Lokalne volitve 2018 v celjski regiji: kdo izmed sedanjih županov bo ponovno kandidiral in kdo se jim bo zoprstavil

13. 09. 2018 13:27

DOPOLDNJENO: Vse uradno potrjene županske kandidate, kandidate na listah za občinske in mestne svetnike ter svetnike krajevnih skupnosti najdete s klikom na spodnji povezavi:

URADNO POTRJENI KANDIDATI IN LISTE V OBČINAH SAVINJSKE REGIJE (klik)

Mestna občina Celje (DA):

Celjski župan Bojan Šrot je že pred časom napovedal, da se bo na letošnjih lokalnih volitvah ponovno potegoval za mesto župana Celja.

Bojan Šrot je na dosedanjih lokalnih volitvah leta kandidiral kot kandidat stranke SLS, tokrat pa se po zaupnico podaja z lastno listo. Župan Celja je že 20 let.  Nazadnje, leta 2014, je zmaga v prvem krogu, saj je prejel 68,86 % glasov. Njegov najbližji zasledovalec je bil Urban Golež, kandidat stranke SMC, ki je prejel zgolj 12,46 % glasov.

Znanih je že pet Šrotovih protikandidatov. Sandi Sendelbah, ki bo kandidat skupine Odprto Celježupanov nekdanji tesni sodelavec, (prav tako) bivši predsednik SLS, Marko Zidanšek, ki bo kandidiral s podporo te strankesvetnik v celjskem mestnem svetu in podjetnik Branko Verdev, ki bo kandidiral s podporo stranke SDMatjaž Železnik s podporo stranke SDS ter Matevž Vuga s podporo stranke SMC. Šrotu se bo zoperstavila tudi zaenkrat edina ženska kandidatka. S podporo stranke Levica bo kandidatka Mateja Žvižej, sicer knjižničarka v Osrednji knjižnici Celje in gledališka ustvarjalka v Gledališču Zarja Celje.

Občina Štore (DA):

Tudi aktualni župan občine Štore Miran Jurkošek je že pred časom potrdil ponovno kandidaturo za župana. Na volitvah leta 2014 je zmagal kot edini kandidat. Kandidiral je na listi Miran Jurkošek in skupina volivcev “Županova neodvisna lista za razvoj”.

Jurkošek bo imel v tekmi za župana pestro konkurenco. Kandidirajo namreč še Simon Kroflič (stranka SDS), Emil Kačičnik (stranka SNS), Uroš Kragelj (stranka SD), Bojan Karlovčec (Bojan Karlovčec in skupina volivcev “Lista za inovativno občino”.

Občina Vojnik (DA):

Prav tako bo za vojniškega župana ponovno kandidiral Branko Petre. Petre, kandidat stranke NSi, je na svojih prvih volitvah 2014 zmagal že v prvem krogu. Dobil je 58,56 % glasov. Njegov najbližji zasledovalec, Dušan Horvat (stranka SMC) je prejel 26,71 % glasov.

Občina Žalec (DA):

Janko Kos nam je v odgovoru najprej slikovito ponazoril trenutno dogojanje okrog kandidature. Dejal je, da v teh dneh nekako podoživlja kultni slovenski film »Ne joči, Peter«. Vsi ga namreč sprašujejo češ, ali je tudi on “not padu” in bo kandidiral. Odgovarja, da glede na to, da je občina Žalec med najbolj uspešnimi in prodornimi občinami v Sloveniji, za prihodnost pa so z uspešno ekipo ob sodelovanju občank in občanov zasejali seme za realizacijo številnih projektov na področju gospodarstva in negospodarstva, bo seveda ponovno kandidiral za župana.

Ker je pred časom v šali dejal, da za ponovno kandidaturo potrebuje samo še soglasje svoje žene, nas je seveda zanimalo tudi, ali je podlaga za odločitev, da bo tretjič med kandidati za župana, tudi pridobitev ženinega soglasja.

“Ženo sem že prepričal, da je boljše imeti kosa v roki kot goloba na strehi in da sem še vedno kos nalogi. Upam in želim, da bom prepričal tudi naše občanke in občane.” je odgovoril župan Kos.

Kosu se bo kot kandidat stranke SDS skušal zoperstaviti žalski svetnik Matjaž Krk.

Kos je sicer leta 2014 zmagal kot kandidat stranke SD. Dobil je kar 80,35 % glasov. Njegov najbližji zasledovalec Dani Zagoričnik (stranka SDS) je prejel 12,60 % glasov.

Občina Polzela (DA):

Polzelski župan Jože Kužnik je prav tako napovedal, da se bo potegoval še za svoj drugi mandat. Kot nam je dejal, vidi še ogromno izzivov in ciljev, ki morajo biti uresničeni (ureditev cest in pločnikov, javna razsvetljava, izgradnja Kulturnega centra in glavnega trga ob njem,…). Kandidiral bo z nestrankarsko listo, ki se imenuje Gibanje za občino Polzela – lista Jožeta Kužnika. Na lokalnih volitvah leta 2014 je zmagal brez boja, saj je bil edini kandidat za župana občine Polzela.

Občina Braslovče (DA):

Tudi župan občine Braslovče Branimir Strojanšek se bo ponovno, tretjič, potegoval za županski stolček. Na lokalnih volitvah leta 2014 je zmagal v prvem krogu, kot kandidat stranke SD. Dobil je 66,80 % glasov, njegov edini protikandidat Bogdan Trop (stranka SMC) je dobil 33,20 % glasov. Zaenkrat je uradno znan en Strojanškov protikandidat. To bo Slavko Šketa, ki bo na volitvah nastopil kot županski kandidat stranke SMC. Kot neuradna kandidata se omenjata še Tomaž Žohar (neodvisni kandidat) in Franc Skok (stranka SDS).

Mestna občina Velenje (DA):

Tudi zdajšnji župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič bo na jesenskih lokalnih volitvah ponovno kandidiral za župana Velenja. V svojem drugem poskusu 2014 je kot kandidat stranke SD zmagal že v prvem krogu. Dobil je 68,04 % glasov. Njegov najbližji zasledovalec Anton De Costa (stranka SDS) je dobil 12,25 % glasov.

Kontiču se bo zoperstavilo pet kandidatov, in sicer Jože Hribar (Stranka naše Velenje), Mihael Letonje (SLS), Matej Jenko (Zbor članov in članic MO DD Velenje), Suzana Kavaš (SDS) in Breda Kolar (SMC).

Občina Mozirje (DA):

Tudi aktualni župan občine Mozirje, Ivan Suhoveršnik, bo ponovno, že šestič, kandidiral, saj kot pravi želi uresničiti projekte, ki so pripravljeni. Suhoveršnik je leta 2014 zmagal v prvem krogu, saj je bil edini kandidat za župana občine Mozirje. Kandidiral je na listi Jožefa Skornšeka in skupine volivcev.

Suhovršniku bo županski prestol skušal prevzeti Mark Molnar (SD).

Občina Dobrna (DA):

Tudi Martin Brecl bo, z dvajsetletno kilometrino, ponovno kandidiral za župana občine Dobrna. Brecl je leta 2014, kot kandidat stranke SLS, zmagal v prvem krogu. Dobil je 68,03 % glasov. Njegova protikandidatka, Nataša Krajnc Zakrajšek (DeSUS) je prejela 31,97 % glasov.

Brecl ima dva protikandidata. To sta Mateja Kreuh in Bojan Felicijan (stranka SDS).

Občina Tabor (NE):

Občina Tabor bo na letošnjih lokalnih volitvah zagotovo dobila novega župana. Zdajšnji župan Anton Grobler se namreč na novembrskih lokalnih volitvah ne bo več potegoval za mesto župana. Grobler (stranka SLS) je sicer leta 2014 zmagal v drugem krogu, potem ko je v prvem krogu zasedel šele drugo mesto. Grobler je v drugem krogu slavil s 57,72 % glasov (prvi krog: 31,62 %), njegov izzivalec v drugem krogu Vilko Jazbinšek (stranka SDS) je prejel 42,28 % glasov (prvi krog: 37,22 %).

Občina Laško (DA):

Ponovno kandidaturo, svojo šesto, je napovedal tudi župan občine Laško, Franc Zdolšek. Leta 2014 je Zdolšek zmagal z 80,76 % glasov. Kandidiral je kot kandidat stranke SLS. Njegov najbližji zasledovalec Marjan Kozmus (stranka SD) je prejel 19,24 % glasov. V Laškem sta zaenkrat znana dva protikandidata. Na listi Mlada moč občine Laško bo na letošnjih lokalnih volitvah za župana kandidiral Enej Kirn. Kandidat stranke SMC v Laškem pa bo Bojan Špiler.

Občina Šmartno ob paki (DA):

Prav tako bo ponovno kandidiral župan občine Šmartno ob Paki, Janko Kopušar. Kopušar je župan od leta 2014, ko je kot kandidat liste Natalija Zabukovnik In skupine volivcev zmagal z 78,61 % glasov. Njegov protikandidat Jože Slemenšek (stranka SDS) je dobil 21,39 % glasov.

Kopušarjev protikandidatka bo Mateja Ažman (SLS).

Občina Zreče (pogojno DA):

Mag. Boris Podvršnik, župan Zreč od leta 2006, nam je potrdil, da bo ponovno kandidiral za župana, saj želi dokončati nekatere večletne razvojne projekte. Je pa istočasno dejal, da to še ne pomeni njegove uradne napovedi. Leta 2014 je kot kandidat stranke SDS zmagal v prvem krogu. Dobil je 62,88 % glasov. Njegova najbližja zasledovalka je bila Špela Sovič (stranka SMC) pa je prejela 25,76 % glasov.

Podvršniku se bo kot kandidat stranke SD zoperstavil Milan Potočnik, ki bi županoval kot neprofesionalni župan.

Občina Šoštanj (DA):

Aktualni župan občine Šoštanj Darko Menih, ki občino prav tako vodi od leta 2006, bo na letošnjih lokalnih volitvah ponovno kandidiral za župana. Na volitvah leta 2014 je Menih zmagal že v prvem krogu, potem ko je dobil 61,53 % glasov, njegov najbližji zasledovalec Boris Goličnik (lista Borisa Goličnika) pa 31,38 %. Menih je bil kandidat stranke SDS.

Menih se bo za župansko mesto boril z Bojano Žnider (SD) in Maticem Mežnarjem (Mladi za Šoštanj).

Občina Prebold (pogojno DA):

Župan občine Prebold Vinko Debelak nam je povedal, da se bo še enkrat udeležil volitev za župana, če bo prejel povabilo in podporo. Obenem je poudaril, da bodo to zanj, če bo kandidiral, zagotovo zadnje volitve na katerih bo nastopil kot kandidat za župana. Vinko Debelak je bil na volitvah leta 2014 edini kandidat za župana občine Prebold. Takrat je so ga podprli v strankah DeSUS, SDS in SD. Debelak občino Prebold sicer vodi že vse od njene ustanovitve leta 1998.

Debelak bo imel tri protikandidate. To so: Miha Fonda (Jernej Gigerl in skupina volivcev), Marjan Golavšek (SDS) in Ksenija Rozman (Tilen Kerić in skupina volivcev za listo Ksenije Rozman).

Občina Šmarje pri Jelšah (NE):

Župan Šmarja pri Jelšah Stanko Šket se je odločil, da se s koncem mandata poslavlja od županske funkcije, saj želi dati prostor mlajšim. Znani so tudi že trije kandidati za njegovega naslednika. Prvi je Matija Čakš, kandidat, skupni kandidat pomladnih strank in svoje liste. Drugi je neodvisni kandidat David Stupica, nekdanji Šketov zaveznik, podžupan in nosilec njegove liste. Tretja pa je neodvisna kandidatka Bojana Pevec. Za mesto župana se bo potegoval neodvisni kandidat Janko Šket. V zadnjem trenutku je postalo znano, da se bo za mesto župana Šmarja potegoval tudi v Zibiki živeči Marko Ketiš.

Na prejšnjih volitvah je Stanko Šket, sicer za las, zmagal že v prvem krogu. Kot kandidat liste David Stupica In Skupina volivcev je prejel 50,73 % glasov. Takrat je bil njegov najbližji zasledovalec kandidat stranke SDS, Janko Šket.

Občina Podčetrtek (DA):

Peter Misja, ki je na čelu Občine Podčetrtek od leta 2005, bo ponovno kandidiral za župana, kar je potrdil tudi na nedavni slavnostni seji Občine Podčetrtek. Kandidiral bo s podporo volivcev. Peter Misja je na prejšnjih volitvah, kot edini kandidat, zmagal v prvem krogu. Na volitvah je nastopil kot kandidat liste Jana Stojnšek in skupina volivcev.

Občina Dobje (DA):

Župan občine Dobje Franc Leskovšek nam je v prvotnem pogovoru dejal, da bo ponovno kandidiral, če bo dobil podporo svoje stranke SLS. Sedaj je tudi uradno jasno, da je Leskovšek, kot kandidat stranke SLS, vložil kandidaturo za župana Dobja. Protikandidata ne bo imel.

Na volitvah 2014 je Leskovšek sicer zmagal v prvem krogu. Dobil je 64,12 % glasov. Njegova edina protikandidatka Natalija Plemenitaš Fuchs, kandidatka liste Magdalena Doberšek In Skupina Volivcev, pa je prejela 35,88 % glasov.

Občina Šentjur (DA):

Zdajšnji župan občine Šmarje mag. Marko Diaci je napovedal, da bo na prihajajočih lokalnih volitvah kandidiral za svoj tretji mandat na čelu občine. V Šentjurju se je dolgo špekuliralo o morebitnem Diacijevem protikandidatu, ki naj bi postal dr. Nejc Jelen, vendar je ta nedavno govorice javno zavrgel. Znana pa sta že tudi dva Diacijeva protikandidata. V imenu SDS bo Diacija na županskem stolčku skušala zamenjati tesna strankarska sodelavka poslanke Jelke Godec, Mojca Inkret, v imenu stranke SMC pa se bo za mesto župana potegoval tudi Janez Jenšterle. Kandidaturo je napovedala tudi Mihaela Rožej, ki bo kandidatka stranke SLS. Kot peti kandidat se v boj za mesto šentjurskega župana podaja Vincenc Frece (SD).

Na prejšnjih volitvah je sicer Diaci, ki je bil kandidat liste Miran Koren In Skupina Volivcev, zmagal v prvem krogu. Dobil je 86,83 % glasov. Njegov edini protikandidat Lovro Perčič (stranka SDS) je prejel 13,17 % glasov.

Občina Rogaška Slatina (DA):

Župan z najdaljšim stažem v Sloveniji (skupaj še s šestimi kolegi župani svojo občino vodi že 24 let), mag. Branko Kidrič je potrdil, da bo ponovno kandidiral za župana občine Rogaška Slatina. Zaenkrat je znana tudi ena njegova protikandidatka. To je kandidatka stranke SD mag. Andreja Flucher.

Na lokalnih volitvah 2014 je Kidrič kot kandidat strank SLS in SDS, zmagal že v prvem krogu. Prejel je prepričljivih 85,19 % glasov, njegov najbližji zasledovalec, Stanko Fajs (Skupina Volivcev In Lista Toneta Plevčaka Za Prihodnost) pa 9,02 % glasov.

Občina Bistrica ob Sotli (DA):

Zdajšnji župan občine Bistrica ob Sotli, Franjo Debelak, nam je potrdil, da se bo na letošnjih volitvah potegoval za svoj tretji mandat na čelu občine. Na prejšnjih lokalnih volitvah je bil Debelak edini kandidat za župana, tako da je zmagal že v prvem krogu. Kandidiral je na listi Lucija Debelak In Skupina Volivcev. Zadnji tenutek je kandidaturo vložila tudi Petra Misja Zorko katere predlagatelji so Metoda Rainer in skupina volivcev.

Občina Kozje (DA):

Županja občine Kozje Milenca Krajnc bo ponovno kandidirala za županjo. Leta 2014 je kot sveža kandidatka liste Jožef Kajba In skupine Volivcev zmagala že v prvem krogu. Dobila je 54,34 % glasov. Njen najbližji zasledovalec je bil Dejan Guček, kandidat liste Darko Kolar In Skupina Volivcev, ki je prejel 30,98 % glasov. Znan je tudi že vsaj en protikandidat Krajnčeve. To bo dr. Peter Kozmus. V zadnjih dneh je kandidaturo vložila tudi Anica Bidar (gibanje Zedinjena Slovenija)

Občina Rogatec (DA):

Dolgoletni župan Rogatca Martin Mikolič bo letos ponovno kandidiral za župana Rogatca. Na volitvah leta 2014 je kot edini kandidat zmagal v prvem krogu. Kandidiral je kot kandidat stranke NSi. Sicer pa sta se za jesenske lokalne volitve že omenjala dva kandidata za mesto župana Rogatca. To sta bila Fredi Ferčec (SD) in Viktor Božak (SDS), a očitno v boju za župana zaenkrat ostaja samo Božak. Fredi Ferčec je namreč odstopil od kandidature, namesto njega pa bo za to stranko kandidirala Brigita Vodušek. V zadnjem trenutku je kandidaturo vložil tudi Viljem Prevolšek (Lista Hrast – Martin Korez in skupina volivcev).

club1946-premium-klik

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
145 queries in 0,862 seconds.