Mednarodni plesni festival Break The Floor 2019 tokrat pred City centrom Celje (video)


Za nami nov plesni spektakel v Celju, že 12. zapovrstjo. Organizator Dejan Gregl je zopet zbral številčno mednarodno plesno druščino, ki se je pomerila v najbolj atraktivnem plesu na svetu, Breakdancu.

Na največjem mednarodnem plesnem dogodku v Sloveniji  je pred glavnim vhodom City centra Celje plesalo kar 140 plesalcev in plesalk iz 20 držav

Dejan Gregl je bil vodja izjemno uspešne breakdance skupine Cele Attack, s katero je osvojil veliko priznanj in naslovov na evropskih in svetovnih prvenstvih! S plesom se ukvarja že 22 let.

Dejan Gregl; organizator, plesalec in učitelj
Dejan Gregl; organizator, plesalec in učitelj

Za njim in skupino so številni nastopi, tudi z znanimi glasbeniki (Trkaj, Leelojamais, 6Pack Čukur, Robert Gotar, …),  zaplesal je tudi v raznih videospotih in celo v reklami za svetovno priznano firmo Puma. Poučuje v različnih plesnih šolah po vsej Sloveniji, njegovi treningi pa so vedno bolj obiskani. Za ta ples skuša navdušiti veliko mladih, kar mu odlično uspeva. Dokaz so zopet številna priznanja in naslovi doma in v tujini le, da jih tokrat osvajajo njegovi učenci. Trenutno poučuje v Plesnih šolah Superstar Celje in Spin Velenje. Vabi vse, da se mu pridružijo od 6 leta naprej. Velja za mojstra vrtenja na glavi in ni čudno, da nosi plesno ime G-Head.

Na letošnji že 12. Break The Floor je s kvalitetno organizacijo privabil kar 140 plesalcev in plesalk iz kar 20 držav; Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Italije, Avstrije, Nemčije, Madžarske, Češke, Slovaške, Poljske, Romunije, Ukrajine, Belgije, Amerike, Anglije, Rusije, Španije, Moroka in Alžirije.

Izvirno ime za breakdance je bboying, v medijih pa se je zanj ustalil izraz breakdancing. Razvil se je v začetku 70 let prejšnjega stoletja v Bronxu (ZDA) skupaj s hip hop kulturo in je tudi njen element, podobno kot grafiti, deejayanje in rapanje. Plešejo ga tako dekleta kot fantje brez starostnih omejitev.

Breakdance je bil na začetku samo ples stoje (Top Rock), šele kasneje se je razvil ples po tleh s premikanjem nog (Footwork). Temu so se sčasoma dodajali vedno bolj drzni gibi, ki so kljubovali fizikalnim zakonom in gravitaciji, kot so t.i. zadržani oz. zamrznjeni gibi (Freeze), ko plesalec obstane v izpeljanki stoje v najbolj nemogočih položajih.

Vratolomnih plesnih elementov ni manjkalo
Vratolomnih plesnih elementov ni manjkalo

Najbolj atraktivni in dih jemajoči so vsekakor v prevodu ”močni” elementi oz. gibi (Powermoves), ki zajemajo tako osupljivo vrtenje na glavi (Headspin), verjetno najbolj znan element t.i. Windmill, izredno zahteven Airtrack, Flare, Jackhammer itd. Zajeti so elementi gimnastike in akrobatike in so prepuščeni domišljiji plesalcev in ravno v tem je čar tega plesa in ga razvija brez omejitev.

Tradicionalno je bil dogodek v Celju izpeljan v treh dneh in sicer v dveh tekmovalnih in zadnjem, ki je bil namenjen sproščanju. Udeleženci so v Celje prihajali že v dnevih pred samim uradnim začetkom dogodka. Tako v petek in kot v soboto je bilo pred tekmovalnim delom izvedenih več plesnih delavnic s strani priznanih mojstrov tega plesa (Chey – Španija, Kosto -Rusija in Kid Karam – Anglija). Ti so imeli v nadaljevanju tudi  vloge sodnikov v tekmovalnem delu.

Atraktivni plesni spopadi

Tisto kar je za gledalce na Break the flooru bilo najbolj zanimivo, so bili plesni spopadi oz. bitke (Battli). V večih kategorijah so udeleženci posamično, v parih ali v skupinah po 5 članov tekmovali drug proti drugemu.

Zmagovalci 5 vs 5; Fightin Soul Italija
Zmagovalci 5 vs 5; FightinSoul Italija

Ločeno tudi po starosti in po spolu je udeležencem zagotavljalo, da je res lahko prišlo do izraza njihovo znanje in domišljija. Zmagovalci so prejeli lepe denarne nagrade in darila sponzorjev.

Najbolj atraktiven plesni spopad je bil gotovo 5 proti 5, kjer se je skupina oz. posadka (Crew) prijateljev, ki skupaj trenirajo in tekmujejo na prireditvah, pomerila z nasprotno skupino. Tukaj ni bilo starostnih ali omejitev po spolu. Načeloma število članov ni omejeno (razen na tekmovanjih), lahko se med seboj tudi združujejo in s tem postajajo večji ter močnejši.

Kategorije v katerih so še tekmovali, so bile Top Rock, 1 na 1 do 16 let, 2 proti 2, 1 proti 1, 1 proti 1 za dekleta. Zanimiv je bil tudi spopad plesalcev generacije nad 40 let, ki so se odlično odrezali.

Zelo pomemna pri tem plesu je tudi glasba, ki je prav tako nekaj posebnega. Za njo so značilni t.i. lomljeni ritmi (Break beati). Takšen žanr je npr. funk in nekatere hip hop pesmi. Pri tem so pesmi s strani deejaya še dodatno podkrepljene s scratchi, sampli ipd. triki za ”oplemenitenje” pesmi in dvigovanje atmosfere. Podobno kot breakdance je tudi vrtenje te glasbe na plesnih spopadih zelo tehnično zahtevno, saj zahteva veliko let vaje in zbranosti. Skoraj izključno se jo vrti z gramofonov.

Dj B-Stone Slovenija in Dj Bullet Ukrajina
Dj B-Stone Slovenija in Dj Bullet Ukrajina

 

Gostujoči Deejay je bil tokrat DJ Bullet iz Ukrajine. Stalnica pa je B-Stone (Borut Čretnik), ki na Break the floor vrti glasbo že od samega začetka. Je eden od zelo redkih deejayev v Sloveniji, ki vrti tako glasbo.

Dogodek je spretno povezoval Yamcha Slovenija. Malo v slovenščini, večinoma pa v angleščini, da je bil razumljiv mednarodni udeležbi.

Zamrznjen gib (Freeze)
Zamrznjen gib (Freeze)

Dogodek se je prenašal v živo na največji svetovni medij za to zvrst plesa Bboy world (https://www.facebook.com/bboyworld). Kot vedno je tudi tokrat bil dogodek brez vstopnine.

Številni sponzorji so skrbeli, da je dogodek potekal brez težav. City center Celje je nudil odličen prostor in na dogodek opozarjal z jumbo plakatom. Dejan Gregl se je zahvalil tudi še ostalim sponzorjem.

Še fotogalerija: