Staro mestno jedro bogatejše za kip Alfreda Nobela


Staro mestno jedro je od včeraj, bogatejše za novo kiparsko upodobitev. S kipom Alfreda Nobela na ulični fasadi Kvartirne hiše se Turistično društvo Celje pridružuje 180. obletnici rojstva velikega švedskega kemika Alfreda Nobela, obenem pa razkriva njegovo povezanost s Celjem, ki vodi do Cinkarne in Kvartirne hiše.

Letos mineva 140 let od ustanovitve Cinkarne in 180 let od rojstva Alfreda Nobela. Z otvoritvijo kipa in dogodkom Alfred Nobel in Sofija Hess na proslavi ob 140. obletnice Cinkarne Celje je Celje dobilo novo zgodbo, ki pripoveduje o prijateljstvu med Alfredom Nobelom in prvim ravnateljem Cinkarne Albertom Brunnerjem, ki sta si v 19. stoletju veliko dopisovala in razpravljala o potrebah in delovanju nove cinkarne. Oba sta v današnji Kvartirni hiši našla tudi svoji ljubezni. Nobel je zahajal k prijateljici Sofiji Hess, najstarejši hčeri uglednega celjskega trgovca Heinricha Hessa, medtem ko je Sofijina mlajša sestra Amalija postala Albertova nevesta.

Da je do postavitve Cinkarne v Celju leta 1873 tudi prišlo, je imel zasluge takratni celjski župan in ustanovitelj predhodnika Turističnega društva Celje Josef Neckermann, ki je v Gabrjah (ob železnici) zagotovil primerno zemljišče za postavitev obetavnega industrijskega obrata.

V ponedeljek je skoraj 200 obiskovalcev najprej pozdravil predsednik Turističnega društva Celje Matija Golner, sledila sta pozdravna govora župana Mestne občine Celje Bojana Šrota in predstavnika slovensko-švedskega prijateljstva Janeza Pergarja.

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je ob odkritju kipa med drugim povedal: »Z današnjo obeležitvijo dajemo Celju nov in pomemben del v zgodovinski mozaik našega mesta. Vesel sem, da nas je zgodovina pripeljala na povezavo obeh imen v našem mestu.«

Doprsni kip Alfreda Nobela, ki bo Alla operatörerna strävar efter att just du som nyfiken ny spelare ska välja just deras onlinesverigecasinon.com rum. doslej krasil pritličje ulične fasade Kvartirne hiše, je po lastnih slikarskih predlogah izdelal celjski slikar in kipar Stevan Djukić.

Po odkritju doprsnega kipa je sledila uprizoritev Čajanke Sofije Hess. Igralski del uprizoritve je delo mladih celjskih ustvarjalcev: Maje Horvat, ki je napisala besedilo, Neže Strenčan, ki je zaigrala v vlogi Sofije, in Luka Marcena, ki je poskrbel za režijo. V programu so sodelovale tudi članice in člani Celjske folklorne skupine ter posebna glasbena gosta: pianist Klemen Golner in tenorist Damjan Ristić iz Zavoda aktivne kulture ZAK iz Ljubljane.

Temu je sledil še zadnji slavnostni dogodek. Predsednik uprave in generalni direktor Cinkarne Celje, d.d., Tomaž Benčina, je otvoril razstavo »140 korakov po zgodovini Cinkarne Celje«, ki so jo ob cinkarniškem visokem jubileju pripravili tamkajšnji zaposleni. Gospod Benčina je v svojem nagovoru izpostavil predvsem stalno vpletenost Cinkarne Celje d.d. v različne vidike lokalnega okolja.

Na razstavi so prikazani vsi ključni momenti razvoja in rasti tovarne, ki je v 140-ih letih delovanja dajala kruh več tisočim prebivalcem tega območja. Poleg gospodarskih dosežkov se Cinkarna Celje ponaša tudi z vse bolj napredno tehnologijo na področju varovanja okolja ter podpira doseganje rezultatov na področju športnega, kulturnega in družabnega življenja v Celju. Razstava bo na ogled do 20. novembra 2013.

Vir: Mestna občina Celje in Cinkarna Celje d.d.

Foto: Mestna občina Celje