Dogodki, ki so zaznamovali Celje v letu 2018

03. 01. 2019 10:28
Leto 2018 se je poslovilo in za seboj pustilo ogromno spominov, ki so pustili pečat tudi na knežjem mestu. V tem duhu smo za vas pripravili pregled dogodkov, ki so v minulem letu najbolj zaznamovali življenje v Celju. 
Celje utripalo v znamenju obletnic in pestrega festivalskega dogajanja
Celje je poleti gostilo Festival Celjski grad.
Celje je poleti gostilo Festival Celjski grad.

Knežje mesto je v preteklem letu utripalo v duhu številnih častitljivih obletnic. Skozi celotno leto smo lahko praznovali 110 let javnega glasbenega šolstva v CeljuI. gimnazija v Celju pa je upihnila 210. svečko. Ob tej priložnosti so praznovali tudi 20-letnico izvajanja programa umetniške gimnazije in 25-letnico srednješolskega glasbenega izobraževanja. 

Hkrati je bil tudi kulturni utrip v Celju izjemno živahen, saj je v letu 2018 gostilo prvi Festival Celjski grad, dogajanje v knežjem mestu pa je obogatil tudi pesniški festival Izrekanja, ki je gostil izjemne domače in tuje pesnike ter interprete. 

Celje je lani pritegnilo veliko pozornosti s priznanjem za najlepše in najbolj gostoljubno večje slovensko mesto 2018. Uspeh knežjega mesta je z drugim mestom v kategoriji mladinska prenočišča dopolnil MCC Hostel Celje. Mladinski center je igral pomembno vlogo tudi pri tem, da je Celje novembra prejelo oz. podaljšalo certifikat »Mladim prijazna občina«, ki ga je Inštitut za mladinsko politiko podelili za obdobje 2018 do 2022.

V minulem letu je v ospredje stopila tudi bogata kulturna dediščina knežjega mesta. Tako so dragocene freske, ki so jih arheologi odkrili med obnovo Muzejskega trga, vendarle zaščitili pred zunanjimi vplivi in propadanjem, da bo lahko v bodoče ponosno na ogled obiskovalcem.  Arheološke raziskave so v južnem veznem hodniku med Staro grofijo in novim razstaviščem razkrile tudi zasuto srednjeveško klet, ki so jo najverjetneje uporabljali grofje Celjski. 

Veliko prahu je dvigovalo potencialno sprejetje zakona za sanacijo Celjske kotline, kjer kljub številnim prizadevanjem še ni prišlo do večjih premikov. Postopki so sicer že v teku, vendar naj bi se sanacija začela šele leta 2021. Več uspeha je požela sanacija zemljine na igriščih vrtcev. Tako so leta 2017 izvedli sanacijo zemlje pri vrtcu Hudinja, ki mu je leto kasneje občina sanirala tudi vrtec na Aljaževem Hribu. Pri tem pa se ne bo končalo, saj ministrstvo za okolje in prostor v letu 2019 načrtuje še sanacijo treh enot vrtca Zarja in po eno enoto Vrtcev Anice Černejeve in Tončke Čečeve.

Napetosti v Splošni bolnišnici Celje in inovacije v zdravstvu
Saga okoli menjave direktorja celjske bolnišnice še vedno ni zaključena.
Saga okoli menjave direktorja celjske bolnišnice še vedno ni zaključena.

Leto 2018 je bilo napeto tudi za Splošno bolnišnico Celje, kjer sporna menjava direktorja še vedno ni dočakala epiloga. Po tem ko je vlada v začetku leta potrdila razrešitev poslovnega direktorja Splošne bolnišnice Celje Marjana Ferjanca, je njegovo mesto prevzela članica SMC Margareta Guček Zakošek. Takoj za tem je Delovno sodišče v Celju izdalo začasno odredbo, da se zadrži izvršitev sklepa zavoda celjske bolnišnice, vendar je Guček Zakoškova vseeno vztrajala pri svoji funkciji. Do zapletov je namreč prišlo zaradi njenega protikandidata Branka Gabrovca, ki naj bi bil izločen s seznama kandidata za poslovnega direktorja. Delovno sodišče je aprila razveljavilo odredbo, potem pa je novembra razveljavilo imenovanje direktorice celjske bolnišnice in nepravnomočnoo odločilo, da mora Splošna bolnišnica Celje oz. svet zavoda v najkrajšem možnem času ponovno odločati o poslovnem direktorju ter ga je bila Gabrovčeva izločitev s seznama kandidatov nezakonita.

Ob tem pa je Splošna bolnišnica Celje vseeno orala ledino, saj je v letu 2018 postala prva v Sloveniji pri 3D diagnostiki prostate. Tudi Zdravstveni dom Celje je začel s slikanjem dojk v programu Dora+, a so se istočasno morali v minulem letu spopasti tudi s kadrovskimi težavami.

Kolesce je še ena izmed pridobitev za knežje mesto v letu 2018.
Kolesce je še ena izmed pridobitev za knežje mesto v letu 2018.

Celje pa je v letu 2018 doseglo še posebej veliko premikov na področju infrastrukture. Celjske ulice že bogatijo postaje, kjer si je možno izposoditi kolesa v sistemu avtomatske izposoje z imenom Kolesce. Mestna občina Celje je investirala tudi v mestne avtobuse na stisnjen zemeljski plin, ki bodo predvidoma 7. januarja zaživeli in Celjanom ponudili ugoden ter okolju prijazen prevoz. Od minulega leta dalje se lahko Celje pohvali tudi s prenovljeno železniško postajo in podhodom pri pošti, v novo preobleko pa se je odel tudi Friderikov stolp

Leto 2018 so v Celju zaznamovali številni posamezniki, ki bogatijo življenje v knežjem mestu. Tako je decembra Peter Pišek iz družbe Pišek & HSF Logistics postal podjetnik leta, le nekaj dni prej pa je Društvo novinarjev Slovenije podeljevalo nagrade Čuvaj/Watchdog, ki je med drugim šla v roke celjskega novinarja Primoža Cirmana za izstopajoče novinarske dosežke. Knežje mesto pa se lahko pohvali z izjemnimi posamezniki na vseh področjih, saj je marca Celjan Denis Vrenko zmagal na natečaju Evropske vesoljske agencije s katerim so izbirali logotip, ki bo krasil raketo Sojuz, ki bo v vesolje ponesla satelit na misiji Keops.

Julija pa je celjski škof Stanislav Lipovšek papežu Frančišku zaradi dopolnjenih 75 let starosti ponudil svoj odstop. Do imenovanja novega celjskega škofa škofijo vodi začasni škofijski upravitelj Rok Metličar, nadžupnik v Laškem in predsednik Škofijske Karitas Celje.

Napeto politično dogajanje tudi v Celju
Volitve so v ospredje postavile dogajanje okrog gibanja Odprto Celje, ki nadaljuje s svojimi prizadevanji.
Volitve so v ospredje postavile dogajanje okrog gibanja Odprto Celje, ki nadaljuje s svojimi prizadevanji.

Slovenijo so v letu 2018 zaznamovale parlamentarne in lokalne volitve. Na prvih volitvah je Celjane (kot tudi Slovenijo) najbolj prepričala SDS, presenečenj pa ni bilo niti na lokalnih volitvah, ko je županski stolček zopet zasedel Bojan Šrot. S svojo stranko je dobil tudi rekordno visoko število svetniških mest. V predvolilnem času pa je veliko prahu dvigovalo dogajanje okoli gibanja Odprto Celje, saj je konec oktobra celjska Občinska volilna komisija zavrnila Odprto Celje za vse tri celjske volilne enote, potrdila pa je le njihovega županskega kandidata Sandija Sendelbaha. Lista Odprto Celje je tudi po volitvah nadaljevala s svojimi aktivnostmi in prizadevanji za obnovo postopka v zvezi z zavrnilnima odločbama celjske volilne komisije (OVK) in zavrnilnima sodbama Upravnega sodišča.

Vrhunski dosežki celjskih športnikov

V letu 2018 so zablesteli številni športniki, ki so zagotovo poskrbeli za širšo prepoznavnost knežjega mesta po svetu.

V preteklem letu smo lahko spremljali nekaj izjemnih nastopov deskarja Tima Mastnaka, ki je marca prvič stopil na zmagovalni oder svetovnega pokala, nekaj dni kasneje pa je svoj uspeh nadgradil še z zmago na zadnji tekmi lanske sezone svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu. Mastnak je tudi decembra v novo sezono vstopil suvereno, saj je postal zmagovalec uvodnega paralelnega veleslaloma sezone deskarjev na snegu v Carezzi. 

Celjski športniki so nizali uspeh za uspehom.
Celjski športniki so nizali uspeh za uspehom.

Prav tako so lepe uspehe dosegali tudi celjski judoisti. Januarja se je v Tuniziji za veliko nagrado v judu odlično odrezalo kar nekaj članov celjskega Judo kluba Z’dežele Sankaku. Pri dekletih je v kategoriji do 63 kilogramov Tina Trstenjak ugnala vso konkurenco. V kategoriji do 78 kilogramov je Klara Apotekar končala na tretjem mestu (prav tako je februarja osvojila bron na judoistični tekmi za veliko nagrado Dusseldorfa). Pri fantih je v kategoriji do 60 kilogramov Matjaž Trbovc prišel vse do finala, kjer je moral priznati premoč Francozu Walideju Khyarju. 

Blesteli so tudi celjski atleti, saj sta kar dva iz kluba Kladivar v letu 2018 postala atleta leta. V tradicionalni anketi Atletske zveze Slovenije sta bila kot najboljša atleta minule sezone izbrana Luka Janežič in Martina Ratej, ki je priznanje za atletinjo leta sicer prejela že petič. V minuli sezoni je osvojila četrto mesto na evropskem prvenstvu, uvrstila pa se je tudi v finale Diamantne lige. Luka Janežič je bil v minuli sezoni peti na evropskem prvenstvu in sedmi na dvoranskem svetovnem prvenstvu. Janežič je tudi aktualni evropski prvak do 23 let.

Do konca julija je v Celju potekalo mladinsko evropsko prvenstvo v rokometu za moške. Ob tej priložnosti so mladi slovenski rokometaši v dvorani Zlatorog brezkompromisno premagali konkurenco in s tem prvič osvojili zlato na EP-ju do 20 let v rokometu

V RK Celje Pivovarna Laško pa je s koncem septembra zavel svež veter. Klub se je takrat sporazumno razšel s trenerjem Brankom Tamšetom, ki je celjske rokometaše vodil slabih pet let. Na mestu trenerja članske ekipe je Tamšeta zamenjal Tomaž Ocvirk, dosedanji trener mladincev, ki je tudi v članski ekipi skrbel za kondicijsko pripravo.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
177 queries in 0,699 seconds.