskovalcem tekom njihovega repertoarja postregli z osmimi izjemnimi tekmovalnimi predstavami in eno zaključno predstavo, ki je poskrbela za osvežitev na gledališkem odru SLG Celje. Organizatorji festivala se lahko pohvalijo z izjemnim obiskom predstav, ki sta jih tako občinstvo, kot tudi žirija zelo dobro ocenila, prav tako pa je vse obiskovalce navdušilo z najboljšimi komedijami na slovenskem prostoru, da so SLG Celje zapustili z željo po še več kvalitetnih komedijah. Tudi sami lahko postanete del zaključka Dnevov komedije 2013 in si ogledate spodnjo fotogalerijo.

[simpleviewer width=100% height=700 id=344]

F/T/V: Tina Ožvald