Umrl Andrej Nahtigal. Igralec, ki je pred 50 leti mlade Celjane učil veščin smučarskih skokov (video)


V 76. letu starosti je umrl igralec Andrej Nahtigal. Igralsko kariero je začel v SLG Celje, v Knežjem mestu pa se je posvečal tudi mladim nadebudnim smučarskim skakalcem. 

Iz SNG Drame Ljubljana je prišla vest, da je danes v 76. letu starosti umrl igralec Andrej Nahtigal.

Bil je dolgoletni član SNG Drame Ljubljana, kjer je deloval od 1. septembra 1971, pa vse do svoje upokojitve 31. decembra 2012.

skakalnica-celje1Svojo igralsko kariero je začel v našem Knežjem mestu, kjer je bil med letoma 1966 in 1968 redni član SLG Celje. Med 1968 in 1971 je imel status svobodnega umetnika.

Širša javnost si ga je v zadnjem obdobju verjetno najbolj zapomnila po vlogah v nekaterih televizijskih serijah, predvsem v nedavno zelo popularni seriji Usodno vino. Sicer pa njegov opus zajema široko paleto odigranih raznovrstnih vlog, tako v gledališču, kot na televizijskem in filmskem platnu.

Le malokdo pa ve, da je bil Andrej Nahtigal tudi odličen smučarski skakalec, ki je v letih delovanja v Knežjem mestu, na skakalnici v celjskem mestnem parku treniral nadebudne celjske skakalce.

Smučarsko dogajanje v Celju je leta 1967 ovekovečila tudi TV Ljubljana. Celjski novinar Janko Šopar pa je ob posnetku, ki si ga lahko ogledate spodaj, zapisal:

“Ko je zapadel sneg, so včasih oživeli vsi hribčki in vzpetinice. Celjsko smučarsko društvo je imelo tečaje tudi na bregu v Liscah. Živahno je bilo tudi v mestnem parku, kjer je bila skakalnica. Mlade je skakalnih veščin učil smučarski skakalec in dramski igralec, član ansambla SLG Celje, Andrej Nahtigal.”

 

Zadnja vloga, ki jo je pred upokojitvijo odigral v ljubljanski Drami, je bila vloga progovnega čuvaja v Ponoreli lokomotivi Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija. Nastopal je tudi v filmih in TV igrah, med drugim v celovečercih Nevidni bataljon Janeta Kavčiča, Razseljena oseba Marjana CigličaDih Boža Šprajca, Leta odločitve Boštjana Vrhovca in Pod njenim oknom Metoda Pevca. Oblikoval je tudi niz epizodnih, malih, srednjih in velikih vlog.

Za svoje igralske dosežke je leta 1988 prejel Nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije, leta 2005 Priznanje BZS za kratki film Fant s kroglo in leta 2012 Odličje “Marija Vera” za življenjsko delo, Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

foto: Peter Uhan/SNG Drama – Andrej Nahtigal; kamra.siskakalnica v celjskem mestnem parku

zarja-polsi-klik