Tudi Ustavno sodišče zavrnilo Odprto Celje, ki je ostalo brez vseh list kandidatov

07. 11. 2018 14:44

Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo Odprtega Celja zaradi izločitve njihovih list iz volilne tekme na prihajajočih lokalnih volitvah.

Na teh bodo sedaj dokončno nastopili samo z županskim kandidatom.

Odprto Celje je napovedalo pritožo na evropsko sodišče za človekove pravice.

VSI URADNO POTRJENI KANDIDATI IN LISTE OBČIN SAVINJSKE REGIJE (klik)

Pretekli teden je celjska Občinska volilna komisija, potem ko ji je pritrdilo tudi celjsko upravno sodišče, zavrnila liste Odprto Celje za vse tri celjske volilne enote, potrdila pa je le njihovega županskega kandidata Sandija Sendelbaha.

Kot je znano so bile liste Odprtega Celja zavrnjene zaradi napačne rabe imena, ki ga niso popravili niti po pozivu Občinske volilne komisije, zaradi česar so bile njihove liste izključene iz volilne tekme. Kot predlagatelja liste so namreč navedli “Odprto Celje”, kar pa ni v skladu z zakonom o lokalnih volitvah, ki pravi, da se v primeru, ko je predlagatelj kandidature oziroma liste kandidatov skupina volivcev, kot ime predlagatelja navede ime in priimek enega izmed teh volivcev z dodatkom “in skupina volivcev”. V primeru liste Odprto Celje bi morali biti zato kot predlagatelji navedeni “Franc Pusar in skupina volivcev za Odprto Celje”. Slednji so namreč navedeni tudi kot predlagatelji njihovega županskega kandidata. Sandi Sendelbah je takrat pojasnil, da so pri imenu “Odprto Celje” vztrajali zato, ker so zavoljo prepoznavnosti želeli imeti na listi poleg imena predlagatelja tudi logotip. Ta se namreč v primeru, da bi bil predlagatelj “Franc Pusar in skupina volivcev za Odprto Celje”, nebi smel uporabiti. Dodal je, da so vztrajali tudi zato, ker naj bi bili zavedeni s strani Občinske volilne komisije.

Odprto Celje se je zaradi nestrinjanja z izločitvijo obrnilo na Ustavno sodišče, pri katerem so želeli doseči, da bi v volilni bitki ostale vse njihove liste za mestni svet ter svete krajevnih skupnosti in mestnih četrti. Želeli pa so tudi vključitev logotipa Odprto Celje na volilne glasovnice za lokalne volitve.

Ustavno sodišče je zaradi bližajočih se volitev po hitrem postopku obravnavalo njihovo pritožbo in jo zavrnilo v vseh točkah, poroča Delo.

Ustavno sodišče pritožbe ni vzel v obravnavo, ker niso bili izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka 55.b člena zakona o ustavnem sodišču. Ta med drugim navaja, da se ustavna pritožba sprejme v obravnavo le, če gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki je imela hujše posledice za pritožnika, ali če gre za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,266 seconds.