Evropski teden mobilnosti v Celju: Središče trajnostne mobilnosti na Prešernovi ulici (foto)


V sklopu tradicionalnega Evropskega tedna mobilnosti (ETM) so na Prešernovi ulici pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili dosežke, aktualne projekte in načrte na področju trajnostne mobilnosti ter letošnji program ETM v Celju.

Foto: Simon Valant

Pester program dogajanja že od sobote poteka na Prešernovi ulici, ki je bila ta teden preoblikovana v prostor, namenjen izključno pešcem, kolesarjem ter drugim okolju prijaznim oblikam prevoza. Na trajnostno mobilno akcijo so povabili večino otrok iz celjskih vrtcev in osnovnih šol, ki skupaj z dijaki Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja, Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje ter Gimnazije Celje – Center soustvarjajo osrednje prizorišče. Ob tem je obiskovalcem na voljo tudi pregledovalnica koles.

Prešernova ulica je začasno zaprta za promet. (Foto: Simon Valant)

Bistvo projekta je med drugim, da se prostor, ki je sicer namenjen tudi avtomobilom, eksperimentalno za teden dni zapre, ob tem pa si želijo organizatorji spodbuditi ljudi, da namesto avtomobila uporabljajo druge načine prevoza, kot so kolo, javni prevoz ali skiro. Prešernovo ulico nameravajo v prihodnosti preurediti, da bo na njej manj avtomobilskega prometa, in jo nameniti predvsem pešcem ter kolesarjem. Projekt preureditve Prešernove ulice nameravajo prijaviti na razpis za evropska sredstva v sklopu Celostnih teritorialnih naložb, in sicer predvidoma konec prihodnjega leta.

Na novinarski konferenci v okviru ETM so sodelovali Matija Kovač, župan Mestne občine Celje, Miran Gaberšek, višji svetovalec v Sektorju za prostorsko načrtovanje, promet in varstvo okolja MOC ter Anja Zagomilšek, strokovna sodelavka Zavoda Vozim, zavoda za inovativno izobraževanje iz Celja.

Miran Gaberšek, višji svetovalec v Sektorju za prostorsko načrtovanje, promet in varstvo okolja MOC, Matija Kovač, župan Mestne občine Celje, Anja Zagomilšek, strokovna sodelavka Zavoda Vozim, zavoda za inovativno izobraževanje iz Celja in Robert Gorjanc, predstavnik kabineta župana MOC. (Foto: Simon Valant)

Predstavnica Zavoda Vozim je predstavila projekt trajnostnih prihodov v vrtec, šolo ter službo. ETM je namreč izhodišče za štiritedensko akcijo ”Celje se pelje trajnostno v vrtec, šolo in službo”, ki jo v sodelovanju z MOC, šolami, vrtci in drugimi podjetji izvaja Zavod Vozim. Projekt je bil v osnovnih šolah izveden že lani, na MOC pa so ga testno izvajali v maju, kar je k akciji privabilo tudi številna podjetja in zavode. Gre za zanimiv način zbiranja točk, pri čemer naj bi sodelovalo približno 2000 otrok in skoraj 600 zaposlenih.

Anja Zagomilšek je podrobneje spregovorila tudi o letošnjem programu ETM v Celju. V sredo bo poudarek na varni trajnostni mobilnosti, ko z mladimi pripravljajo strukturirani dialog, v katerem bodo iskali rešitve, kako prepričati ljudi, da bi namesto avtomobilov bolj uporabljali javni prevoz in druge trajnostne oblike. Četrtkovo popoldne bo v znamenju kolesarstva, v petek na dan brez avtomobila, ko bo najbolj bogat program in bo Prešernova v celoti zaprta za promet, pa bo na prizorišču s pisarno na prostem uradoval tudi celjski župan Matija Kovač.

Župan MOC je izrazil svojo podporo ETM: ”Evropski teden trajnostne mobilnosti je res dobra priložnost, da se povežemo s šolami, vrtci in drugimi ustanovami ter jih spodbudimo, da nam pomagajo širiti zavest o trajnostnih navadah, ki lahko naše življenje bistveno izboljšajo. Tudi letos smo zasnovali zelo dober program.”

Ob tej priložnosti se je dotaknil tudi dveh strateških ciljev celjske občine za naslednje obdobje: ”Gre za cilj Trajnostni urbani razvoj, ki zasleduje urejeno in pregledno prostorsko politiko ter je pogoj za v prihodnost usmerjeni razvoj mesta. Drugi strateški cilj pa je Zeleno mesto po meri ljudi, kjer je poudarek na zelenem, urejenem in dobro vzdrževanem mestu s podeželjem, z osredotočenostjo na kakovost življenja. V zadnjih letih je bilo na področju trajnostne mobilnosti postorjeno marsikaj. Ukrepi s področja trajnostne mobilnosti se sicer v Mestni občini Celje v zadnjih letih izvajajo v okviru Celostne prometne strategije, za katero je predvidena prenova, saj je bila sprejeta približno pred desetletjem.”

Župan MOC je še dodal, da je problematiko trajnostne mobilnosti potrebno naslavljati, saj smo Slovenci, kot kažejo raziskave, v vrhu EU po deležu družinskega proračuna, ki ga porabimo za mobilnost.

Miran Gaberšek je predstavil projekt Mreže kolesarskih povezav in izpostavil sistema javne izposoje koles (KolesCE) ter mestnega potniškega prometa (Celebus), ki delujeta pod okriljem Centralke, katero si je kot aplikacijo naložilo ali pa kupilo v fizični obliki že 4.246 uporabnikov.

KolesCE še naprej beleži rast, v minulem mesecu so zabeležili več kot 7.600 najemov koles, množica registriranih uporabnikov sistema pa je že presegla številko 16.500. Kar se tiče Celebusa pa so pred kratkim uvedli nove linije in prilagodili obstoječe. Predvidena je nabava štirih električnih avtobusov s prijavo na razpis Eko sklada in dve električni polnilnici financirani iz proračuna.

V teh dneh pa so se končala tudi gradbena dela v sklopu projekta Mreža kolesarskih povezav, s katerim je bilo v mestu zgrajenih, na novo urejenih in označenih več kot 40 povezav, v skupni dolžini 33,6 kilometra. Ta infrastrukturna naložba bo prispevala k še večji trajnostni mobilnosti.