Kregar: Dunajski model socialnih stanovanj je zgodovinsko gledano eden najuspešnejših primerov


Sinoči se je v Muzeju novejše zgodovine Celje odvila otvoritev razstave Dunajski model socialnih stanovanj, ki osvetljuje zgodovino, razvoj in stanje mestne stanovanjske gradnje ter politike.

Razstava je nastala v sodelovanju med Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana, Muzejem novejše zgodovine Celje in organizacijo Wiener Wohnen, ki deluje pod okriljem mesta Dunaj.

Foto: Simon Valant

Na otvoritvi so zbrane nagovorili direktor Muzeja novejše zgodovine dr. Tonček Kregar, župan Mestne občine Celje Matija Kovač, veleposlanica Republike Avstrije Elisabeth Ellison-Kramer in soavtor razstave ter vodja oddelka za mednarodno sodelovanje Wiener Wohnen Christian Schantl.

“Dunajski model socialnih stanovanj je zgodovinsko gledano eden najuspešnejših primerov in zgleden primer urejanja ter reševanja stanovanjske, posledično pa tudi socialne in kulturne problematike,” je povedal direktor muzeja dr. Kregar.

In dodal: “Celje je z Dunajem težko primerjati, gotovo pa prebivalce obeh mest povezuje želja po čim višji kvaliteti življenja. Zato sem prepričan, da razstava, ki smo jo odprli, obeta več kot zgolj formalno prijateljsko sodelovanje.”

Celje ima med slovenskimi mestnimi občinami najvišji delež javnih najemnih stanovanj, teh je več kot 2.000, kljub temu pa so potrebe po javnih stanovanjih še vedno velike. V marcu bo tako na voljo razpis za 12 novih stanovanj, ki bodo v prenovljeni vili na Vodnikovi namenjena starejšim.

Celjski župan Matija Kovač ob svojem govoru (Foto: Simon Valant)

“Razstava v naše mesto zagotovo prihaja ravno ob pravem času. Gre za čas, ko se tudi sami lotevamo snovanja stanovanjskega programa. Verjamem, da nam bo zgled, ki ga ponuja dunajski model socialnih stanovanj, vsekakor močan vzor, ki mu bomo skušali slediti predvsem z razmišljanjem, da so javna najemna stanovanja oziroma stanovanja nasploh ena izmed temeljnih človeških pravic. S to mentaliteto bomo pristopali k zagotavljanju širokega in hkrati dostopnega fonda stanovanj,” je povedal celjski župan Matija Kovač.

Celotna Evropa se sooča z dvigom cen zemljišč, stroškov gradnje in vsem preostalim, kar povezuje urejanje stanovanjskih razmer. Po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) so v zadnjih letih stanovanjski stroški trikrat hitreje naraščali v primerjavi z osebnimi dohodki, kar seveda predstavlja velik izziv.

Foto: Simon Valant

“Evropska unija si je zadala cilj, da bi do leta 2030 odpravila brezdomstvo, vendar smo od tega oddaljeni milje,” je pojasnil Schantl, predstavnik družbe Wiener Wohnen, ki ima v lasti okrog 220.000 stanovanj, kar je štirikrat več kot ima Celje prebivalcev.

Stanovanjska kriza se ne dotika več zgolj najrevnejših slojev, ampak se počasi širi tudi na prebivalce srednjega sloja. 8,7 % prebivalcev Evrope (več kot 40 milijonov ljudi) za svoje stanovanjske stroške porabi več kot 40 % svojega osebnega prihodka.

Avstrijska veleposlanica Ellison-Kramer je kot meščanka Dunaja, kjer živi polovica prebivalstva v enem izmed občinskih stanovanj ali v stanovanjih, ki so v lasti zavodov, izrazila izredno zadovoljstvo nad tem, da je v prostorih celjskega muzeja možnost, da se pokaže primer dobre prakse. Ob tem je na kratko predstavila stanovanjsko politiko v avstrijski prestolnici.

Govor veleposlanice Republike Avstrije Elisabeth Ellison-Kramer (Foto: Simon Valant)

“Razstava pokaže kako se Dunaj sooča s stanovanjskimi izzivi in ponuja zgodovinski vpogled v preteklost te problematike. Z razstavo želimo spodbuditi dialog, izmenjavo mnenj in znanj,” je dejal soavtor razstave Christian Schantl.

Razstava, ki ponuja stoletno tradicijo uspešnega modela gradnje socialnih stanovanj na Dunaju, bo v Celju vse do 14. aprila, danes ob 18. uri pa bodo v muzeju gostili okroglo mizo z razpravo, na kateri bosta sodelovala tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec.