Lokalne volitve 2018 v celjski regiji: kdo izmed sedanjih županov bo ponovno kandidiral in kdo se jim bo zoprstavil

13. 09. 2018 13:27

Zgolj dobra dva meseca nas loči od lokalnih volitev, na katerih bodo občani 212 slovenskih občin ponovno izbirali župane ter občinske in mestne svetnike. Redne lokalne volitve se bodo zgodile v nedeljo, 18. novembra 2018.

Na Celje.info smo se obrnili na župane občin celjske regije ter jih povprašali ali se nameravajo ponovno potegovati za županski stolček.

Mestna občina Celje (DA):

Celjski župan Bojan Šrot je že pred časom napovedal, da se bo na letošnjih lokalnih volitvah ponovno potegoval za mesto župana Celja.

Bojan Šrot je na dosedanjih lokalnih volitvah leta kandidiral kot kandidat stranke SLS, tokrat pa se po zaupnico podaja z lastno listo. Župan Celja je že 20 let.  Nazadnje, leta 2014, je zmaga v prvem krogu, saj je prejel 68,86 % glasov. Njegov najbližji zasledovalec je bil Urban Golež, kandidat stranke SMC, ki je prejel zgolj 12,46 % glasov. Znani so že trije Šrotovi protikandidati. Sandi Sendelbah, ki bo kandidat skupine Odprto Celježupanov nekdanji tesni sodelavec, (prav tako) bivši predsednik SLS, Marko Zidanšek, ki bo kandidiral s podporo te stranke ter svetnik v celjskem mestnem svetu in podjetnik Branko Verdev, ki bo kandidiral s podporo stranke SD.

Občina Štore (DA):

Tudi aktualni župan občine Štore Miran Jurkošek je že pred časom potrdil ponovno kandidaturo za župana. Na volitvah leta 2014 je zmagal kot edini kandidat. Kandidiral je na listi Miran Jurkošek in skupina volivcev “Županova neodvisna lista za razvoj”.

Občina Vojnik (DA):

Prav tako bo za vojniškega župana ponovno kandidiral Branko Petre. Petre, kandidat stranke NSi, je na svojih prvih volitvah 2014 zmagal že v prvem krogu. Dobil je 58,56 % glasov. Njegov najbližji zasledovalec, Dušan Horvat (stranka SMC) je prejel 26,71 % glasov.

Občina Žalec (pogojno DA):

Janko Kos nam je v odgovoru najprej slikovito ponazoril trenutno dogojanje okrog kandidature. Dejal je, da v teh dneh nekako podoživlja kultni slovenski film »Ne joči, Peter«. Vsi ga namreč sprašujejo češ, ali je tudi on “not padu” in bo kandidiral. Odgovarja, da glede na to, da je občina Žalec med najbolj uspešnimi in prodornimi občinami v Sloveniji, za prihodnost pa so z uspešno ekipo ob sodelovanju občank in občanov zasejali seme za realizacijo številnih projektov na področju gospodarstva in negospodarstva, bo seveda ponovno kandidiral za župana.

Ker je pred časom v šali dejal, da za ponovno kandidaturo potrebuje samo še soglasje svoje žene, nas je seveda zanimalo tudi, ali je podlaga za odločitev, da bo tretjič med kandidati za župana, tudi pridobitev ženinega soglasja.

“Ženo sem že prepričal, da je boljše imeti kosa v roki kot goloba na strehi in da sem še vedno kos nalogi. Upam in želim, da bom prepričal tudi naše občanke in občane.” je odgovoril župan Kos.

Kos je sicer leta 2014 zmagal kot kandidat stranke SD. Dobil je kar 80,35 % glasov. Njegov najbližji zasledovalec Dani Zagoričnik (stranka SDS) je prejel 12,60 % glasov.

Občina Polzela (DA):

Polzelski župan Jože Kužnik je prav tako napovedal, da se bo potegoval še za svoj drugi mandat. Kot nam je dejal, vidi še ogromno izzivov in ciljev, ki morajo biti uresničeni (ureditev cest in pločnikov, javna razsvetljava, izgradnja Kulturnega centra in glavnega trga ob njem,…). Kandidiral bo z nestrankarsko listo, ki se imenuje Gibanje za občino Polzela – lista Jožeta Kužnika. Na lokalnih volitvah leta 2014 je zmagal brez boja, saj je bil edini kandidat za župana občine Polzela.

Občina Braslovče (DA):

Tudi župan občine Braslovče Branimir Strojanšek se bo ponovno, tretjič, potegoval za županski stolček. Na lokalnih volitvah leta 2014 je zmagal v prvem krogu, kot kandidat stranke SD. Dobil je 66,80 % glasov, njegov edini protikandidat Bogdan Trop (stranka SMC) je dobil 33,20 % glasov. Neuradno se kot njegova letošnja protikandidata zaenkrat omenjata Tomaž Žohar (neodvisni kandidat) in Slavko Šketa (stranka SMC).

Mestna občina Velenje (DA):

Tudi zdajšnji župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič bo na jesenskih lokalnih volitvah ponovno kandidiral za župana Velenja. V svojem drugem poskusu 2014 je kot kandidat stranke SD zmagal že v prvem krogu. Dobil je 68,04 % glasov. Njegov najbližji zasledovalec Anton De Costa (stranka SDS) je dobil 12,25 % glasov.

Občina Mozirje (DA):

Tudi aktualni župan občine Mozirje, Ivan Suhoveršnik, bo ponovno, že šestič, kandidiral, saj kot pravi želi uresničiti projekte, ki so pripravljeni. Suhoveršnik je leta 2014 zmagal v prvem krogu, saj je bil edini kandidat za župana občine Mozirje. Kandidiral je na listi Jožefa Skornšeka in skupine volivcev.

Občina Dobrna (DA):

Tudi Martin Brecl bo, z dvajsetletno kilometrino, ponovno kandidiral za župana občine Dobrna. Brecl je leta 2014, kot kandidat stranke SLS, zmagal v prvem krogu. Dobil je 68,03 % glasov. Njegova protikandidatka, Nataša Krajnc Zakrajšek (DeSUS) je prejela 31,97 % glasov.

Občina Tabor (NE):

Občina Tabor bo na letošnjih lokalnih volitvah zagotovo dobila novega župana. Zdajšnji župan Anton Grobler se namreč na novembrskih lokalnih volitvah ne bo več potegoval za mesto župana. Grobler (stranka SLS) je sicer leta 2014 zmagal v drugem krogu, potem ko je v prvem krogu zasedel šele drugo mesto. Grobler je v drugem krogu slavil s 57,72 % glasov (prvi krog: 31,62 %), njegov izzivalec v drugem krogu Vilko Jazbinšek (stranka SDS) je prejel 42,28 % glasov (prvi krog: 37,22 %).

Občina Laško (DA):

Ponovno kandidaturo, svojo šesto, je napovedal tudi župan občine Laško, Franc Zdolšek. Leta 2014 je Zdolšek zmagal z 80,76 % glasov. Kandidiral je kot kandidat stranke SLS. Njegov najbližji zasledovalec Marjan Kozmus (stranka SD) je prejel 19,24 % glasov.

Občina Šmartno ob paki (DA):

Prav tako bo ponovno kandidiral župan občine Šmartno ob Paki, Janko Kopušar. Kopušar je župan od leta 2014, ko je kot kandidat liste Natalija Zabukovnik In skupine volivcev zmagal z 78,61 % glasov. Njegov protikandidat Jože Slemenšek (stranka SDS) je dobil 21,39 % glasov.

Občina Zreče (pogojno DA):

Mag. Boris Podvršnik, župan Zreč od leta 2006, nam je potrdil, da bo ponovno kandidiral za župana, saj želi dokončati nekatere večletne razvojne projekte. Je pa istočasno dejal, da to še ne pomeni njegove uradne napovedi. Leta 2014 je kot kandidat stranke SDS zmagal v prvem krogu. Dobil je 62,88 % glasov. Njegova najbližja zasledovalka je bila Špela Sovič (stranka SMC) pa je prejela 25,76 % glasov.

Občina Šoštanj (DA):

Aktualni župan občine Šoštanj Darko Menih, ki občino prav tako vodi od leta 2006, bo na letošnjih lokalnih volitvah ponovno kandidiral za župana. Na volitvah leta 2014 je Menih zmagal že v prvem krogu, potem ko je dobil 61,53 % glasov, njegov najbližji zasledovalec Boris Goličnik (lista Borisa Goličnika) pa 31,38 %. Menih je bil kandidat stranke SDS.

Občina Prebold (pogojno DA):

Župan občine Prebold Vinko Debelak nam je povedal, da se bo še enkrat udeležil volitev za župana, če bo prejel povabilo in podporo. Obenem je poudaril, da bodo to zanj, če bo kandidiral, zagotovo zadnje volitve na katerih bo nastopil kot kandidat za župana. Vinko Debelak je bil na volitvah leta 2014 edini kandidat za župana občine Prebold. Takrat je so ga podprli v strankah DeSUS, SDS in SD. Debeljak občino Prebold sicer vodi že vse od njene ustanovitve leta 1998.

Občina Šmarje pri Jelšah (še ni znano):

Župan Šmarja pri Jelšah Stanko Šket bo odločitev o morebitni ponovni kandidaturi za župana sporočil naslednji teden. Sta pa že znana vsaj dva kandidata v šmarski občini. Prvi je Matija Čakš, kandidat, skupni kandidat pomladnih strank in svoje liste. Drugi pa je neodvisni kandidat David Stupica, nekdanji Šketov zaveznik, podžupan in nosilec njegove liste. Na prejšnjih volitvah je Stanko Šket, sicer za las, zmagal že v prvem krogu. Kot kandidat liste David Stupica In Skupina volivcev je prejel 50,73 % glasov. Takrat je bil njegov najbližji zasledovalec kandidat stranke SDS, Janko Šket.

Občina Podčetrtek (DA):

Peter Misja, ki je na čelu Občine Podčetrtek od leta 2005, bo ponovno kandidiral za župana, kar je potrdil tudi na nedavni slavnostni seji Občine Podčetrtek. Peter Misja je na prejšnjih volitvah, kot edini kandidat, zmagal v prvem krogu. Na volitvah je nastopil kot kandidat liste Jana Stojnšek in skupina volivcev.

Občina Dobje (pogojno DA):

Župan občine Dobje Franc Leskovšek nam je dejal, da bo ponovno kandidiral, če bo dobil podporo svoje stranke SLS. Konvencija stranke naj bi potekala že naslednji teden, ko bo postalo tudi uradno znano ali bo Leskovšek ponovno kandidat za župana Dobja.

Na volitvah 2014 je Leskovšek sicer zmagal v prvem krogu. Dobil je 64,12 % glasov. Njegova edina protikandidatka Natalija Plemenitaš Fuchs, kandidatka liste Magdalena Doberšek In Skupina Volivcev, pa je prejela 35,88 % glasov.

Občina Šentjur (DA):

Zdajšnji župan občine Šmarje mag. Marko Diaci je napovedal, da bo na prihajajočih lokalnih volitvah kandidiral za svoj tretji mandat na čelu občine. V Šentjurju se je dolgo špekuliralo o morebitnem Diacijevem protikandidatu, ki naj bi postal dr. Nejc Jelen, vendar je ta nedavno govorice javno zavrgel. Znano pa je, da bo v imenu SDS Diacija na županskem stolčku skušala zamenjati tesna strankarska sodelavka poslanke Jelke Godec, Mojca Inkret.

Na prejšnjih volitvah je sicer Diaci, ki je bil kandidat liste Miran Koren In Skupina Volivcev, zmagal v prvem krogu. Dobil je 86,83 % glasov. Njegov edini protikandidat Lovro Perčič (stranka SDS) je prejel 13,17 % glasov.

Občina Rogaška Slatina (še ni znano):

Župan z najdaljšim stažem v Sloveniji (skupaj še s šestimi kolegi župani svojo občino vodi že 24 let), mag. Branko Kidrič, nam je odgovoril, da odločitve o tem, ali bo ponovno kandidiral za župana, še ni sprejel. Na lokalnih volitvah 2014 je Kidrič kot kandidat strank SLS in SDS, zmagal že v prvem krogu. Prejel je prepričljivih 85,19 % glasov, njegov najbližji zasledovalec, Stanko Fajs (Skupina Volivcev In Lista Toneta Plevčaka Za Prihodnost) pa 9,02 % glasov.

Občina Bistrica ob Sotli (DA):

Zdajšnji župan občine Bistrica ob Sotli, Franjo Debelak, nam je potrdil, da se bo na letošnjih volitvah potegoval za svoj tretji mandat na čelu občine. Na prejšnjih lokalnih volitvah je bil Debelak edini kandidat za župana, tako da je zmagal že v prvem krogu. Kandidiral je na listi Lucija Debelak In Skupina Volivcev.

Občina Kozje (DA):

Županja občine Kozje Milenca Krajnc bo ponovno kandidirala za županjo. Leta 2014 je kot sveža kandidatka liste Jožef Kajba In skupine Volivcev zmagala že v prvem krogu. Dobila je 54,34 % glasov. Njen najbližji zasledovalec je bil Dejan Guček, kandidat liste Darko Kolar In Skupina Volivcev, ki je prejel 30,98 % glasov.

Občina Rogatec (še ni znano):

Dolgoletni župan Rogatca Martin Mikolič še uradno ni sporočil svoje odločitve. Na volitvah leta 2014 je kot edini kandidat zmagal v prvem krogu. Kandidiral je kot kandidat stranke NSi. Sicer pa sta za jesenske lokalne volitve že znana dva kandidata, ki se bosta zagotovo potegovala za mesto župana Rogatca. To sta Fredi Ferčec (SD) in Viktor Božak (SDS).

Odgovore županov nekaterih občin še pričakujemo in jih bomo dodali takoj, ko dobimo njihove odgovore.

B.S.

club1946-premium-klik

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 0,690 seconds.